Startlaphoz Csatlakozz!

A kiskermultik elleni küzdelem most félezer munkahelybe kerül

Ezeket a boltokat zárja be a Tesco Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 12. hétfő, 11:00

Közleményben erősítette meg a hétvégi sajtóértesüléseket a Tesco. A kormány kiskermultik elleni küzdelme most félezer munkahelybe kerül.
 
  A Tesco bezárja 13 üzletét Magyarországon február 4-én. A cég közölte: a áruházak bezárása azt a célt szolgálja, hogy a magyarországi Tesco hosszú távon, a változó kiskereskedelmi környezethez és vásárlói szokásokhoz igazodva működhessen. A boltbezerások több mint 500 munkatársat érintenek. A Magyar Nemzet szerint 564 dolgozóról van szó, a lap szerint főleg a kisebb üzleteit zárja be a cég, vagyis Tesco Expresseket és S-Marketet. A Tesco döntéséről a mai napon tájékoztatja az érintett megyei kormányhivatalok munkaügyi központjait és a szakszervezeteket, utóbbiakkal a jogszabályokban rögzített 7 nap elteltével megkezdi a tárgyalásokat. Kiemelték: számunkra most az a legfontosabb, hogy az érintett áruházakban dolgozó munkatársaiknak a Tescón belül találjanak más munkalehetőséget.
 
Február 4-től az alábbi üzleteket zárják be:


 
  A vállalat ma tájékoztatja az érintett áruházakban dolgozó munkatársakat az áruház bezárásának bejelentését követő lépésekről. Mindent elkövetünk, hogy minél több, a bezárás által érintett kollégának a Tescón belül munkalehetőséget biztosítsunk. Számunkra jelen pillanatban ez a legfontosabb - mondta Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója.
 
   A közleményből kiderül, hogy a boltbezárások oka a kiskereskedelmi láncokat érintő kormányzati akciók - igaz, a Tesco nem fogalmaz ilyen élesen. Ezt írják: „az elmúlt időszak jogszabályi változásainak hatására jelentősen megnőttek a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncok működési költségei, továbbá a jövőben a jogszerű működés csak a nyereséges vállalatok számára lehetséges. Mindezek hatására sürgetőbbé vált az áruházak eredményességének felülvizsgálata.”
 
   Jones: a kormányt nem érhette meglepetésként a boltbezárás
 
   222 boltunk van az országban, aminek ez a 13 viszonylag kis részét teszi ki, de a lépés így is jelentős - mondta Jones az Indexnek adott interjúban. Szavaiból kiderül, hogy összesen tizenhatféle különböző jogszabályváltozáshoz kell igazítaniuk a működésüket. Ezek közé tartozik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése, a vasárnapi és éjszakai zárva tartás, és az is, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében a törvény kötelez arra, hogy becsukják a boltot. Ez utóbbi ráadásul már idéntől érvényes, így azokat a boltberuházásaikat kellett rögtön felülvizsgálniuk, amelyek nem voltak nyereségesek. Jones szavai szerint tárgyaltak a kormánnyal, így a kabinetet nem érhette meglepetésként a boltbezárás.

   Jones elmondta: a döntés rövidtávon nyilvánvalóan visszaveti a forgalmukat, viszont a teljes
  Tesco-csoport negyedéves jelentéséből jól látszik, hogy a magyar leányvállalat gyorsabban nőtt szinte bármelyik másiknál az elmúlt másfél évben. A szabályozás miatti rövid távú visszaesés ellenére a Tesco hosszú távon elkötelezett a magyar piac mellett, komolyan sosem merült fel, hogy elhagynák az országot - hangsúlyozta a vezérigazgató. A házhozszállítást idén szeretnék kibővíteni új városokkal, ami új munkahelyeket hoz létre. Az egyetlen pozitív része ennek a borzasztóan kemény döntésnek, hogy így a kötelező vasárnapi bezárás miatt nem kell elbocsátani további kollégákat - fogalmazott Jones. 

   Jones szerint elképzelhető, hogy ha a jövőben lesz is franchise-megoldásuk Magyarországon, de most rövid távon még biztosan nem.

   Arra a kérdésre, hogy ki lehet-e cselezni a vasárnapi zárva tartást vasárnapi házhoz szállítással, Nigel úgy válaszolt, hogy a Tesco is megpróbálja felmérni, hogy mit enged a törvény, és mit nem. A vasárnapi házhoz szállítás teljesen elterjedt Magyarországon rengeteg termék értékesítésénél, így a Tesco azt kérdezi a kormánytól, hogy mi miért lennének ők különbözőek.

   A magyarországi Tesco hosszú távú működését és eredményességét szeretnénk biztosítani azzal, hogy bezárjuk 13 áruházunkat - fogalmazott Nigel Jones, aki hisz abban, hogy ezzel a döntésükkel szolgálják leginkább vásárlóik és munkatársaik jövőbeni érdekeit.
 
   A közlemény szerint a Tesco számára továbbra is kiemelten fontos Magyarország, és a magyar vásárlók. Hozzáteszik: büszkék arra, hogy munkájukkal évek óta hozzájárulnak a magyar gazdaság eredményeihez, és áruházaikban büszkén szolgálják ki heti hárommillió vásárlójukat. 
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ezeket a boltokat zárja be a Tesco Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector