Startlaphoz Csatlakozz!

2015-ben nem lesz több elbocsátás

Tesco-kirúgások: árufeltöltők és kasszások kerülnek utcára

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 12. hétfő, 19:20

Bár a kormány három éve úgy módosította a Munka törvénykönyvét, hogy a munkáltatók számára a kötelező szakszervezeti tájékoztatást kikerülve, megkönnyítse a tömeges elbocsátásokat, a Tesco mégis értesítette a szakszervezeteket – írja az fn.hir24.hu.

   Ma reggel értesítette a Tesco vezetése a náluk működő mindkét szakszervezetet, hogy bezárja 13 üzletét, amely 570 dolgozót érinthet, holott ez nem lett volna nekik kötelező. A kormány ugyanis 2012-ben úgy módosította a Munka törvénykönyvét, hogy a szakszervezeteket tömeges elbocsátás esetén nem illeti meg a kötelező munkáltatói tájékoztatás, ha az adott vállalatnál nem működik üzemi tanács. A Tescónál nincs üzemi tanács, így egyeztetniük sem lett volna kötelező a szakszervezetekkel.
 
   A Tescónál két szakszervezet működik, a 2700 tagot számláló, reprezentatív Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), és a 400 tagot számláló, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ).
 
2015-ben nem lesz több elbocsátás
 
   Sáling József, a KASZ elnöke a Hír24-nek elmondta: a Tesco korrekten tájékoztatta őket a döntésről, és elég felkészülési időt is hagytak nekik a munkavállalókkal történő szakszervezeti egyeztetésre. A Tescóval az egyeztetés jövő héten, kedden kezdődik, és várhatóan március 17-én zárul. „A KASZ is megkeres minden egyes érintettet, hogyan tudnánk segíteni. Ígéretet kaptunk a Tescótól, hogy több elbocsátás nem lesz ebben az évben" – mondta. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke is ugyanerről számolt be lapunknak.
 
   Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy a bejelentett 570 emberből ténylegesen hány dolgozót küld el a Tesco. Akinek lehet, új munkakört fognak felkínálni a cégen belül, illetve segítséget adnak a cégen belüli állás miatti költözéshez is. Sáling szerint a Tesco hajlandó a törvényben szereplő összegnél többet is fizetni az elbocsátottaknak. Ez történhet úgy is, hogy a teljes felmondási időre mentik fel a munkavégzés alól a dolgozót. Sáling tudomása szerint főként árufeltöltőket, kasszásokat érinthet az elbocsátás.
 
  Nigel Jones, a Tesco vezérigazgatója szerint összesen tizenhatféle törvényi változáshoz kell alkalmazkodniuk idén, ezen belül is kiemelte az élelmiszer-láncfelügyeleti díj drasztikus emelését, a vasárnapi zárva tartást, és azt, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében kötelezik őket, hogy becsukják a boltot. Ezért rögtön azokat a beruházásaikat vizsgálták felül, amelyek nem voltak nyereségesek.
 
A Tesco ezeket az áruházakat zárja be
 
   Abony (Szolnoki út 118.), Hajdúböszörmény (Külső-Újvárosi u. 6.), Püspökladány (Bocskai út 72.), Tolna (Szedresi u. 37.), Nagykáta (Jászberényi út 1/D.), Budapest, Mátyás tér 14., Törökszentmiklós (Szőlőhátulja dűlő 3.), Nyergesújfalu (Ipari Park 019/8hrsz.), Tatabánya (Köztársaság u. 1/f.), Sopron (Teleki P. u. 21.) és Győrben 3 áruházát (Ifjúság krt. 80.; Liget u. 85 és Szent István út 25.)
 
  Abonyban, Hajdúböszörményben, Püspökladányban, Tolnán, Nagykátán, Törökszentmiklóson, Nyergesújfalun egyetlen áruházuk volt csak, amelyre februárban lakat kerül. Tatabányán a bezárton kívül van még egy másik áruházuk, Sopronban és Győrben pedig több üzletük marad még és persze a fővárosban is.


Forrás: fn.hir24.hu

 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tesco-kirúgások: árufeltöltők és kasszások kerülnek utcára.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector