Startlaphoz Csatlakozz!

Részmunkaidőssé minősítik a teljes munkaidős alkalmazottakat

Elbocsátások, lázas kalkulálás az élelmiszerláncoknál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 14. szerda, 12:22

 Egy-két élelmiszerláncnál napok óta zajlik a teljes munkaidős alkalmazottak részmunkaidőssé minősítése, illetve a részmunkaidősek elbocsátása. A cégek lázasan próbálják értelmezni a jogszabályokat, amelyek egyik hatásaként háttérbe szorulhatnak a magyar termékek a multiknál – írja a Világgazdaság.

  Bár a Miniszterelnökség szerint a kereskedelmi jogszabályváltozások nem indokolják a TESCO által hétfőn bejelentett leépítéseket és a csaknem 600 embert érintő elbocsátást, a 13 bolt bezárása mögött pedig sokkal inkább a társaság anyavállalatának nehézségei állnak, lapunk körképe szerint más piaci szereplők is hasonló lépésekre kényszerülhetnek. Jóllehet csak egy hónap múlva fogják bejelenteni a vasárnapi zárva tartás miatti csoportos elbocsátásokat – ami az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint 15-20 ezer, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer főt érint –, már látszanak a költségcsökkentési törekvések.Vámos György , az OKSZ főtitkára szerint a teljes munkaidős alkalmazottakból részmunkaidős lesz, illetve elbocsátják az eddig részmunkaidőben foglalkoztatottakat. A Világgazdaság értesülései szerint ez egy-két élelmiszerláncnál már napok óta folyik.
 
   A METRO Kereskedelmi Kft.-nél egyelőre a kiskereskedelmi törvény értelmezésén és annak hatástanulmányán is dolgoznak – mondták el lapunknak. Nem egyértelmű ugyanis, hogy a vasárnapi zárva tartás vonatkozik-e a vállalkozók és intézmények partnereként működő áruházláncra. Az Auchan Magyarország Kft. magyarországi vezérigazgatója, Dominique Ducoux arra számít, hogy a vasárnap kieső forgalom részben eloszlik majd a hét többi napján, de egy részét el is veszíthetik. Ennek ellenére hosszú távra terveznek. „A kereskedelmi tendenciákat a szabályozás nem befolyásolja, a beruházásokra, a fogyasztásra, a munkahelyekre viszont hatást gyakorolhat” – véli Dominique Ducoux. Ennél a vállalatnál szintén még most is értelmezik az előírásokat és azok magyarázatait.
 
   Közgazdasági szempontból az is nehezen értelmezhető, hogy a tavaly az árbevétel 0,1 százalékát kitevő élelmiszerlánc-felügyeleti díj idén 50 milliárd forintonként 1 százalékkal emelkedik, ami egy-két Coop-tagvállalatot leszámítva szinte kizárólag hét multinacionális vállalatot érint. Az is a kiadások megfontolására készteti a cégvezetőket, hogy 15 milliárd forintnál nagyobb forgalmú kereskedelmi társaságok nem lehetnek két éven át veszteségesek. Az így egyre fontosabbá váló beszerzési árszint miatt a magyar élelmiszeripar és a mezőgazdaság nehezebben tudja majd elhelyezni termékeit, hiszen azok a láncok is olcsóbb beszerzésre kényszerülnek, amelyek mindeddig akceptálták az olyan kormányzati kéréseket, hogy kevesebb gyümölcsöt és tejterméket importáljanak, jóllehet a magyarországi beszerzés többe került.
 
   Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj növekedése miatt minden működési területen jelentős megtakarításokat kell elérnünk – közölték lapunk kérdésére a Spar Magyarországnál. Ennek részeként lelassítják a munkaerő-toborzást, eredményességüket pedig idén is felülvizsgálják. Mindez akár áruházak bezárásával is járhat – ennek kalkulációi most is folynak –, de elbocsátásokat jelenleg nem terveznek. Sőt, a Világgazdaság piaci forrásból úgy értesült, hogy a Spar és az OMV idén 30-40 új Spar Express boltot kíván nyitni az ausztriai cég magyarországi benzinkútjai közelében, miután a napokban megállapították, hogy sikeres volt a tavaly kísérletként megnyitott öt ilyen üzlet. A végleges döntés várhatóan napokon belül megszületik, és az idei nyitás-sorozatot jövőre hasonló mértékű követheti. Az áruházak megszüntetése korántsem extrém jelenség – hívták fel a figyelmet a Sparnál –, a lánc 2011–2014 között 11 áruházat zárt be, hogy költségeit racionalizálja.
 
Csapás vagy lehetőség?
 
  Jelentősen bővült tavaly a kiskereskedelem, az ágazat teljesítménye folyamatosan nőtt. A kereskedelemben munkaerőhiány van – a foglalkoztatási szolgálat 2300 betöltetlen álláshelyről tud –, ami megkönnyítheti a Tesco által elbocsátott dolgozók mielőbbi elhelyezkedését – közölte kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szerinte kínos, hogy a Tesco, amelynek nem csak Magyarországon, hanem európai szinten is problémái vannak, a felelőst nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban keresi. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetője megismételte: a kereskedelemben égető a munkaerőhiány, magas a fluktuáció, a betöltetlen állások száma a KSH adatai szerint is növekszik. 

   Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke viszont lapunknak azt mondta: a vasárnapi zárva tartás hosszabb távon szinte biztosan leépítésekhez vezet, és nem tesz jót a munkaerőpiacnak, hiszen az elmúlt időszakban nem sok állásteremtő beruházás létesült. Különösen vidéken kétséges, hogy a környékbeli cégek képesek lesznek foglalkoztatni az elbocsátottakat.

   Természetesen szakmától is függ, mennyire nehéz új állást találni. Míg a cégek továbbra is rengeteg péket, húsipari dolgozót, köztük henteseket keresnek, a pénztárosoknak, árufeltöltőknek valószínűleg nem lesz könnyű dolguk. Nehezíti az elhelyezkedést az is, hogy a legtöbben saját tulajdonú lakásban, házban laknak, az ingatlanárak közötti különbségek azonban továbbra is nagyok. Egy hajdúböszörményi ház árából – ahol bezár egy Tesco áruház – aligha biztosíthatók a korábbi életkörülmények például Budapesten, ahol nagyobb az esély állást találni.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elbocsátások, lázas kalkulálás az élelmiszerláncoknál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector