Startlaphoz Csatlakozz!

Ötvenezer fiatal nem rendelkezik a diplomájához szükséges nyelvtudással

Akadozó diplomamentés

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 15. csütörtök, 13:50

 Ötvenezer fiatal nem rendelkezik a diplomájához szükséges nyelvtudással, az alapismeretek híján sokan még a tavaly szeptemberben indult diplomamentő program ingyenes nyelvtanfolyamaira sem kerülhetnek be. A lesújtó eredmények fényében meghosszabbították a programot, márciustól magasabb óraszámú felkészítő kurzusokra is jelentkezhetnek a „majdnem diplomás” fiatalok – írja a Népszava.

   A felsőoktatási intézmények által előírt nyelvvizsga hiányában az egyetemi vagy főiskolai hallgatók ötöde nem kaphat diplomát ma Magyarországon - írta tegnapi számában a Magyar Nemzet. A szükséges nyelvtudás híján diploma nélkül maradt fiatalok száma nagyjából ötvenezer főre tehető, a napilap információi szerint azonban a nyelvvizsgagondokra már korábban is fény derült.
 
  2013-ban például az államvizsgázók harmada nem jutott végül diplomához több felsőoktatási intézményben sem. Számukra nyújthat segítséget az úgynevezett diplomamentő program, amelynek keretein belül a pályázók egy államilag támogatott nyelvtanfolyamon szerezhetik meg a hiányzó középszintű nyelvtudást. Érdekes módon eddig nem éltek túl sokan a lehetőséggel, a diploma nélkül maradtak mindössze negyede jelentkezett a programra, s közülük is csak mintegy ötezren jutottak el a támogatási szerződés megkötéséig.
 
  Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója a múlt héten számolt be arról, hogy a programra jelentkező fiatalokkal kitöltetett előzetes szintfelmérők eredményei arra világítottak rá: sokan még azzal az alapszintű nyelvtudással sem rendelkeznek, amely a diplomamentő nyelvtanfolyamok indulásánál eleve elvárható lenne.
 
   Így pedig a jelentkezők nemhogy a 120 vagy a 180 órás, de még a 240 órás képzés után sem tudnának sikeres nyelvvizsgát tenni. A pályázók gyenge tudása miatt az OFA végül úgy döntött, meghosszabbítja a tavaly szeptemberben indult programot, és az idén márciustól magasabb óraszámú nyelvtanfolyamokat is indítanak azoknak, akiknek egy 240 órás képzéssel nem biztosítható a sikeres nyelvvizsga. Ugyanakkor a 120 és 180 órás képzések tavasszal már nem indulnak, mivel kevesen vannak, akik rendelkeznek a „gyorstanfolyamokhoz” szükséges előzetes nyelvismerettel.
 
  Szakemberek úgy vélik, a programra jelentkezők nem csupán a tanfolyamokra való bekerüléshez szükséges nyelvi alapkövetelményekkel, de olykor még saját nyelvtudásukkal sincsenek tisztában. Tölgyesi Zsuzsa, a Tudomány Nyelviskola tanulmányi igazgatója lapunknak elmondta, tapasztalatai szerint a pályázók közül többen már a nyelvi szintfelmérőre sem mennek el.
 
 „A mostani program nagy hibája volt, hogy nem azokra az óraszámokra írták ki a tanfolyamokat, amelyekre szükség lett volna. Ezt most korrigálták, így remélhetőleg sikerülhet feltölteni a csoportokat” - vélekedett a szakember, aki szerint a mostani tapasztalatok egyben kiemelkedően fontos jelzésként szolgálnak mind a döntéshozók, mind pedig a társadalom számára.
 
   A kialakult kép valóban lesújtó, pedig a felsőoktatásba jelentkezők nagyobb része vélhetően tisztában van azzal, hogy a diploma megszerzéséhez nyelvvizsgára is szüksége van - mégis sokan úgy államvizsgáznak és kerülnek a diploma közelébe, hogy még alapszintű nyelvtudással sem rendelkeznek. Tölgyesi szerint az okok között felmerülhet a motiváció hiánya: sokan még úgy is el tudnak helyezkedni, hogy bár van igazolásuk az államvizsga sikerességéről, diplomával nem rendelkeznek.
 
  Emellett az a kérdés is felmerülhet, vajon miért nem elegendő a főiskolai vagy egyetemi nyelvoktatás arra, hogy a hallgatók a záróvizsga előtt gond nélkül megszerezhessék a diplomájukhoz szükséges nyelvvizsgákat? Több intézményben is általános tapasztalat, hogy egyes, nem kifejezetten nyelvi szakokon nem fordítanak elég figyelmet a nyelvoktatásra, sőt előfordul, hogy néhol a nyelvi órák teljes egészében hiányoznak a kötelező kurzusok közül. Pedig a felsőoktatási intézményeknek - elvileg - biztosítaniuk kellene a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvi tudás elsajátításának lehetőségét is.
 
  A motiváció hiánya mellett tehát a nyelvi képzések minősége vagy a tantervben előírt nyelvórák hiánya ugyancsak gondot jelent a felsőoktatásban elvárt nyelvtudás nélküli „majdnem diplomások” számára. „A problémát a diplomamentő program sem oldja meg, hiszen ez csak egyfajta sebtapasz.
 
  Mindenképp nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyelvoktatásra, a mai világban egyetlen diplomás ember sem engedheti meg magának, hogy ne beszéljen legalább egy idegen nyelvet. Ha a rendszer nem fog változni, minden évben indíthatunk egy diplomamentő programot” - vélekedett a szakember.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akadozó diplomamentés.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector