Startlaphoz Csatlakozz!

Újabb 31 bolt zárhat be

További Tescókra kerülhet lakat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 16. péntek, 11:43

 Cáfolta a Magyar Nemzetnek  a Spar üzletlánc azt a sajtóértesülést, amely szerint heteken belül lakat kerül tucatnyi áruházukra. Ezzel szemben a Tesco nem áll meg a 13 üzlet bezárásánál, az év során további intézkedések várhatók.

   Új üzleteket nyit ebben az esztendőben a Spar, három fővárosi szupermarkettel és február végéig három benzinkúton működő egységgel bővül a hálózat – mondta lapunknak a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője. Maczelka Márk ezt annak kapcsán közölte, hogy a HVG.hu értesülésekre hivatkozva azt írta, több mint negyven Spar-üzletből hamarosan 9-12 egységre kerül lakat hazánkban, mert így próbálják csökkenteni a társaság veszteségeit. A portál szerint az áruházlánc csendben hajtaná végre a karcsúsítást, vagyis például felújításra hivatkozva zárnának be egyes üzleteket, amelyeket azután nem nyitnának ki többé. – Nem kívánjuk kommentálni a sajtóban megjelent találgatásokat, a mostani helyzetben nincs szükség feltételezésekre, a dolgozók riogatására – jegyezte meg a kommunikációs vezető.
 
  Mint mondta, az idei év legfőbb törekvése a franchise rendszer kiépítése, amellyel például a Sparnak eddig 325 millió forintos közterhet jelentő élelmiszerlánc-felügyeleti díj 9 milliárd forintra emelkedését is ellensúlyozhatják. A 453 milliárd forintos forgalmú, osztrák tulajdonú Spar Magyarország Kft. a Plus bolthálózat 2008-as felvásárlása óta veszteséges, amihez hozzájárult, hogy szerencsétlen időpontban vettek fel svájcifrank- és euróhiteleket. A láncnál úgy döntöttek, a korábban tervezett 59 millió euró helyett idén 25 millió eurót költenek a magyar piacon. A Tescónál ezzel szemben nem áll meg a bezárási hullám a nemrégiben bejelentett 13 áruházzal.
 
   Lapunk olyan dokumentációk birtokába jutott, amelyek az angliai központban készültek a magyarországi leányvállalat eredményességéről. Ebben az áll, a legproblémásabb áruházak közé tartoztak a most bezárásra ítélt boltok, főként amiatt, mert a környékükön olyan gyenge a vásárlóerő, hogy a tervek szerint beszerzett árukészleteket nem tudták időben értékesíteni. Ezek az áruházak már két évvel ezelőtt is veszteséget termeltek. Azonban az egy fővárosi és tizenkét vidéki bolt mellett további 31 olyan magyarországi egységet jegyeznek a láncnál, amelyek felett ott lebeg a megszűnés veszélye, mivel úgynevezett üzemi eredményük ezen áruházaknak is tartósan negatív. Az anyavállalatnál felismerték: a boltokat nem az adóztatás vagy bármely kormányzati intézkedés miatt nem éri meg tovább üzemeltetni, hanem azért, mert a Tesco magyarországi vezetősége nem képes az üzleteket az adott helyen nyereségesen működtetni. Lapunk úgy értesült, a mostani leépítések után folytatódhat a lánc veszteségeinek felszámolása, a központban már vizsgálják a takarékoskodás lehetőségeit.
 
   – Nem jelentkeztünk be a megüresedett áruházak felvásárlására, manipulatív találgatások kaptak szárnyra egy régebben elhangzott nyilatkozat alapján, amely teljesen más témában született – jelentette ki lapunknak a sajtóban megjelent híresztelések kapcsán a CBA kommunikációs igazgatója. Fodor Attila ezt annak kapcsán mondta, hogy az RTL Klub híradója a magyar lánc illetékeseinek megkérdezése nélkül a héten azt állította, a CBA máris felsorakozott a bezárásra ítélt Tescók bekebelezésére. Fodor Attila leszögezte: erről szó sincsen, már csak amiatt sem, mert legfeljebb egy teljes egészében kivonuló hálózat által felszabaduló piaci rés betöltéséről gondolkodnának el, nem pedig 13 rossz helyen megnyitott árusítóhelyről.
 
   Birtokunkba került az a Tesco országos személyzeti igazgatója által jegyzett levél is, amelyet az elbocsátott dolgozók kaptak kézhez a hét elején. Ebben semmi nem utal arra, hogy a lánc betartaná, amit Nigel Jones vezérigazgató hivatalos közléseiben hangsúlyozott, miszerint a törvényi előírásokon kívül pluszjuttatásokkal is illetik az utcára kerülő alkalmazottakat. Sőt, úgy értesültünk, noha csak a jövő héten kedden kezdődnek a tárgyalások a munkavállalókat képviselő szakszervezettel, a Tesco ezekben a napokban sietősen íratja alá a pórul járt dolgozókkal a megállapodásokat, ám azok több esetben kedvezőtlenebb feltételeket tartalmaznak a mostaninál. Eközben a Civil Összefogás Fórum (CÖF) internetes oldalán közölte álláspontját a bezárásokkal kapcsolatban. – Nehezen lehet hinni egy olyan cégnek, amit a brit rendőrség vizsgál könyvelési csalás miatt – írta a CÖF. Ezért azt javasolják a magyar vásárlóknak, hogy ne költsék pénzüket egy olyan üzletláncban, ahol a tőlük beszedett árrést kreatív könyveléssel el lehet tüntetni.

Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - További Tescókra kerülhet lakat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector