Startlaphoz Csatlakozz!

29 212 fő vesz részt képzésben

Az eddigieknél hosszabb programokban vesznek részt a közalkalmazottak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 16. péntek, 18:03

A téli közfoglalkoztatás keretében jelenleg közel 30 ezer ember képzése zajlik, a tanfolyamokról eddig mindössze a tanulók egy ezreléke, 28 ember morzsolódott le – tudta meg a Magyar Nemzet. Januártól számos kedvező változás segíti a közfoglalkoztatottakat: az eddigieknél hosszabb idejű programokban vehetnek részt, és akár egész évben dolgozhatnak.

  A 2014. december 31-i adatok szerint jelenleg 29 212 fő közfoglalkoztatási támogatással érintett személy vesz részt képzésben, akik közül 26 233 embert a téli közfoglalkoztatás keretében iskoláztak be, a többiek más tanfolyamokon vesznek részt – közölte lapunk érdeklődésére a Belügyminisztérium. A szaktárca szerint a téli program keretében iskolapadba ülők közül eddig mindössze 28 fő morzsolódott le, közülük 24 fő OKJ-s, míg 4 fő betanító képzés részese volt. A tárca közölte azt is: a kormányhivatalok munkaügyi központjaitól kapott jelzések szerint a lemorzsolódás főbb okai között az egészségügyi okok, az igazolatlan hiányzás miatti kizárás, illetve a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedés szerepel.
 
  A képzésből történő kizárás csak a közfoglalkoztatott önhibája miatt jár együtt a közfoglalkoztatási jogviszony megszüntetésével, vagyis ha szándékosan vagy súlyosan gondatlanul tanúsít olyan magatartást, amely miatt a képzésből ki kell zárni. A záróvizsgák a tanfolyamok időtartamának függvényében folyamatosan zajlanak, azonban március 31-ig valamennyinek be kell fejeződnie.
 
   A téli képzések keretében egyébként a szakmát, szakképesítést adó OKJ-s képzések vannak többségben. Amíg tavaly a képzéseknek csupán 22 százaléka volt OKJ-s, addig idén a beiskolázottak csaknem kétharmada szakképesítést szerez majd. A korábban az alapkompetencia-képzésben részt vettek továbbképezhetik magukat, növelve az esélyt az elhelyezkedésre. A programhoz az Újra tanulok néven futó uniós projekt biztosít 5,7 milliárd forintot, amiből a képzések költségét, a vizsgadíjat és az utazási költségeket finanszírozzák. A tanulók a képzés alatt közfoglalkoztatási bért kapnak, ennek költsége 10,8 milliárd forint, amit a hazai költségvetés áll. Az Újra tanulok programban eddig már több mint 115 ezren fejezték be sikeresen a képzést (tavaly télen 100 ezren ültek iskolapadba), s a résztvevőknek csupán öt százaléka, 6726 fő morzsolódott le. Januártól több, a közfoglalkoztatottakat segítő jogszabályváltozás lépett életbe.
 
  Az egyik legfontosabb változás, hogy a kormány hatályon kívül helyezte a 11 hónapos munkavégzési korlátot, eddig ugyanis egy naptári évben legfeljebb ennyit lehetett közfoglalkoztattottként dolgozni. Az új szabályozás alapján a közfoglalkoztatottaknak lehetőségük van a 360 napos jogszerző idő összegyűjtésére, így a közfoglalkoztatásból történő átmeneti kikerülésük esetén sem maradnak ellátás nélkül. Változás az is, hogy a hosszabb időtartamú és az országos közfoglalkoztatási programok támogatási időszakát 11-ről 12 hónapra emelték, és lehetővé tették a programok további hat hónappal történő, akár kétszeri meghosszabbítását.
 
  Könnyítenek az önkormányzatok terhein is: a jövőben hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás esetén az önálló polgármesteri hivatallal nem rendelkező települési önkormányzatok elszámolhatják az állami támogatás terhére a szervezési költséget is, amely a kisebb, megfelelő hivatali apparátus nélküli települések számára jelent nagy segítséget. A jövőben a hosszabb időtartamú és az országos közfoglalkoztatási programok esetében a megváltozott munkaképességűeknek lehetőségük lesz 4 órában is munkát vállalni amellett, hogy meghagyják számukra a hosszabb idejű munkavállalás lehetőségét is.
 
   Januártól minden közmunkás több pénzt visz haza: a teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatott bére a tavalyi 77 300 forintról 79 155 forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén 99 100 forintról 101 480 forintra nőtt. A munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér 85 050 forintról 87 090 forintra emelkedett, míg a munkavezetőt megillető garantált bér az eddigi 109 040 forint helyett 111 660 forint lett.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az eddigieknél hosszabb programokban vesznek részt a közalkalmazottak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector