Startlaphoz Csatlakozz!

Az MKIK felmérése szerint túltelített az élelmiszerkereskedelmi piac

Naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 18. vasárnap, 15:08

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elemzése szerint Magyarországon túltelített az élelmiszerkereskedelmi piac, emiatt naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be.

    A kamara adatai szerint 2013-ban az élelmiszerkereskedelemben 16 098 új üzletet nyitottak, 20 874-et zártak be, 2014. első félévében 7899 új boltot létesítettek és 9462 egységet szüntettek meg.

    A köztestület úgy becsüli, hogy a jövőben is nagyszámú élelmiszerkereskedelmi bolt megszűnésével lehet számolni, ami egyaránt érinti a hazai és a multinacionális láncokat, kereskedőket.

    A kamara úgy látja, hogy a boltmegszűnés a hazai élelmiszerkereskedőket hatványozottabban fogja érinteni, tekintettel a jelenleg is meglévő versenyhátrányukra a multinacionális cégekhez képest.

    Elemzésében a multinacionális élelmiszerláncok versenyelőnyei közé sorolja a kamara egyebek között a kedvezőbb méretgazdaságosságukból származó 5-10 százalékos árelőnyt. 

    A multinacionális élelmiszerkereskedő cégek a külföldi nagy nemzetközi gyártókkal világszintű megállapodást tudnak kötni, ami forgalmuk mintegy 50 százalékát adja, és az ilyen beszerzés további 5-10 százalék árelőnyt biztosít számukra - hívja fel a figyelmet a kamara.

    Az elemzés szerint a multinacionális élelmiszerkereskedelmi vállalatok számára versenyelőnyt jelent az is, hogy élni tudnak a beruházási és fejlesztési adókedvezménnyel, ebből olyan kényelmi szolgáltatást - például buszjáratok indítását - tudnak finanszírozni, amely növeli a hazai kereskedők versenyhátrányát. 

    Ugyanakkor az egy nézetméterre jutó bolti alkalmazotti létszám jelentősen alacsonyabb a Magyarországon működő nemzetközi élelmiszerkereskedelmi nagyvállalatoknál, nem elhanyagolható szempont, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok tevékenysége a belvárosi kisüzletek megszűnéséhez vezetett - hívja fel a kamara a figyelmet a piaci hatásokat elemezve.
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Naponta átlagban több mint 50 üzlet zár be.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector