Startlaphoz Csatlakozz!

Guardian-felmérés:

Több tízezer brit részesül segélyekben más EU-tagállamokban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 20. kedd, 16:00

 Legalább 30 ezer brit állampolgár vesz fel munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat az Európai Unió más tagországaiban - írta saját átfogó felmérésének adatait idézve a keddi The Guardian.

    A vezető baloldali brit napilap 23 EU-tagállamra, köztük Magyarországra kiterjedő vizsgálata kimutatta azt is, hogy egyes uniós társállamokban az ilyen ellátásban részesülő britek száma többszörösen meghaladja azokét, akik az adott országból települtek Nagy-Britanniába és ott kapnak hasonló juttatásokat.

    Írországban például több mint 11 ezer brit részesül munkanélkülieknek járó segélyben vagy álláskeresési támogatásban, Nagy-Britanniában ugyanakkor 2620 ír állampolgárnak folyósítanak ilyen jellegű ellátást.

    Németországban hatezernél több brit, Nagy-Britanniában 1470 német, Franciaországban háromezer brit, Nagy-Britanniában 2800 francia kap rendszeres munkanélküliségi támogatást.

    A The Guardian grafikus kimutatása szerint Svédországban, Belgiumban, Finnországban és Ausztriában is jóval több brit részesül állástalanoknak járó szociális juttatásokban, mint ahány svéd, belga, finn és osztrák állampolgár Nagy-Britanniában.

    Ráadásul több külföldi EU-tagállam jóval nagyvonalúbban gondoskodik a munkanélküliekről, mint a brit szociális ellátórendszer: egy brit munkanélküli Franciaországban például több mint háromszor annyi segélyre számíthat, mint egy francia állástalan Nagy-Britanniában.

    A közép- és kelet-európai EU-tagállamok esetében az arányok mindazonáltal átfordulnak: Nagy-Britanniában csaknem 15 ezer lengyel, Lengyelországban ugyanakkor két brit részesül munkanélküliségi segélyben. A The Guardian kimutatása szerint jelenleg 2480 magyar vesz fel álláskeresőknek járó támogatást Nagy-Britanniában; Magyarországon négy brit állampolgár kap hasonló szociális ellátást. A Nagy-Britanniában élő csehek közül 4560, Csehországban 23 brit jut ilyen jellegű támogatáshoz.

    A The Guardian megállapítása szerint mindazonáltal az utóbbi évtizedben EU-taggá vált közép- és kelet-európai országok Nagy-Britanniában munkanélküliségi ellátásban részesülő polgárainak teljes száma is „mérsékelt”, rácáfolva a „szociális turizmusról” rendre elhangzó panaszokra.

    A lap felmérése szerint nagy átlagban a külföldi EU-tagországokban élő briteknek, illetve a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak egyaránt mindössze a 2,5 százaléka igényel munkanélküliségi ellátást. Roxana Barbulescu, a Sheffieldi Egyetem nemzetközi migrációs programjának kutatásvezetője a lapnak kijelentette: a számok azt mutatják, hogy sem a külföldön élő britek, sem a Nagy-Britanniában élő külföldi uniós polgárok nem jelentenek komoly terhet a szociális ellátórendszerekre.

    Matteo Renzi olasz miniszterelnök a The Guardian felmérése kapcsán a brit lapnak azt mondta, hogy az „ostromlott erőd” logikája sehova nem vezet, viszont utat nyit a jobboldali idegengyűlöletnek és a nacionalizmusnak Európában.

    David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök hétfőn elmondott választási programismertető beszédében kijelentette, hogy ha a májusi brit parlamenti választások után is ő lesz a brit miniszterelnök, kormánya „az elképzelhető legkeményebb” szabályozási szigorításokat vezeti be a külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásában.

    Cameron a tervek közül kiemelte, hogy azok az EU-bevándorlók, akik érkezésük után kezdenek munkát keresni Nagy-Britanniában, a jövőben nem igényelhetnek munkanélküliségi ellátást az álláskeresés időszakára. Azoknak, akik hat hónap után sem találnak munkát, el kell hagyniuk Nagy-Britanniát, azoknak pedig, akik elhelyezkedtek, négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és társadalombiztosítási járulékot fizetniük, mielőtt a munkavállaláshoz kapcsolódó szociális kedvezmények teljes körét igénybe vehetnék.

    A The Guardian kérdésére, hogy ha London e szigorításokat bevezeti, mi lesz a külföldön szociális támogatásban részesülő britekkel, a Downing Street szóvivője azt mondta, Cameron tisztában van azzal, hogy e módosítások viszonossági alapon az Európai Unió egészében érvényesek lennének.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több tízezer brit részesül segélyekben más EU-tagállamokban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector