Startlaphoz Csatlakozz!

A foglalkoztatás növelését tartósan az oktatási rendszer fejlesztése tudná biztosítani

Magyarországon ma több szegény ember él mint 10 éve

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 20. kedd, 17:10

A 2014-es év sikeres esztendő volt a magyar gazdaságban, de ez külső tényezőknek is köszönhető, és Magyarország az innováció, valamint a szegénység tekintetében lemaradásban van az Európai Unióhoz képest. A gazdasági növekedést fenntarthatóvá kell tenni, az oktatási rendszert pedig fejleszteni kell - vélekedtek a felszólaló közgazdászok a Republikon Intézet konferenciáján, amelyet „A magyar gazdaság helyzete és kilátásai” címmel rendeztek kedden Budapesten.

    Csillag István, az Óbudai Egyetem docense, korábbi gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte: a tavalyi év „kakukktojás” volt, „csúcsra járt” a magyar gazdaság, de ezt külső tényezők is segítették. Az „egy évnyi felvillanás” szerinte az európai uniós forrásoknak, a reálbér növekedésnek, valamint a vállalati, és kis- és közepes vállalkozási hitelezés bővülésének köszönhető. 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy előrejelzések szerint a következő időszakban nem haladja meg az 1,5-2 százalékot a magyar növekedés üteme. Csillag István szerint probléma, hogy a termelékenység nem nő, a humán tőkébe való befektetés pedig csökken. Kifejtette: az utóbbi négy évben lényegében stagnált az egy főre jutó kibocsátás, ezzel párhuzamosan pedig az intézményi tényezők egytől-egyig a bezárkózást, nem pedig a világra való nyitottságot erősítik. „Nem a törvény ereje, hanem az erő törvénye érvényesül”, jog- és tulajdoni bizonytalanság van, és monopóliumokat épít a kormány - fogalmazott. 

    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is úgy vélte, hogy az egyszeri növekedési tényezők kiesésével „jó esetben is” egy 2 százalék körüli növekedési ráta tartható, és miközben sok ország „elhúz” majd Magyarország mellett, hazánkban „halovány növekedés” várható. 

    Az elemző elmondta: a foglalkoztatási ráta Magyarországon EU-átlagban alacsony, a visegrádi országokkal összevetve pedig a legalacsonyabb. Magyarországon a válság után emelkedett a foglalkoztatottság, de ebben a közmunka is szerepet játszott. A szegénységgel kapcsolatban kifejtette: Magyarországon ma több szegény ember él mint 10 éve, holott Cseh- és Lengyelországban nagymértékben csökkent a számuk. Megjegyezte, hogy a szegénység növekedése általános szinte az egész EU-ban, sőt a romlás a hazainál jellemzően nagyobb mértékű. 

    Az oktatással kapcsolatban a szakértő hangsúlyozta: a korai iskolaelhagyók arányát tekintve 2003-as előnyét mára Magyarország teljesen elvesztette. Bár hazánkban nőtt a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők aránya, továbbra is az uniós átlag alatt van. 

    Török Zoltán kitért arra is, hogy az innovációs mutató a válságot követően számottevően javult, de elmarad az EU- átlagtól. Szlovákia és Lengyelország sokkal kevesebbet költ kutatásra, Csehország ugyanakkor megelőzi Magyarországot - tette hozzá. 

    Szerinte Magyarországnak egy viszonylagos versenyelőnye van a másik 3 visegrádi országgal szemben, ez pedig a viszonylag fejlett humántőke. Ugyanakkor úgy vélte, hogy mind a megfigyelt folyamatok, mind a kormányzati intézkedések ennek a versenyelőnynek a csökkenését vetítik előre. A foglalkoztatás növelését és a szegénység csökkentését tartósan az oktatási rendszer fejlesztése tudja biztosítani Török Zoltán szerint.  

    Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, a KSH egykori elnöke egyetértett azzal, hogy a jelenlegi növekedés megalapozatlan bővülés, ugyanakkor nemcsak az elmúlt 4, hanem az azt megelőző 8 évben sem volt fenntartható pályán a magyar növekedés véleménye szerint.    

    Kifejtette: a magyar piacgazdasági modell rossz eredményeket hozott, erre a Fidesz és az Orbán-kormány úgy válaszolt, hogy a piacgazdaságot korlátozni kell. A külföldi tőke sem hozta meg a várt eredményeket, amire pedig az volt a válasz, „hogy akkor harcoljunk ellene”. Ezenkívül Magyarország nem a nyugati munkamegosztásba próbál meg integrálódni, hanem kelet felé orientálódik - mondta Mellár Tamás, aki szerint mindhárom válasz hibás, ugyanakkor a problémafelvetések jogosak voltak. 

    Úgy vélte, hogy ha a hatalmi rendszer meg fog változni, akkor nem 2010 elé kell visszalépni, hanem olyan rendszert kell építeni, ami ezekre a kérdésekre választ ad. 

    Hangsúlyozta: látszanak az ortodox közgazdaságtan problémái, de nem lehet bezárkózni, mert a sikeres modernizációt végrehajtó országok megmutatták, hogy fontos a nyitottság. 

    Mellár Tamás is úgy vélekedett, hogy Magyarországon nincs jogbiztonság, így sem a külföldi, sem a hazai tőkét nem lehet felhalmozni, a humán tőkét pedig nem fejlesztik, elzárkózó politika van.

    Hozzátette: a magyar gazdaságban úgy nőtt a foglalkoztatottság, hogy vagy olyan szektorokba fektették be a pénzt, ahol a termelékenység alacsony volt, vagy a bevont humán tőke termelékenysége volt alacsony.

    Mellár Tamás szerint a jelenlegi egy megalapozatlan gazdasági növekedés, amely bizonyos, egyszeri tényezőknek köszönhető, és ha ez nem változik, akkor visszatér „a húzd meg, ereszd meg” gazdaságpolitika, és a magyar gazdaság nem lesz képes annyi többletet teremteni, amely a tartós növekedést megalapozná.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magyarországon ma több szegény ember él mint 10 éve.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector