Startlaphoz Csatlakozz!

Támadás a vállalkozók tulajdona ellen

Demján Sándor: 200-250 milliárd forint esik ki a költségvetésből a vasárnapi pihenőnap miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 21. szerda, 07:13

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében.

    Demján Sándor a VOSZ és a Liga Szakszervezetek által benyújtott, a vasárnapi zárva tartás elleni népszavazási kezdeményezés részleteiről tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kereskedelmi értékesítés átlagosan ötször annyi hasznot hoz az államnak, mint az ipari termelés.     Az ipar átlagosan 5 százalékos haszonnal dolgozik, a kereskedelemben a 27 százalékos áfa több ennél - jegyezte meg. Hozzátette: ha a költségvetésből bevétel esik ki, akkor azt pótolni kell, új adó jön, mint az útdíj vagy a napelemekre kivetett adó. 

   Hangsúlyozta: a vasárnapi zárva tartásról érdemi egyeztetés hiányában, egy üzleti terv alapján szűk körben eldöntött intézkedés támadás a vállalkozók tulajdona ellen, ami morálisan is elfogadhatatlan. Megjegyezte: egy kormányzati technológia ellen szólalnak fel, amely során a versenytársakat adókkal, szabályzókkal tönkreteszik, majd olcsón felvásárolják, monopolhelyzet teremtve a piacon. 

     Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke elmondta: a Liga a VOSZ-szal együtt adott be népszavazási kezdeményezést az üzletek vasárnapi zárva tartása ellen, amit a Nemzeti Választási Iroda kedden átvett. Szavai szerint  nem lesz könnyű dolog” a népszavazás, mivel 2012 óta több mint 50 százalékos részvételi arányt ír elő az alaptörvény. A parlamenti, önkormányzati, valamint az uniós választásokon sem követelik meg az 50 százalék plusz egy szavazatot előíró érvényességi küszöböt – emlékeztetett. Szerinte ezzel azt üzeni a hatalom, hogy nem kíváncsi az emberek véleményére.      A Liga elnöke hangsúlyozta: a munkavállalókat senki nem kérdezte meg a zárva tartásról, tudomásuk szerint az érintett kiskereskedelmi cégeknél a munkavállalók több mint 80 százaléka ellenzi az intézkedést.

    Úgy vélekedett, az üzletek bezárása miatt 25-30 ezer munkahely fog megszűnni. Ehhez hozzáadódik, hogy az intézkedés a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységekben - logisztika, beszállítás – további mintegy 15 ezer munkahely megszűnését jelentheti, elérve így az 50-55 ezres számot.   

  Gaskó István szerint ezúttal a munkaadói és munkavállalói  érdekek közösek. Közölte: a VOSZ és a Liga együttműködési megállapodást írt alá. A megegyezés szerint, ha sikerül a népszavazással elérni a vasárnapi nyitva tartást, akkor javasolni fogják a vasárnapi pótlék  jelentős mértékű” megemelését, valamint a vasárnapi munkában való önkéntes részvétel megteremtését olyan módon, hogy évi legfeljebb 12 alkalomra lehessen vasárnapi munkára kötelezni a munkavállalót, megengedve, hogy ettől kölcsönös megállapodással eltérjenek.

    Javasolják továbbá a jelenlegi egy helyett havi két vasárnapi pihenőnap előírását is. Hozzátette: ha a törvényhozáson ez nem menne át, akkor ágazati jellegű megállapodásokat kötnének. 

    Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára jelezte: alaptalan a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban külföldi példákra hivatkozni. Nyugat-Európában egyedül Franciaországban, Németországban és Ausztriában van jelenleg szigorú vasárnapi zárva tartás, de mind Németország, mind Franciaország oldani kezdte az intézkedést, az előbbi országban tartományi hatáskörbe delegálták a kérdést. Bécsben valószínűleg hamarosan újból megnyitják a boltokat a történelmi belvárosban, mivel nagy igény van rá – tette hozzá. Lengyelországban, Írországban, Portugáliában, ahol domináns a katolikus vallás, nincsen ilyen rendelkezés – jegyezte meg.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Demján Sándor: 200-250 milliárd forint esik ki a költségvetésből a vasárnapi pihenőnap miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector