Startlaphoz Csatlakozz!

2,7 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek

Elemzők szerint lassult novemberben a bérnövekedés üteme

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 21. szerda, 15:33

Lassult a bruttó átlagbérek növekedése novemberben az előző év azonos időszakához képest, de a rendszeres bruttó kereseteket tekintve maradt a kedvező trend az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a szerdán közölt legfrissebb statisztikai adatokat kommentálva kiemelte, hogy huszonhárom hónapja folyamatos a reálbérek emelkedése.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint tavaly január-novemberben 2,7 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek és a családi kedvezmény nélkül számított nettó keresetek is az egy évvel korábbihoz képest.

    Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője hangsúlyozta: novemberben átlagosan 1,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagbérek az előző év azonos időszakához képest, ennél a korábbi hónapokban erősebb volt a dinamika. A havi rendszeres bérek növekedését tekintve viszont maradt a kedvező trend, így a lassulás várhatóan csak átmeneti.

    A szakértő szerint a lassulás oka az lehet, hogy a nem havi rendszerességű kifizetések novemberben nagyon erőteljesen visszaestek, elsősorban a költségvetési szektorban dolgozóknál.

    Ha a novemberi adatok csak egyszeri hatást mutatnak, és decembertől újra a megszokott 2-3 százalékkal bővülnek a bérek, akkor a kedvező trend folytatódhat, tovább emelkedhetnek a bruttó bérek, és ez erősítheti a háztartások fogyasztását - mutatott rá.

    A tavaly decemberi adatoktól függően a 2014-es átlagos reálbér-növekedés akár 3 százalék is lehet, ami alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy az idén a GDP növekedését a lakossági fogyasztás fogja segíteni - tette hozzá  Ürmössy Gergely.

    Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában szintén rámutatott, hogy a bérnövekedés üteme lassult novemberben, de egyelőre nem jelentős a változás, és fennmaradt az a kedvező tendencia, hogy bár lassan, de tovább nőtt a versenyszférában a foglalkoztatás.

    Az átlagos reálkereset 1,8 százalékkal emelkedett novemberben, ez régóta a legvisszafogottabb ütem. A január-novemberi időszakban a 2,7 százalékos bérnövekedés és a 0,2 százalékos átlagos árcsökkenés mellett 2,9 százalékos volt a reálkereset éves emelkedése - fejtette ki az elemző.

    A szakember úgy látja, hogy a javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek a továbbiakban is segíthetik a háztartások fogyasztásának bővülését, ugyanígy hathatnak a devizahiteles elszámolások és a lényegesen alacsonyabb üzemanyagárak is.

    Ha a kilátásaikat tartósan kedvezőbbnek látják a háztartások, erősebb lehet a fogyasztás bővülése, ellenkező esetben csak óvatosabb lehet a dinamika. Utóbbira a forint gyengülése, kedvezőtlen kormányzati intézkedések, vagy a bizonytalan gazdasági kilátások adhatnak okot a háztartások egyes csoportjainál - fogalmazott kommentárjában Török Bálint.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy huszonhárom hónapja folyamatos a reálbérek emelkedése. A közfoglalkoztatás nélkül a reálkeresetek tavalyi tizenegy havi növekedése elérte az 5 százalékot. Ezen belül a versenyszektorban 4,6, a közszférában 5,8, a nonprofit szervezeteknél pedig 6,6 százalékos reálkereset-bővülés következett be átlagosan. A közfoglalkoztatásban dolgozók reálkeresete is emelkedett 1,8 százalékkal.

    A családi adókedvezmények, a növekvő bruttó és nettó bérek, a csökkenő árak, és az így tovább emelkedő reálbérek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a háztartások anyagi helyzete megerősödjön, az élénkülő belső kereslet pedig tovább segíti a magyar gazdaság növekedését - hangsúlyozta a tárca.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elemzők szerint lassult novemberben a bérnövekedés üteme.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector