Startlaphoz Csatlakozz!

Ha nem marad más, akkor jöhet a sztrájk

Nullás béremelés a BKV-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 21. szerda, 17:50

Egyetlen fillérrel sem emelnék idén a béreket a BKV-nál. Bár a szakszervezetek óvatosak a Vitézy Dávid utáni új vezetéssel szemben, de a nullaszázalékos ajánlatot így is elfogadhatatlannak tartják. Először tárgyalnának, de ha nem marad más, akkor jöhet a sztrájj – írja a Népszabadság.

   A bértárgyalások előkészítéseként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavaly decemberben határozta meg az idei emelés mértékét. A szakszervezetek az év eleji puhatolózásukra azt a választ kapták, hogy „a BKK Zrt. által meghatározott premisszák alapján a 0 százalékos bérfejlesztés mértékétől jelenleg nincs eltérési lehetőség”. Nem sokat léptek előre a BKK új vezérigazgatójánál, Dabóczi Kálmánnál tett látogatásukkor sem.
 
  – A tárgyaláson nem került szóba a béremelés – tájékoztatta a Népszabadságot Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke –, de felmerült egy fővárosi szolgáltatókra egyformán érvényes foglalkoztatási standard kialakítása. Ezzel ugyanis kivédhető, hogy a munkavállalók kárára kovácsoljon előnyt a szolgáltató. Azonos teljesítményért minden szolgáltató – beleértve a BKV-t is – ugyanolyan ellentételezést kapna. Ez most nincs így. Míg a külsős vállalkozók külön felszámolják például a jegyárusítás és az első ajtós felszállás költségét, a BKV dolgozói egy fillért pluszt sem kapnak.
 
  Dabóczi Kálmán ígéretet tett a felmerült kérdések tisztázására, de konkrét lépésekről nem beszélt. A szakszervezetek szerint a bértárgyalások lehetőséget adnak a BKK új vezetésének a bizonyításra: ez egy új világ. Nemes egyébként nem tartja elfogadhatónak a nullaszázalékos bérajánlatot, és határozott fellépést ígér arra az esetre, ha a csütörtökön kezdődő bértárgyalások nem vezetnek eredményre.
 
   Minden szinten tárgyalni fogunk – erősíti meg Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének Szövetsége (VTDSZSZ) elnöke. Így a BKV és a BKK vezetése mellett megkeresik az üggyel Bán Tamást, a Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatóját és Tarlós István főpolgármestert is. Ha sehol sem találnak megértésre, akkor végső eszközként nem marad más, mint a sztrájk. Ez azt jelenti, hogy Budapest határain belül a járművek 60 százaléka közlekedne, míg a határokon kívül a fele. Az útdíj és az útlezárások okozta dugók közlekedési káosszá növekednének.
 
   A szakszervezetek egyelőre nem egyeztettek egymással a béremelés minimumösszegéről. Gulyás Attila az országos bérajánlás 3,8 százalékát tekinti a kiindulópontnak, de úgy véli, hogy a kollektív szerződés felmondása miatt elszenvedett veszteségek miatt most magasabb béremelés illetné meg a dolgozókat. Egy négyszázalékos emelés bruttó 200 ezer forintos átlagkeresettel számítva átlagosan nyolcezer forintos emelést jelentene munkavállalónként, és összesen bruttó 1,5-2 milliárd forintos kiadásnövekedést a közlekedési vállalatnak.
 
   Nagy kérdés azonban, hogy a BKK, illetve a városvezetés mit ért nulla százalék alatt. A bértárgyalásokat ugyanis az előző évi kifizetések tényszámainak megállapításával indítják. Ez adja a „bázis értéket”. Másrészt az idei évtől a BKV mentesül ötezer buszsofőr korkedvezményes nyugdíj utáni 13 százalékos járulékfizetése alól. Ha ezt nem vonja el a városvezetés, akkor a nulla már vállalható szám, hiszen a tavalyi bértömeg újraosztásával automatikusan emelkednének a fizetések.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nullás béremelés a BKV-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector