Startlaphoz Csatlakozz!

Az MNKSZ szerint a fogyasztás nem függ a vasárnapi nyitva tartástól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 21. szerda, 18:20

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) szerint megalapozatlanok a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) keddi kijelentései a vasárnapi zárva tartás ügyében, és riogatás, hogy a költésvetési hiány növekedésével jár az intézkedés bevezetése.

    A szervezet által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény kiemeli: a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, azt elsődlegesen az igények és a jövedelmek határozzák meg. Európa nagy részében a vasárnapi nyitva tartást szabályozzák, több helyen a teljes zárva tartás valósul meg. Azokban az országokban, ahol a korlátozás fellazítása az elmúlt időszakban szóba került, ott ez kizárólag frekventált, idegenforgalmilag kiemelt területeken került napirendre, nem pedig az egész országra érvényes rendelkezés keretében.

    Kedden sajtótájékoztatón Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke azt mondta, hogy várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében. Az eseményen Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára jelezte: Nyugat-Európában egyedül Franciaországban, Németországban és Ausztriában van jelenleg szigorú vasárnapi zárva tartás, de mind Németország, mind Franciaország oldani kezdte az intézkedést, az előbbi országban tartományi hatáskörbe delegálták a kérdést.

    Az MNKSZ közölte, a nemzetközi tapasztalatok alapján a nyitva tartás szabályozása nem jár a nemzetgazdasági szintű forgalom csökkenésével, csak átstrukturálódásával. Véleményük szerint a vasárnapi zárva tartás esetén a forgalom eloszlana a többi napokon, a törvény hatályba lépése így nem járna a költségvetési bevétel csökkenésével.

    Az MNKSZ kifejtette: a három nagy magyar tulajdonú kiskereskedelmi lánc is kifejezte, hogy a vasárnapi zárva tartás nem jár sem létszámcsökkenéssel, sem forgalom-visszaeséssel, valamint több külföldi tulajdonú multinacionális kereskedelmi szereplő is kinyilvánította, hogy nem tervez üzletbezárásokat.

    A szövetség szerint a vásárlási szabadság sem sérül, csak időbeli változás történik, miközben időkorlát nélkül minden megvásárolható lesz a családi kereskedelmi üzletekben. Az MNKSZ közleménye hivatkozik a GfK piackutató kimutatására, miszerint a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú nap, szerdán és szombaton a legmagasabb a forgalom.

    Az MNKSZ szerint az intézkedés a kereskedelemben azért sem járna elbocsátásokkal, mert kevés a szakképzett kereskedelmi dolgozó, létszámhiány jellemzi az ágazatot. A dolgozók fizetése sem csökkenne, hiszen ugyanazt a vásárlótömeget kell kiszolgálni, esetleg hosszított nyitva tartással - írták.

    Álláspontjuk szerint jóllehet vasárnap a szolgáltatások legnagyobb részét nem veheti igénybe a lakosság, így a postai, banki, vagy közigazgatási szolgáltatásokat, ez mégsem szül elégedetlenséget.
 
   Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elnöke egyetért az MNKSZ által kifejtettekkel. A MTI-vel közölte: a kereskedelmi dolgozók tapasztalata szerint a legkisebb forgalmú nap a héten a vasárnap. Így a vasárnapi zárva tartás esetén a forgalom várhatóan átstrukturálódik a hét első hat napjára, s nem jelent majd kiesést a költségvetés számára.

    Hozzátette, a kereskedelemben létszámhiány van, nem várható elbocsátás a zárva tartás miatt, a dolgozóknak ugyanis gyakorlatilag annyit kell majd a hét első hat napján teljesíteniük, mint eddig hét nap alatt. 

    Úgy vélte, a vasárnapi zárva tartás esetén nem ildomos a nyugat-európai példákra hivatkozni, mert mások a jövedelmi viszonyok. Magyarországon több az alacsony jövedelmű vásárló, akik vasárnap nem járnak a plázákba, mivel nem engedhetik meg maguknak - mondta Bubenkó Csaba.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az MNKSZ szerint a fogyasztás nem függ a vasárnapi nyitva tartástól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector