Startlaphoz Csatlakozz!

Tavaly 915,8 millió 16 és 59 év közötti lakos dolgozott az országban

Egyre gyorsabban csökken a kínai munkaerő-állomány

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 23. péntek, 14:07

Tovább csökkent a kínai munkaerő-állomány 2014-ben, a trend a jövőben folytatódik és gyorsul, csökkentve ezzel a kelet-ázsiai ország versenyképességét.

    A kínai statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly 915,8 millió 16 és 59 év közötti lakos dolgozott az országban, 3,7 millióval kevesebb, mint 2013 végén. A 2012 óta mutatkozó trend hátterében demográfiai változások húzódnak, a kínai társadalom – az európaihoz hasonlóan – öregszik, a folyamatot az 1979-ben bevezetett, eredeti formájában családonként szigorúan egy gyermek vállalását engedélyező családpolitika gyorsítja.

    A munkaerő-állomány zsugorodása a jövőben gyorsulni fog, ahogyan ez máris megmutatkozik: 2012-2013-ban a dolgozók száma még a tavalyinál kisebb arányban, 2,4 millióval csökkent.

    A Deutsche Bank egy korábbi elemzése szerint 2030-ban már csak 781,8 millióan, 2040-ben 743 millióan, az évszázad közepén pedig 650,9 millióan dolgoznak majd az országban.  
   Az munkaképes korúak táborának csökkenésével párhuzamosan az idősek száma tavaly több mint 10 millióval nőtt, s immár 212,4 millió lakos 60 éves vagy afeletti, amely a teljes lakosság 15,5 százaléka. A trend segít a munkanélküliség növekedésének elkerülésében, ugyanakkor hosszú távon komoly gondokat okozhat – figyelmeztetnek a kínai sajtóban a szakértők.

    Egyes iparágakban már most is munkaerő-hiány mutatkozik, ennek növekedése és a kínálat szűkülése miatt az emelkedő bérek ronthatják az ország versenyképességét.

    A kínai kormány az egykepolitika jelentős lazításával próbálja lassítani a trendet, második gyermeket ugyanakkor a vártnál is kevesebb pár tervez, tavaly a kedvezményezett 11 millióból mindössze egymillió pár jelezte szándékát – derül ki a statisztikákból.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre gyorsabban csökken a kínai munkaerő-állomány.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector