Startlaphoz Csatlakozz!

Herdáljuk az ország pénzét

Közmunka, a csodafegyver: délelőtt kiássák, délután betemetik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 26. hétfő, 08:00

Úgy éreztem csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom: a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét - mondta a sonlinehu-n a baranyai Gyöngyfa polgármestere, aki a napokban azért mondott le, mert értelmetlennek tartotta a közmunkások által végzett munkát.

   Távozását így kommentálta: A közmunkások rendszeresen nem jönnek dolgozni, elhagyják a munkahelyüket, s ha itt vannak, akkor sincs haszna a tevékenységüknek. Náluk 36 közmunkás egy 300 méteres árkot tísztított, fél éven keresztül. A kormány munkanélküliség-csökkentő „csodafegyveréről” régóta tudják az érintettek, semmit sem old meg, csak a nyomort konzerválja. A társadalom egyre szélesebb köréből érik már emiatt kritikák. A nagyobb településeken több eséllyel töltik meg tartalommal, az aprófalvakban azonban fura helyzetekhez, feszültséghez vezet, hogy gyakran sokkal több a közmunkáskéz, mint a feladat. Somogyi aprófalvak polgármestereinek, közmunkásainak véleményét, s javaslataikat kérdeztük.

   – A közmunka program nem mindig megalapozott, és nagyon sok benne az átgondolatlanság. Óriási hiba, hogy e programokat mindig úgy határozzák meg, hogy nem ismerik az adott község, település sajátosságait – jóformán ugyanazokat mondja Kiss Pál komlósdi, Kolics Gábor heresznyei polgármester, Traxler Balázs, korábbi somogyaracsi faluvezető. Szinte valamennyi megkérdezett azt is hozzá teszi:  ezekért az áldatlan állapotokért az állam a legnagyobb felelős.  

   A közmunka elvégzése egy idő után minden kis faluban gondot jelent. Nincs annyi munka, ami folyamatos feladatot adna a nagy létszámú közmunkásnak. Az is tény, hogy nem minden szociális közmunkás végzi el a munkáját úgy, hogy ne legyen napi szinten súrlódás, vita, veszekedés. Ezeket a problémás ügyeket is a polgármestereknek kell megoldani.
– Mi vagyunk a villámhárítók – mondja Pirosné Tamás Krisztina ladi polgármester is, aki a legnagyobb gondnak azt tartja, hogy a települések önállóan próbálnak boldogulni e keretek között. – Jó programokkal piacképes terméket állíthatnának elő a települések, összefogással pedig sikerrel jelenletnénk meg a piacon. Persze ehhez az is kell , hogy megszűnjön a program rugalmatlansága.
 
   A településvezetők a hivataloktól is több segítőkészséget várnának. Kolics Gábor, Heresznye első embere elmondta: ők azért vannak olyan bajban, mert közmunkásokkal kezdték el rendbe tenni a volt határőrség épületeit. Itt sokáig varroda működött, s most azért újítják fel az épületeket, mert szeretnék újraindítani a gyártást,  50 embernek biztosítva munkát. A polgármester elmondása szerint ebben épp a munkaügyi központ jelenti a legnagyobb akadályt, jelenleg bíróságon van az ügyük.

   Bolhó, Komlósd, Somogyaracs Péterhida vezetői is azon a véleményen vannak, hogy az árkok, erdők, parkok tisztítását, a vízelvezetők, hidak, átjárók, földutak karbantartását nem lehet egy egész éven át művelni, náluk is elfogynak a kötelezően elvégzendő feladatok, és ez egy feszültséget okoz falvaikban is. - Egy 40 lakosú faluban egy-két munkás is el tudná végezni a napi teendőket, de mi van akkor ha, ott mindenki munkanélküli, szociális rászorult? - kérdezik. – Délelőtt a fele lakossággal kiásassunk egy gödröt, a másik felével meg betemettessük délután?  – Megtehetnénk, de semmi értelme, és ebben van igaza a gyöngyfai polgármesternek! Minden felelősség a minénk, ugyanakkor a rendszer kialakításába nem szólhattunk bele.

   Arra kérdésre, hogy ők mit tennének másként közmunka-ügyben, hogyan teremtenének ésszerűbb és tartalmasabb feladatot, amely a családoknak is jobb helyzetet teremtene, a következőket mondták többen: a kormányzatnak inkább olyan  programban kellene gondolkodnia, amellyel földhöz juthatnának a szociálisan rászorult családok. Vetőmaggal, gépekkel, szakmai segítséggel eljuttatni őket arra a szintre, hogy megtanulják eltartani magukat, működőképes kis háztáji gazdaságok jöhessenek létre. Az vezetné vissza ugyanis az embereket a munka világába, nem pedig ez a fajta közmunka.

Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közmunka, a csodafegyver: délelőtt kiássák, délután betemetik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector