Startlaphoz Csatlakozz!

Karriercél

Így keressünk irányt az álláspiacon!

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 26. hétfő, 08:50

 Biztos sokan gondolkodtak el azon, merre vegyék az irányt a munkaerőpiacon. Akadnak, akik ezt szisztematikusan csinálják, mások inkább ösztönösen. Milyen célokat és hogyan tanácsos kitűzni, hogy sikeresek legyünk? – írja a Piac&Profit.

   A karriercél megfogalmazásának első szabálya, hogyan tervezzünk belátható időtávra és legyen a cél reális. Rengetegen rontják el például ott, hogy 3-5 évre is elegendő elképzelést próbálnak nagy lelkesen egyetlen évbe beletuszkolni. Ez biztos nem fog menni. “Mindig azt javaslom a karrierépítőknek, hogy a karriertervezésnél legalább 3 – azaz egy 5, egy 1-1,5 éves és egy 1-2 hónapos – időtartamban gondolkodjanak. A leghosszabb időtáv szóljon a legnagyobb célokról, a legrövidebb az előttünk álló hónapok feladatairól. Például 5 éven belül új lakás vásárlása. 1-1,5 év: előléptetés. 1-2 hónap: határidős projektek és napi feladatok kivitelezése. Így betartani már sokkal könnyebb a fogadalmakat!”- idézi Velez Csaba pszichológus szavait összeállításában együttműködő partnerünk, a Monster.hu.
 
Cselekvési tervben gondolkodjunk!
 
  Könnyebb megtartani a fogadalmakat, ha konkrétan kitűzött célok felé haladunk és apróbb lépésekben. Ha azt mondjuk, hogy “idén végre leteszem a diplomához szükséges nyelvvizsgát” – ez önmagában sajnos még kevés és nehezen megfogható. Ám sokkal kézzelfoghatóbbak és betarthatóbbak a tervek, ha inkább úgy fogalmazunk: “A jövő héten keresek egy remek nyelvtanárt/nyelviskolát és ettől kezdve heti 3-szor 2 órát fogok a nyelvtanulással tölteni. a nyelvvizsga előtt.”
 
  Fittebbek és egészségesebbek sem attól leszünk, ha spontán lelkesedésből vásárolunk kondibérletet több tízezer forintért egy második látásra már nem szimpatikus edzőteremben. Ehelyett első lépésben és hónapban szemeljük ki a célra a környékbeli konditermek valamelyikét és alaposan mérjük fel, tetszik-e a hely. Ha igen? Akkor határozzunk meg konkrét edzésidőpontokat is, így: “Minden héten hétfő-szerda-péntek este 19-20 óra között megyek a konditerembe”, A fenti elv a karrierépítés minden más mozzanatára hasonlóan alkalmazható.
 
Ne rágódjunk a múlton
 
  Nem használ a karriertervek megvalósításakor a múlton való rágódás – de a passzív csodavárás sem. Egyáltalán nem ritka a pszichológusok rendelésein az elszalasztott karrierlehetőségek miatt bánkódó és épp emiatt passzív álláskereső – de az olyan munkavállaló sem, aki inkább a lottónyereménytől, mintsem saját átgondolt terveitől várna valamilyen előrelépést. “Nem egy páciens búsul már több éve a félbehagyott vagy épp a diplomázás előtt felfüggesztett egyetemi tanulmányai miatt és érzi jóvátehetetlennek a történteket – egyéb azóta sem nagyon történt vele. Tanács: ne ragadjunk le a múltbéli eseményeknél! Gondoljuk át, vonjuk le belőle a szükséges tanulságokat, de a jelenben élve nézzünk előre és tervezzünk jövőt! Ne bízzuk a véletlenre!”-mondja Csehák Hajnalka pszichológus.
 
A legtöbb a szorgalmon múlik
 
  Nagyot lendíthet a karriertervező helyzetén az is, ha még jó képességei tudatában is inkább a szorgalmat és az állhatatosságot helyezi előtérbe. Egyáltalán nem ritka, hogy épp az okos, jó adottsággal rendelkező álláskeresők/munkavállalók maradnak le a kevésbé tehetségesek mögött. (A pszichológus előbbi példájában szereplő, a tanulmányai félbehagyása miatt kesergő személy is épp közéjük tartozik.) Az ok nagyon egyszerű: a vetélytársak gyakran jóval szorgalmasabbak, mert nem érzik tökéletesnek magukat és igyekeznek minden tőlük telhetőt meg is tenni a céljaikért.
 
Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Így keressünk irányt az álláspiacon!.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector