Startlaphoz Csatlakozz!

Asetek csak mintegy egy százaléka kerül a hatóságok látókörébe

Minden második nőt zaklatnak a munkahelyén

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 27. kedd, 16:31
 
 Az Európai Unióban a nők 30-50 százalékát, míg a férfiak 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén. Egy nyíregyházi és egy miskolci civil szervezet a Norvég Civil Alap támogatásával programot indít az erőszakot elszenvedők megsegítésére és a fölvilágosításra – írja a Népszabadság.

   A munkahelyi szexuális zaklatás és pszichoterror visszaszorítása, az áldozatok segítése, a megelőzés, valamint az egészséges munkahelyi légkör kialakítása céljából ingyenes programot  indít a nyíregyházi Regionális Érdekvédelem Alapítvány (RÉV) a miskolci Híd Egyesülettel közösen - hangzott el a projekt indító rendezvényén ma Nyíregyházán.
 
   A Norvég Civil Alap támogatásával megvalósuló program illetékesei elmondták: egy felmérés szerint az Európai Unióban a nők 30-50 (némely országokban 70-80) százalékát, míg a férfiak 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén, és nagyon sokan vannak kitéve az angol szakkifejezésserl mobbingnak nevezett munkahelyi terrornak is. Ám a magas számok ellenére az esetek csak mintegy 1 százaléka kerül a hatóságok látókörébe, az érintettek ugyanis sokszor szégyellnek beszámolni az őket ért atrocitásokról.
 
   A Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére kiterjedő, Ne bánts! elnevezésű program célcsoportja az erőszakot elszenvedők, maguk a munkáltatók, valamint a problémakörben érdekelt civil szervezetek. A projekt keretében jogász, pszichológus, szociális munkás és pedagógus szakemberek ingyenes segítséget nyújtanak, másrészt a munkáltatók és a közvélemény szemléletformálására képzéseket tartanak. E mellett at érintetteket fölkészítik a megelőzésre, beavatkozásra és esetkezelésre is.
 
   A rendezvényen Szegedi Sándor projektvezető azt mondta: sokaknak nincs tudomása róla, hogy a különböző cégeknél és intézményeknél történt zaklatásokért nem csak az elkövető, hanem maga a munkáltató is jogi felelősséggel tartozhat. Ennek következtében az Egyesült Államokban az érintettek sok esetben pereket is indítanak a munkáltató ellen. Szegedi hozzátette: mind a szexuális zaklatást, mind a mobbingot meg kellene előzni, s hasznos volna, ha ennek érdekében a cégek külön viselkedési kódexeket vezetnének be.
 
   Szegedi Sándot azt mondta: az idén december végéig tartó, felvilágosító jellegű program egyik legnagyobb sikere az volna, ha egy hazai vállalkozás vezetőinek fölkeltené a figyelmét a projekt, s az alapítvány és az egyesület által fölkért szakemberek bevonásával kidolgoznának egy erőszakmentes munkahelyi modellt.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minden második nőt zaklatnak a munkahelyén.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector