Startlaphoz Csatlakozz!

Felháborító tippek a munkaügyi szakemberektől

Hazudj, ahol tudsz: ezt tanítják a munkaügyi hivatalban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. január 28. szerda, 15:35

Elképesztő tapasztalatairól számolt be a Pénzcentrumnak egy fiatal diplomás álláskereső, aki a tavalyi évben veszítette el az állását, és még most is munkát keres. A praktikus tanácsok mellett felháborító tippeket is kapott az adófizetők pénzéből dolgozó munkaügyi szakemberektől.

   Ha valaki elveszti az állását, és álláskeresési járadékot szeretne kapni, a következőket kell tennie:  Regisztrálnia kell, mint hivatalos álláskereső.
 
   Ki kell kérnie a kilépőpapírjait és az elmúlt két év munkaviszonyát igazoló papírokat, és el kell vinnie abba a munkaügyi hivatalba, ahová területileg tartozik.
 
  Részt kell vennie a kötelező oktatásokon, amik az elhelyezkedését segítik praktikus és gyakorlati tanácsokkal.
 
   Ha olyan munkát ajánlanak neki, ami illik a képzettségéhez és munkatapasztalatához, kötelező azt elfogadni.
 
  A kötelező képzést egy  trénercég munkatársai tartották, a munkaügyi hivatal megbízásából, az egyik budapesti kirendeltsègen. Az oktatásokon sok hasznos infó mellett, például hogyan viselkedjen egy állásinterjún, hogyan szerkesszen önéletrajzot, és milyen stratégia mentén keressen állást, egészen hajmeresztő tanácsokat is kaphat az ember.
Hajrá, gyerekek!
 
   Amint arról fiatal munkavállalónk beszámolt, a trénerek leginkább motiválni akarták a kötelező oktatásra összegyűlteket. Ezért olyanokat mondtak a csoportnak, ahol volt például 39 éves munkaviszony után elbocsátott asszony is, hogy ügyesnek kell lenni, gyerekek!
 
   Úgy ülsz ott, hogy minden alkalommal újra átéled az elbocsátás helyzetét, sokan nagyon szégyenkeznek, hogy ott kell lenniük. Úgy kezdik a trénerek, hogy külön örüljünk ennek a helyzetnek, mindenkinek át kell esni ezen. Mert minden ember életében átlagosan két és félszer előfordul, hogy munkanélkülivé válik - érzékeltette a hangulatot informátorunk.
 
Csak semmi depi
 
  Figyelmeztették a csoportot, ne keseredjenek el nagyon, hiszen Magyarország élen jár az öngyilkosságban. Még a végén annyira elszomorodnak, hogy tovább rontják a statisztikát.
 
Irány külföld
 
   Vagy csak simán arra ösztönzik őket, hogy inkább külföldön vállaljanak munkát. Volt olyan tréner, aki azzal példálózott, az ő gyerekei évek óta külföldön élnek, és jól kijönnek a fizetésükből.
 
Hazudj!
 
   Arra a kérdésre, vajon mit tehet a munkavállaló, ha cukrászként eddig csak egy helyen vállalt munkát, így az önéletrajza vékonyka, konkrétan azt a tanácsot adták, hogy hazudjon, színesítse a listát családi vállalkozásban végzett munkával és hasonló, nehezen leinformálható adatokkal.
 
Titkold el a családi állapotodat!
 
   Amikor pedig valaki (akinek a nevéből minden kétséget kizáróan kiderül, hogy férjnél van) megkérdezte, mit tegyen, ha megkérdezik, akar-e gyereket, azzal segítették ki, hogy hazudja azt, 6-8 éven belül biztos nem szeretne, és még keresi az igazit. Ezek után informátorunk rákérdezett, mégis mit tegyen, ha egyszer a nevéből kiderül, már nem keresi a nagy őt, hanem megtalálta, azt a tanácsot kapta, kovácsoljon előnyt ebből. Hiszen abból, hogy házas, jól látszik, hogy kiegyensúlyozott, stabil, lojális munkaerő lehet.
 
Kötelező elfogadni, de...
 
   Az álláskeresőt tájékoztatták arról, hogyha a képzettségéhez illő munkát ajánlanak neki, és az érte járó fizetés több mint a munkanélküli járadék (ezt nem nehéz felülmúlni), a munkahely pedig nincs messzebb a lakhelytől, mint másfél óra, akkor el kell fogadnia azt.


   Álláskeresőnk a tanácsadás során rákérdezett, mit tehet, ha nem szimpatikus a munkaadó, a munkahely, ahová kiközvetítenék.
 
   Elutasítania hivatalosan nem szabad, így a hivatal szakembere szerint csupán annyit tehet, hogy úgy viselkedik az interjún, hogy semmiképp se vegyék fel.
 
Már meglévő kapcsolati tőke
 
  Ezeken túl pedig arra is felhívták a figyelmüket, hogy személyes ismeretség útján is keressenek munkát, akár heti rendszerességgel írjanak körbe az ismerőseiknek, hátha valaki tud nekik segíteni.
 
Új kapcsolati tőke
 
  Azt is ajánlották, hogy mindenki vállaljon önkéntes munkát, így telik az idő legalább, és kapcsolatokat is lehet építeni.
 
Távmunka
 
   Emellett azt is javasolták, nézegessék a távmunka szövetség honlapját, milyen ajánlatok vannak.
 
Netes keresés
 
   Érdemes ezek mellett folyamatosan fürkészni a Virtuális Munkaerőpiaci Portált is, a rendszerben jelenleg több mint 40 ezer önéletrajz és mintegy 8 ezer állásajánlat érhető el.

Forrás: Pénzcentrum

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hazudj, ahol tudsz: ezt tanítják a munkaügyi hivatalban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector