Startlaphoz Csatlakozz!

„Rugalmas pontrendszer”

Új bevándorlási rendszert javasolnak a német szociáldemokraták

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 02. hétfő, 11:44

Németországban a munkaerőpiac igényeihez igazodó bevándorlási rendszert kell kidolgozni a  szociáldemokrata párt (SPD) szerint.

    Thomas Oppermann, a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó SPD parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője egy vasárnapi lapinterjúban elmondta, hogy pártja „rugalmas pontrendszer” bevezetését javasolja.

    Az EU-ban teljes a munkavállalás és a letelepedés szabadsága, az uniós állampolgárokra így nem vonatkozik az elképzelés, de hasznos lenne megvizsgálni,  hány emberre van szükség a munkaerőpiacon az EU-n kívüli térségekből, és ennek alapján egy pontrendszert kellene bevezetni rendszeresen változó ponthatárokkal - fejtette ki a politikus a Bild am Sonntag című lapban megjelent interjúban.

    A javasolt eljárás szerint évente át kell tekinteni, hogy melyek a hiányszakmák, és kiemelkedően sok pontot kell adni azoknak a jelentkezőknek, akik értenek valamely szakmához, amelyben munkaerőhiány tapasztalható.

    Pont járna a német nyelvismeretért is, a bevándorlási engedély megszerzéséhez szükséges ponthatárt pedig az EU-n belüli mukaerő-utánpótlási folyamat alapján kellene meghatározni, vagyis minél nagyobb az igény az EU-n kívüli munkaerőre - mert nem érkeznek elegen az uniós társállamokból -, annál alacsonyabbra kell helyezni a ponthatárt.

    A bevándorlóknak fel kell ajánlani a végleges letelepedés lehetőségét, és engedélyezni kell, hogy a családjukkal együtt költözzenek Németországba - mondta Thomas Oppermann, hangsúlyozva, hogy vonzóvá kell tenni az országot, mert igen éles a nemzetközi verseny a képzett bevándorlókért.

    Németországban dinamikusan bővül a gazdaság, minden korábbinál magasabb a foglalkoztatottság, ugyanakkor „gigantikus” méretű a szakképzett munkaerő hiánya, ezért a bevándorlás nem a hazai munkavállalókat fenyegető veszély, hanem „esély a jólétünk megőrzésére” - mondta az SPD frakcióvezetője.

    Hozzátette, hogy az EU-n kívüli bevándorlást ösztönözni kell azért is, mert a társadalom öregedése révén a következő tíz évben 6,7 millióval csökken a munkavállalók száma, ezt a hiányt pedig bevándorlók nélkül nem lehet pótolni.

    ”Csak bevándorlási társadalomként maradhatunk a növekedés társadalma” - mondta a szociáldemokrata politikus.

    Elmondta, hogy hamarosan a helyszínen tanulmányozza a kanadai pontrendszert, amellyel az ottani hatóságok irányítják a bevándorlási folyamatot, és pártja február végére kidolgozza javaslatát az észak-amerikai példát követő német rendszerről.
    A bevándorlásról szóló diskurzust a CDU főtitkára, Peter Tauber nyitotta meg január elején. A politikus szerint a németek „még nem gondolták végig, mi szükséges ahhoz, hogy sikeres bevándorlási célország” legyen a hazájuk, ezért az eddiginél jóval szélesebb körű társadalmi vitát  kell folytatni, majd jogszabállyá kell formálni a vita tanulságait.

    A bevándorlási törvényben így rögzíteni kell, hogy milyen „képességekkel, képzettséggel és országépítő elkötelezettséggel kell rendelkezniük a bevándorlóknak, akik németté akarnak válni”.

    A CDU-ban a hangadók többsége elutasítja a kezdeményezést. Az ügyben leginkább illetékes belügyminiszter, Thomas de Maiziere - a CDU egyik legtekintélyesebb politikusa - szerint nincs szükség új jogszabályra, mert a 2005-ben életbe lépett törvény az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról kellőképpen szabályozza a területet.

    A bajor testvérpárt, a CSU szakpolitikusai szerint inkább a menekültügyi szabályokkal kell foglalkozni. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a Welt am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjúban sürgette, hogy Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Macedónia után Albániát, Koszovót és Montenegrót is minősítsék úgynevezett biztonságos származási országnak.

    Ezt az országcsoportot tekintve továbbra is meredeken emelkedik a menedékjogért folyamodók száma, a bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) viszont a kérelmek csaknem 100 százalékát elutasítja, mert „elsősorban gazdasági okok” motiválják a kérelmezőket - mondta a bajor belügyminiszter.

    A törvényhozás tavaly minősítette biztonságos származási országnak Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát és Macedóniát, aminek révén jóval gyorsabban elbírálható a menedékkérők ügye. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsabban visszatoloncolják a három államból érkező menedékkérők tízezreit, akinek soraiban jelentős arányban vannak a szinti és roma közösség tagjai.

    A változtatásról kiterjedt közéleti-politikai vita zajlott. Végül az az álláspont érvényesült, hogy az érintett államokban ugyan hátrányos megkülönböztetés éri a szinti és roma közösség tagjait, de ez nem jelenti azt, hogy az EU menekültügyi szabályai alapján nem biztonságos országok. Németországnak és az EU-nak pedig nem a menekültügy eszközeivel - a szinti és roma közösség tagjainak tömeges befogadásával - kell kezelnie a helyzetet, hanem ösztönöznie kell támogatással és nyomásgyakorlással a társadalmi integráció előmozdítását.

    Németország az Egyesült Államok után a második számú bevándorlási célország a fejlett ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai közül. A legutóbbi, 2013-as adatok szerint egy év alatt 1,23 millió bevándorlót regisztráltak. Ehhez  hasonló nagyságú bevándorlási hullám a kilencvenes évek eleje óta nem érte Németországot. Ugyanakkor a menedékjogot kérők száma is rendkívül nagy. A belügyminisztérium adatai szerint 2014-ben az egy évvel korábbi 127 ezerről 203 ezerre emelkedett a menedékjog iránti kérelmek száma. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új bevándorlási rendszert javasolnak a német szociáldemokraták.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector