Startlaphoz Csatlakozz!

Bisnode

Megállíthatatlanul csökken a magyar cégek száma

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 03. kedd, 17:50

A működő társas vállalkozások száma 2014. január 1-je és 2015. január 1-je között több mint 2,5 százalékkal csökkent - áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében, melyet a Világgazdaság ismertetett.

   Az elmúlt három évben drasztikusan csökkent az új vállalkozások száma, sőt 2014 ismét negatív csúcsot hozott az újonnan alapított cégek tekintetében - derül ki a Bisnode elemzéséből. Amíg 2011-ben közel 50 ezer cég alakult, addig 2012-ben már 40 ezernél is kevesebb, 2013-ban pedig számuk a 34 ezret sem érte el. 2014-ben ez a szám tovább csökkent, 30 ezer sem volt a frissen alapított vállalkozások száma. Ez azt jelenti, hogy 2011-ről 2014-re 40 százalékos volt a csökkenés mértéke. Amíg korábban naponta 140 új vállalkozást is alapítottak, ma a napi cégalapítások száma 80 körül mozog.
 
   Részben a törvényi szabályozás változásai – a kft. alapításához szükséges tőke 500 ezer forintról 3 millió forintra történő felemelése –, részben pedig az emberek vállalkozó kedvének csökkenése okozta a drasztikus változást. Míg a 2009-ben kirobbant gazdasági válság után még két éven keresztül évi 6, illetve 3 százalékkal növekedett a cégalapítások száma, addig 2012-től a cégalapítási kedv alábbhagyott, már nem az új vállalkozások alapításában keresték a cégtulajdonosok a boldogulásuk útját.
 
   Az új cégek számának csökkenését, késve ugyan, de követte a működő vállalkozások számának fogyása. Míg 2008 és 2013 között a Magyarországon működő társas vállalkozások száma évről évre, csökkenő mértékben ugyan, de növekedett, addig 2014-re megfordult ez a trend. 2014 volt az első olyan év, amikor év elején már kevesebb működő vállalkozást regisztráltak, mint az előző év kezdetén: 2014. január 1-jén 0,7 százalékkal kevesebb vállalkozás működött hazánkban, mint 2013 első napján. 2015-re ez az érték tovább csökkent, az egy évvel korábbihoz képest 2,55 százalékkal lett kevesebb a működő cégek száma hazánkban, derül ki a Bisnode adataiból.
 
   Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt az 5-6százalékos cégszám-növekedés sem volt ritka éves szinten. Ennek következtében ma Magyarországon 544 ezer működő vállalkozással kell számolni, ami még mindig 11 százalékkal több mint a 2008 elején jellemző érték. A cégszám-csökkenést önmagában nem lehet negatív trendként értékelni, amennyiben hosszú távon egy stabilabb, de kisebb cégvilág létrejöttéhez járul hozzá, tette hozzá Keleti József a Bisnode Country Managere.
 
   Az egyértelműen csökkenő cégszám mellett maradt még néhány iparág, ahol a trendek ellenére nőni tudott a vállalkozások száma. Ezen iparágak a mezőgazdaság, a gépjavítás, a gépjármű-kereskedelem, a közigazgatás és a vegyipar; azonban a cégszám-növekedés ezekben a szektorokban sem haladta meg a 2 százalékot. Arányaiban leginkább a pénzügyi szektorban, a kommunális tevékenységet végző vállalkozások körében, a papíriparban és a textiliparban csökkent legnagyobb mértékben a cégek száma, mely csökkenés 2014. január 1-ről 2015. január 1-re a 4,5 százalékot is meghaladta. A felszámolásokkal és a csődeljárásokkal leginkább sújtott két iparágban – a vendéglátás és az építőipar terén – is magas, de nem a legmagasabb cégszám-csökkenés tapasztalható. A vendéglátásban 3,7 százalékkal csökkent a vállalkozások száma (jelenleg megközelítőleg 25 700 ilyen cég tevékenykedik), az építőiparban pedig 3,9 százalékos csökkenés következett be (jelenleg 48 300 társas vállalkozás működik a szektorban).
 
   Megyei bontásban már kivétel nélkül az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Nógrád és Zala megyében történt, ahol 5 százaléknál nagyobb mértékű a cégszám-csökkenés. Budapest az egyetlen terület, ahol 2százalék alatt tudott maradni a vállalkozások számának csökkenése az elmúlt egy évben. Országos átlag alatti értékekkel csak a következő területeken számolhatunk: Veszprém megye, Komárom-Esztergom megye, Hajdú-Bihar megye, Pest megye és Budapest.
 
   Szerző: VG Online
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megállíthatatlanul csökken a magyar cégek száma.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector