Startlaphoz Csatlakozz!

Pártállami szigor készül a rendvédelmiseknél

Bárdos Judit: Teljes egészében elutasítják a szolgálati törvény tervezetét a belügyi szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 04. szerda, 08:00

Az utazás szabadságát is megvonnák az egyenruhásoktól az új szolgálati törvény tervezete szerint. A szakszervezetek beletörődnének ebbe, de nem látják, hogy ennek ellensúlyozásaképpen legalább jól megfizetnék a hivatásosokat – írja a Népszabadság.

   Teljes egészében elutasítják a szolgálati törvény tervezetét a belügyi szakszervezetek, ezért azt részleteiben nem is kívánják kommentálni – jelentette ki kérdésünkre Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. A kormány honlapján megjelent előterjesztés szerint például a hivatásos állomány tagja kötelezhető lenne arra, hogy „a külföldre utazását a szolgálati elöljárónak bejelentse, aki a szolgálati feladatok jellegére tekintettel, szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekből" azt megtilthatja.
 
  Erre utoljára a rendszerváltozás előtt volt példa, amikor a parancsnok akár még az egykori Jugoszláviába tervezett nyaralást is megakadályozhatta, mondván: jobb, ha nem megy a beosztottja sehová, mert még beszervezi valamelyik ellenséges állam titkosszolgálata. De a jövőben be kellene számolnia egy egyenruhásnak arról is, hogy hol tartózkodik a szabadidejében. Ráadásul a közösségi oldalakat sem használhatnák tetszésük szerint, ugyanis a munkahelyét a jövőben senki nem árulhatná el.
 
   Aki mindezeket a rendszabályokat nem venné komolyan, fegyelmi felelősségre vonásra számíthatna. Ennél is rosszabbul járna az egyenruhás, ha például kifejezett tiltás ellenére hagyná el az ország területét, mert az katonai bűncselekménynek számíthat.
 
   A Független Rendőrszakszervezet főtitkára, Pongó Géza mindezzel kapcsolatban elmondta: kezdeményezik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását, mert a Belügyminisztérium által kidolgozott előterjesztés kapcsán választ várnak arra, miért hagyták figyelmen kívül a korábbi javaslataikat. A tervezet legutóbb a Belügyi Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésének napirendjén szerepelt, de ott nem sikerült dűlőre jutni. Ezért most magasabb szintre kívánják emelni az érdekegyeztetést.
 
   A szakszervezetek egyébként nem a hivatásosok jogainak szűkítését tartják a legnagyobb problémának. Ezt ugyanis akár el is fogadnák, ha az új törvény valamilyen módon ellensúlyozná a korlátozásokat, illetve az egyenruhásoknak a civil szférához mért többletkötelezettségeit. Azt azonban nem látják biztosítottnak, hogy hosszú távon is megéri vállalni a hivatásos szolgálatot. Például a tervezetből nem derül ki, hogy mennyi lesz a rendészeti dolgozóknak a közszolgálatban foglalkoztatottakhoz képest állítólag magasabb illetményalapja. E nélkül pedig nincs miről beszélni – állítják –, hiszen nem tudni, hogy mi mennyi.
 
   Hasonló a helyzet a pótlékokkal: azok többsége megszűnik, de a plusz pénzt a tiszthelyetteseknek ígért harmincszázalékos fizetésemelésnél is figyelembe veszik. Csakhogy ezzel sokan az új bértáblában meghatározott összeghez képest többet fognak keresni, aminek az lehet a következménye, hogy számos ember illetménye hosszú ideig nem fog emelkedni. A tervezetben emellett a sajtónyilatkozatokban beharangozott további húszszázalékos, 2020-ig terjedő béremelésről sincs szó, ami újabb bizonytalansági elem. A több mint tízezer közalkalmazott sorsa ugyancsak bizonytalan, hiszen ez a státusz megszűnik, és ők hivatásosok, kormánytisztviselők vagy munkavállalók lehetnek, de hogy milyen feltételekkel, ez elég bizonytalan.
 
   Azt ugyanakkor az érdekvédők határozottan követelik, hogy a törvény szüntesse meg a rendvédelmi szakszervezetek 2012-ben bevezetett hátrányos megkülönböztetését. Azóta a tagdíjat a munkáltató nem vonja le a fizetésből, és a taglétszám emiatt jelentősen csökkent. A javaslat szerint erre lehetőséget biztosítanának, de csak a tagok erre vonatkozó nyilatkozata esetén, ami viszont ellentétes azzal a ponttal, amely kizárja, hogy az érdek-képviseleti tagságáról bárkit kérdezzenek. Azzal sem értenek egyet, hogy – ami a jogszabály tervezetének szövegéből kiderül – a nemzetbiztonsági szerveknél egyáltalán nem működhetne szakszervezet.
 
   További változás, hogy szakszervezeti tisztségviselő nem lehetne a Magyar Rendvédelmi Kar vezető testületének a tagja. Ez igencsak érzékenyen érintené az érdekképviseleteket, hiszen jelenleg számos emberük dolgozik a karban. Ezzel a törvénymódosítással viszont kizárnák a „kettős tagságot", így a szakszervezetek befolyását – amelyek működését már korábban korlátok közé szorították – tovább csökkenthetnék.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bárdos Judit: Teljes egészében elutasítják a szolgálati törvény tervezetét a belügyi szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector