Startlaphoz Csatlakozz!

A szabályok megkerülésére ösztönözheti a munkaadókat

Németországban a minimálbér megállíthatja a feketegazdaság csökkenését

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 04. szerda, 09:23

Németországban a minimálbér bevezetése miatt az idén megáll a feketegazdaság évek óta tartó csökkenése egy kedden bemutatott előrejelzés szerint.

    A tübingeni alkalmazott gazdasági kutatások intézetének (IAW) előrejelzése szerint az óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbér elsősorban a vendéglátásban, az építőiparban és a mezőgazdaságban ösztönözheti a munkaadókat a szabályok megkerülésére, és 1,5 milliárd euróval növelheti a feketegazdaság méretét.

    Más tényezők - a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság bővülésének folytatódása, valamint a nyugdíjbiztosítási járulék csökkentése - a gazdaság fehéredését erősítik, a két ellentétes hatás következtében pedig leáll a feketegazdaság 2009 óta tartó csökkenése. A feketegazdaság mérete így 2014 után ismét 339 milliárd euró lesz, ami a hazai össztermék (GDP) 12,2 százalékát teszi ki - áll az IAW közleményében.

    Az intézet módszertana szerint a feketegazdaságba tartozik az illegális munkavégzés és valamennyi egyéb, bűncselekménnyel összefüggésbe hozható gazdasági tevékenység. Németország ebből a szempontból a középmezőnyben áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD). A legfejlettebb ipari országokat összefogó OECD tagjai közül Görögországban a legmagasabb, a GDP arányában számolva 22,4 százalékos a feketegazdaság aránya, a legalacsonyabb, 5,9 százalékos pedig az Egyesült Államokban a tübingeni intézet összeállítása szerint.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Németországban a minimálbér megállíthatja a feketegazdaság csökkenését.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector