Startlaphoz Csatlakozz!

Az elbocsátásokkal párhuzamosan új dolgozókat vesz fel az MTVA

Teljes a káosz a közmédiában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 04. szerda, 09:52

Kifogásolják a közmédia dolgozóit képviselő szakszervezetek, hogy az elbocsátásokkal párhuzamosan folyamatosan új dolgozókat vesz fel az MTVA, miközben a kirúgottak csaknem fele védett munkavállaló. Az érdekképviseletek szerint a 177 dolgozó leépítésével nem spórol a közmédia, amelynek elvben néhány héten belül induló új csatornái nemcsak horribilis összeget emésztenek majd fel, de éppenséggel új embereket is igényelnek – írja a Népszava.

   Nem írják alá az elbocsátásokról szóló megállapodást a közmédia dolgozóinak érdekképviseletei - közölte a Közmédia Rádiós Szakszervezet. Nem értenek egyet ugyanis a létszámleépítéssel, főként mert azzal párhuzamosan jelenleg is új dolgozókat vesz fel a közmédia. A munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó elbocsátásával az MTVA - korábbi állítása ellenére - nem spórol, sőt, az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőnek. Az elbocsátandók csaknem fele valamilyen módon védett munkavállaló: nyugdíj előtt álló, gyermekét egyedül nevelő stb. - sorolták a szakszervezetek, amelyek szerint a január 8-án bejelentett csoportos létszámleépítés törvényes körülményeire sem figyelt a munkáltató.
 
   Az MTVA a munkavállalók képviselőinek átszervezéssel, egyes tevékenységek külsőben történő elvégzésével indokolta a lépést, ám az érdekképviseletek szerint ezek olyan intézkedések, amelyek a munkavállalók nagyobb létszámát érintik, ezért arról a döntés meghozatala előtt, a Munka Törvénykönyve alapján a Központi Üzemi Tanáccsal (KÜT) konzultálnia kellett volna. Ezt a munkáltató elmulasztotta, a Központi Üzemi Tanáccsal csak a csoportos létszámleépítésről tárgyalt. A szakszervezetek szerint az MTVA nem mérte fel kellő mértékben az elbocsátásoknak a cég működésére és a műsorkészítés színvonalára gyakorolt hatását sem, hiszen a KÜT és a szakszervezetek írásos kimutatása szerint a rádióműsorok készítése területén már most olyan kevés dolgozó van, hogy a munkavállalókat a cég szabadságuk idején is dolgoztatja.
 
  Információink szerint a szakszervezeti tiltakozás ellenére többen már meg is kapták elbocsátó levelüket, de az MTVA még ezen a héten egyenként értesíti az érintett 177 munkavállalót, hogy a továbbiakban nem tart igényt a munkájukra. S noha az informális közlések szerint a közmédia úgy számol, a 146 budapesti, illetve 31 pécsi és szegedi alkalmazott elbocsátásával a médiaszolgáltatási alap éves szinten mintegy 1,5 milliárd forintot takaríthat meg a béreken és azok járulékain, valójában nemcsak rengeteg új ember felvételét, de a műsorok külső gyártásba való kiszervezését is tervezik, ami még ennél is többe kerülhet. Sőt, a Népszabadság információi szerint az elmúlt hetekben sok gyakornok jelent meg hírműsorok környékén, a belső hírek szerint őket is a március 15-vel az M1-en induló állami hírcsatornánál akarják alkalmazni. Ezen kívül az MTVA az elmúlt hónapokban „kiemelt multimédiás újságíró” státuszba több embert is felvett, így került oda például Áder András, a köztársasági elnök fia is.
 
   Eközben az MTVA a csoportos létszámleépítést néhány hete „a gazdasági racionalizálás, a bérköltségcsökkentés, valamint a vállalat működtetése és a munkafolyamatok ésszerűsítése” indokával fogalmazta meg, holott addigra már tudni lehetett, hogy még az idén hétre bővíti csatornái számát a közmédia. A korábban lapunknak cáfolt, ám hetekkel később mégis bejelentett nemzeti sporttévé, azaz a júliusban induló M4 Sport, valamint a márciusban a fiatalok „estéit” bulváros tartalmakkal megcélzó Petőfi Tv a hasonló profilú kereskedelmi tévék riválisa is kíván lenni, miként a március 15-vel az M1 helyén sugárzó „nemzeti hírcsatorna” is. Utóbbival - mint megírtuk - csupa olyan magazin- és háttérműsort kínálnak majd a közmédiások, amely programok a Fidesz eddigi gazdasági háttérembere, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Hír Tv-n is láthatóak. A hírcsatorna önmagában évi 4-5 milliárd forintos költséggel járhat, ám az eddig bejelentetteken felül - mint az Index megtudta - Budapest agglomerációjában elindul az M5, amin körzeti adást sugároznak majd, december 21-én pedig elrajtol az M6 „tematikus adó” (noha egyelőre ismeretlen tematikájú - a szerk.) is.
 
  Eközben arról még mindig semmi hír, miféle háttértanulmányok, előzetes hatásvizsgálatok és előkészítés zajlott e tervek kikovácsolása előtt, s van-e egyáltalán piaci, nézői igény arra, hogy a közmédia csatornái valamennyi, a kábelszolgáltatók alapcsomagjaiban elérhető műsorszolgáltatást lefedjék. Ezeket az állami csatornákat ugyanis egy decemberben elfogadott törvénymódosítás nyomán kötelező lesz továbbítaniuk a digitális- és kábelszolgáltatóknak, így előfordulhat, hogy sokan kizárólag közmédiumokat fognak majd otthonukban. Minderre pedig pénzt is adott az Orbán-kormány, hiszen a közmédia az idén már annyi közpénzből gazdálkodhat, mint soha korábban: csak az MTVA büdzséje 80 milliárd forint, de a médiatanács és a távirati iroda költségvetésével már 110 milliárd. Ennek ellenére - információink szerint - az MTVA-ban máig kiforratlanok az elképzelések arról, miként is induljanak el - több esetben alig néhány héten belül - az új műsorfolyamok, így jelenleg káosz uralkodik a szervezeten belül.
 
Összelapátolta lapjait a Mediaworks
 
   Közös irányítás alá szervezte Magyarország legnagyobb napilap-portfólióját tulajdonosa, a Mediaworks (melynek tulajdonosa az osztrák Vienna Capital Partners, amely a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után megvásárolta a magyarországi Ringier és Axel Springer érdekeltségek jelentős részét - a szerk.). A többek között nyolc megyei napilapot, a Grátisz-lapcsoportot, a Népszabadságot, a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot, valamint a napilapokhoz kapcsolódó időszaki kiadványokat és online portálokat magában foglaló napilapüzletág a vállalat legnagyobb szervezeti egysége lett, mintegy 400 munkavállalóval. Az új, közös szervezeti egység a korábban elkülönülten működő közéleti és gazdasági, regionális és sportüzletág összevonásával jött létre, vezetője a társaság tavalyi megalakulása óta a közéleti és gazdasági üzletágat vezető Hanák Tamás lett. Az üzletág-igazgató munkáját a jövőben Póré László mint regionális lapigazgató, valamint Sinkovits András sportlapokért felelős lapmenedzser segíti. Sinkovits korábban marketing menedzserként dolgozott a kiadóban, Póré új feladatköre mellett továbbra is megtartja Baranya és Tolna megyei kiadóvezető-főszerkesztő pozícióját. Papp Gábor, a sport, szórakoztató és regionális média üzletágak igazgatója közös megegyezéssel távozik a cégtől.
 
Elindult a netkonzultációs honlap
 
   A magyar internetezési szokások kérdéseinek jövőbeli megválaszolása nem csak az érintett cégvezetők vagy politikai döntéshozók feladata, ezért a tegnap elindult a kommunikáció honlapja, az internetkon.hu, ahol március 26-ig kérdéseket tehetnek fel a felhasználók - közölte Deutsch Tamás. A netkonzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos szerint az oda érkező kérdéseket fogják kérdőívbe rendezni, amit június végéig lehet majd kitölteni. Deutsch elmondta: a honlap technikai feltételeinek megteremtésére 12,7 millió forintot költöttek, miután az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről szóló konzultáció létrehozását Orbán Viktor október végén jelentette be, amikor a kormányfő közölte azt is: az addig tervezett formában nem lehet bevezetni az internetadót. Az MSZP azonban komoly esélyt lát arra, hogy a kormány továbbra is a netadó bevezetését tervezi, és ennek lehet egy eszköze az internetes nemzeti tanácskozás. A szocialisták arra kérték a polgárokat, hogy a weblapon a „miért van szüksége a korrupt kormánynak netadóbiztosra, ha nincs szüksége internetadóra?” kérdést tegyék fel. Osztozik az MSZP gyanújában a Demokratikus Koalíció is, ezért egy, az internet bármiféle megadóztatását tiltó törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Teljes a káosz a közmédiában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector