Startlaphoz Csatlakozz!

Az ügyfélszolgálatok és szolgáltatók többsége zárva tart majd vasárnaponként

A pultok zárulnak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 04. szerda, 14:31

Az ügyfélszolgálatok és szolgáltatók többsége zárva tart majd vasárnaponként március 15. után az üzletközpontokban. Akad cég, ami emiatt elbocsátásra kényszerül. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szeretné elérni, hogy legalább néhány – a bevásárlóturizmus központjának számító vagy idegenforgalmi látványosságként is működő – pláza mentesüljön a vasárnapi zárva tartás alól – olvasható a Világgazdaságban.

   „Nagy szükség volna a vasárnapi zárva tartás szabályozásával kapcsolatos törvény végrehajtási rendeletére, mert számos kérdésben jogászokkal konzultálva sem tudunk dűlőre jutni. A jelenlegi értelmezésünk szerint lesz olyan bevásárló központ, ahol mindössze öt üzlet tarthat nyitva március 15. után, máshol akár ötven is. Egyelőre még várjuk a választ a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) arra a kérdésünkre is, hogy mikorra várható ez a rendelet” – mondta lapunknak Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára.
 
   Március 15-étől a Telekom és a T-partner üzletek vasárnaponként zárva tartanak majd, ez azonban nem lesz hatással az alkalmazottak számára – tájékoztatta lapunkat a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. A Telenor Magyarország ugyanakkor még nem döntött arról, hogy miként is üzemel másfél hónap múlva. Az OTP Bank egyelőre várja a fiókjainknak otthont adó üzletközpontok állásfoglalásait a nyitva tartással kapcsolatban, ezen információk alapján döntenek majd. A Szerencsejáték Zrt. szerint a szerencsejáték és fogadás szervezése a kereskedelemi törvény értelmében nem minősülnek kereskedelmi tevékenységnek, így a törvény végrehajtási rendeleteinek hatálya nem terjed ki rájuk, a lottózók tehát változatlanul nyitva tarthatnak vasárnaponként.
 
   Ezzel szemben a Mister Minit javító- és tisztítóüzleteket nem nyitják ki a törvény hatályba lépését követően. Amint Miknyóczki Zoltán, az országszerte 85 Mister Minit pontot üzemeltető Top Service Hungária Kft. személyzeti vezetője lapunknak elmondta, a 187 embernek munkát adó cég arra kényszerül, hogy 6-7 alkalmazottjának felmondjon. A 2013-ban több mint egymilliárd forintos forgalmat elért cégnél úgy becslik: az árbevétel éves szinten 70-80 millió forinttal fog csökkenni, ami jóval nagyobb összeg, mint a dolgozók vasárnapi pótléka. Így sem a pótléktól eleső alkalmazottaknak, sem a társaságnak nem előnyös a vasárnapi zárva tartás. Igaz, a Mister Minit hálózatban a vasárnapi árbevétel átlaga a heti árbevétel kevesebb mint 7 százalékát teszi ki, ám van mintegy húsz olyan hipermarketben és bevásárló központban található egység, amely vasárnap is jó számokat, akár 10 százalék fölötti forgalomrészesedést ér el.
 
  A közműszolgáltatókat a vasárnapi zárva tartás nem érinti, hiszen hétvégén eddig sem tartottak nyitva. A mozi üzemeltetők és az éttermek viszont tanácstalanok, mert bár ezek az egységek a munkaszüneti nappal járó állami ünnepek idején eddig is fogadták a vendégeket, ez évente csak néhány napot jelentett. Kérdéses tehát, hogy ha szinte minden üzlet bezár vasárnap, számolhatnak-e annyi mozi- és étteremlátogatóval, mint most, amikor a „plázázás” egyfajta családi programnak számít.
 
  Ami a bevásárlóközpontok és a bérlőik közti szerződéseket illeti, ezek üzleti titoknak minősülnek, így az MBSZ főtitkára arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy vajon a plázák felülvizsgálják-e ezeket a szerződéseket, illetve a bérleti díjakat. Jelenleg még a piaci szereplőknek is csak tippjeik vannak arról, vajon hogyan befolyásolja az új szabályozás a forgalmat. „Legalább egy évnek, azaz a négy fő szezonnak el kell telnie, hogy érdemi következtetéseket vonhassunk le, amelyek alapján ez a kérdés ismét napirendre kerülhet” – tette hozzá Balatoni Judit.
 
   Mindazonáltal a szövetség szeretné kihasználni azt a jogszabály teremtette lehetőséget, hogy a település sajátosságaira – különösen az  idegenforgalom kiszolgálásának  igényére, a  vásárlási szokásokra, a  foglalkoztatottak számára és a  lakókörnyezet érdekeire – tekintettel kormányrendelet mentességet adhat a vasárnapi zárva tartás alól.
 
  „Több üzletközpont egyben idegenforgalmi látványosságként is működik, például a benne található állatkertnek köszönhetően, nem is beszélve azokról a határmenti komplexumokról, ahová buszokkal hozzák külföldről a bevásárlókat, jókora áfa-bevételt generálva ezzel a költségvetésnek” – hívta fel a figyelmet Balatoni Judit. Hozzátéve: nem véletlen, hogy Horvátországban 6 hónap, Szlovéniában egy év után a kormányzat a negatív foglalkoztatottsági és adóbevételi tapasztalatokat látva megszüntette a vasárnapi zárva tartást.
 
   Magyarországon nehézséget okozhat az is, hogy a négy adventi vasárnapon kívül egy szabadon választott vasárnapon nyitva tarthatnak a kereskedők, ezt azonban legalább 15 nappal az  érintett időpont előtt egyenként kell bejelenteniük a  kereskedelmi hatóságnak, azaz – az MBSZ értelmezése szerint – a területileg illetékes jegyzőnek. „Mintegy 7600 kereskedelmi egység működik bevásárlóközpontokban, a jegyzőknek mindegyikük igényeit egyenként kell majd regisztrálniuk, ami óriási adminisztrációs teher. Szeretnénk elérni, hogy az üzletközpontok üzemeltetői tehessenek eleget a bejelentési kötelezettségnek az általuk kiválasztott vasárnapra vonatkozóan, ami minden bérlőjükre vonatkozna” – mondta a Világgazdaságnak az MBSZ főtitkára.
 
Portál segít majd eligazodni
 
   Március elején a magyar tulajdonban lévő NaviPro csoport 20 ezer hazai kereskedelmi és idegenforgalmi partnere bevonásával elindítja a VasarnapiNyitvatartas.hu portált, amelynek segítségével a vásárlók megtalálhatják a közelükben lévő, vasárnap is nyitva tartó üzleteket.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A pultok zárulnak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector