Startlaphoz Csatlakozz!

A vállalkozások nem tudják teljesíteni a megrendeléseket

Elszívják a jó munkaerőt Pécsről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 04. szerda, 16:44
 
Egy nemrég elkészült, Baranya megye gazdaságát elemző tanulmány egyik legfontosabb megállapítása szerint a megye fejlődését továbbra is a fizetőképes kereslet hiánya, a pénzhiány és a megfelelő, szakképzett munkaerő jelenlétének hiánya akadályozza. Főként az utóbbi jelent nagy problémát, hiszen emiatt néhány vállalkozás megrendeléseket is kénytelen volt visszamondani – írja a pecsma.hu.

  A bányabezárások óta probléma Baranya megyében a helyi gazdaság és ipar gyengélkedése, s bár egy nemrég elkészült, az elmúlt évre vonatkozó konjunktúraelemzés szerint ugyan némileg javulnak a helyi gazdaság eredményei, de az érintettek kevésbé optimisták a várakozásokat illetően.
 
   Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szakképzett, piacképes munkaerő jelentős része máshol kamatoztatja tudását. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára szerint uniós szintű szabályozás lehetne a megoldás.
 
  - Egy belső ellentmondás jellemzi a megye foglalkoztatottságát: itt az országos átlagnál nagyobb a munkanélküliség, mégis egy komolyabb ipari beruházás esetén problémás lehet a munkaerő biztosítása. A képzett, piacképes végzettséggel vagy diplomával rendelkezők jelentős része máshol, elsősorban nyugaton talál munkát – mondta Síkfői Tamás, aki hozzátette, hogy a legversenyképesebb munkaerőt így a nyugati társadalmak integrálják magukba.
 
   - Ekkor jönnek a vállalkozói panaszok, hiszen ők kinevelik a szakmunkásokat, a mérnököket, kész embereket, nem kevés összegeket invesztálva beléjük, akik aztán máshova mennek dolgozni. Itt a költség, ott a profit. Ez nagyon súlyos gond, ezt a folyamatot az ország nem tudja egyedül megoldani, ehhez uniós szintű szabályozás kell – fejtegette a szakember.
 
  Síkfői szerint leginkább a kesztyű- és gépiparban, az élelmiszeriparban tevékenykedő cégeket, valamint az exportra termelő vállalkozásokat érinti a megfelelően képzett munkaerő hiánya. A titkár amondó, hogy ha az elöregedő nyugati társadalmak nem szívnák el a dolgozókat, akkor a magyar gazdaság másfél százalékkal jobban tudna fejlődni – ami természetesen Baranya gazdaságában is éreztetné hatását.
 
Sok az alkalmatlan
 
   Síkfői szerint a nyilvántartott – még a szakképzett – munkanélküliek körében is sokan mentálisan és fizikailag is alkalmatlanok a munkára. A foglalkoztatás feltételeinek szigorítása miatt ha ezeket az embereket alkalmaznák a vállalkozások, akkor azoknak még több problémával kellene szembesülniük, egyebek mellett az esetleges munkahelyi balesetekből, a fegyelmi problémákból és más okokból felmerülő többletköltségek miatt.
 
Forrás: pecsma.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elszívják a jó munkaerőt Pécsről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector