Startlaphoz Csatlakozz!

Az 566 veszélybe került munkavállaló 70 százalékának sikerült helyet találni

Bubenkó: kell az ember a kereskedelemben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 05. csütörtök, 09:00
 
A Tescóval született megállapodás cáfolja, hogy a különböző törvénymódosítások nyomán komoly létszámleépítések jönnek az ágazatban - mondta a Ma reggelben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke, nagyon jó erdménynek tartja, hogy az 566 veszélybe került munkavállaló 70 százalékának sikerült végül helyet találni.

   Megállapodott a Tesco több ezer dolgozóját képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a vállalat vezetőivel a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók ügyében, sikerült az eredetileg érintett 566 fős létszám több 70 százalékának, 350 embernek helyet találni más üzletekben – jelentette be a KASZ elnöke a megállapodást követően kedden. (A Tesco január 13-án jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-től a munkahelye, illetve bezár 13 üzletet.)
 
   Sáling József tájékoztatása szerint az egyeztetések során a KASZ igyekezett a lehető legjobb feltételeket kiharcolni azon munkavállalók számára, akik végül a vállalat elhagyására kényszerülnek. A legnagyobb hangsúlyt arra fektették, hogy a távozó munkavállalók száma minél alacsonyabb legyen, és keddi információk szerint az eredetileg a létszámleépítésben érintett 566 dolgozó közül 350-et továbbfoglalkoztat a Tesco más üzletekben. A cég 60 kollégájának nem tud a vállalaton belül új pozíciót ajánlani, míg 90 munkavállaló saját maga döntött úgy, hogy a vállalaton kívül keres új lehetőséget, és közülük többek kiléptetése vagy folyamatban van, vagy már elhagyták a vállalatot. Az érintettek közül 66-an tartós távollévők, például betegállományban vannak, vagy szülési szabadságukat töltik, ők továbbra is állományban maradnak.

   A továbbfoglalkoztatással kapcsolatos egyeztetések során a KASZ kifejezetten kérte a gyermeket nevelő családok, illetve a nyugdíjhoz közel álló munkavállalók előnyben részesítését, amelyet az aláírt megállapodásban is rögzítettek. A szakszervezet és a vállalat vezetősége megállapodott továbbá arról is, hogy azok a munkavállalók, akik számukra kedvezőtlenebb munkakörben, vagy más városban munkát vállalva tudnak csak továbbra is a Tesco alkalmazásában maradni, kompenzációt kapnak az őket ért hátrányért, a felkínált lehetőségről a munkavállalók döntenek. Azoknak, akik végül távozni kényszerülnek, sikerült a jogszabályban előírtnál jelentősen kedvezőbb feltételekben megállapodni. A távozó szakszervezeti tagok elhelyezkedését a KASZ azzal is támogatja, hogy a teljes kereskedelmet átölelő lefedettségét kihasználva álláspályázatukat eljuttatja az ágazatban tevékenykedő többi üzletlánchoz - mondta Sáling József.

   A keddi megállapodásról beszélt a szerdai Ma reggelben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke is. Bubenkó Csaba megismételte: az 566 veszélybe került munkavállaló 70 százalékának ajánl fel az áruházlánc munkalehetőséget, ami egyrészt nagyon jó eredmény, másrészt cáfolni látszik azokat a sajtóban az elmúlt hónapokban megjelent híreket, hogy a különböző törvénymódosítások nyomán létszámleépítések jönnek az ágazatban, és nincs lehetőség a továbbfoglalkoztatásra. A tárgyalások részleteiről az érdek-képviseleti vezető elmondta: a gyermekes szülők, a gyermeküket egyedül nevelő, illetve a védett korban lévő munkavállalók védelmét tartották a legfontosabbnak, és ezt a feladatot megítélése szerint a lehetőségekhez képest jól is teljesítették.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bubenkó: kell az ember a kereskedelemben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector