Startlaphoz Csatlakozz!

Szja, egyéni vállalkozók, őstermelők, munkaerő-kölcsönzők

Kikre csaphat le idén a NAV?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 05. csütörtök, 13:13

Kiderült, milyen gazdasági ágak, vállalkozási formák és adózói magatartás válthatja ki 2015-ben az adóhivatal fokozott figyelmét.
  
   A fekete- és szürkegazdaság elleni küzdelem határozza meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idei ellenőrzési irányelveit is.
 
Áfa
 
   A Vida Ildikó NAV-elnök által szignált dokumentum a megszokott módon tartalmazza az áfacsalások elleni fellépés szükségességét, aminek kapcsán kiemelten foglalkozik a nagy vihart kavart Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) szerepével.
 
   Az áfabevallási rend 2015-ös változásai - jogelőd nélkül újonnan alakult adózók havonkénti bevallási kötelezettsége; éves bevallók áttérési kötelezettsége negyedéves áfabevallásra, ha az adóévet megelőző második évben teljesített termékértékesítés illetve, szolgáltatásnyújtás ellenértéke meghaladja az 50 millió forintot; havi összesítő nyilatkozat benyújtási kötelezettség, ha a tárgyévi Közösségen belüli termékbeszerzés értéke meghaladja az 50 ezer eurónak megfelelő pénzösszeget - lehetőséget biztosítanak a valós idejű ellenőrzések fokozására, a fiktív cégalapítások kiszűrésére.
 
   A fordított áfafizetéssel érintett termékek és szolgáltatások körének kiterjesztése kapcsán azt kísérik majd figyelemmel, hogy az adóalanyok a csalárd tevékenységüket áthelyezik-e más termékek, szolgáltatások piacára.
 
 
   Mivel 2015-től módosul az előleg után keletkező adófizetési kötelezettség szabályozása is, már nem csupán a pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, hanem bármely más formában kapott vagyoni előny juttatása is adófizetési kötelezettséget keletkeztet, ha annak összege az ellenértékbe beszámítható, melynek ellenőrzésére szintén szükséges gondot fordítani - fogalmaz a dokumentum.
 
Társasági adó
 
   A társasági adónál az ellenőrzések hagyományos területei - az adózás előtti eredmény terhére indokolatlanul elszámolt költség-, ráfordításelemek kiszűrése, a veszteségelhatárolási szabályok helyes alkalmazása, az adóalap módosító tételek jogszerűsége - mellett a transzferárazás az egyik legnagyobb kihívás az adókockázatok területén.
 
   Mindezzel párhuzamosan folytatni kell az adóbevételek csökkenését eredményező agresszív adótervezési törekvések ellenőrzés során történő feltárását, megfelelő minősítését a mesterséges, valós gazdasági célt nem szolgáló, pusztán adóelkerülő célzatú ügyletek adókihatásainak kiküszöbölését.
 
   Az ellenőrzéseknek változatlanul ki kell terjednie a beruházásnak minősülő tételek elszámolásának helytállóságára, a bizonylat nélküli, fiktív számlákra alapozott költségelszámolások feltárására, valamint továbbra is kiemelt jelentőségű a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatos társasági adóalap csökkentést alkalmazó, és a különféle adókedvezményeket (látvány-csapatsport, filmalkotás, előadó-művészeti szervezet támogatása, kis- és középvállalkozások kamatkedvezménye stb.) érvényesítő adózók vizsgálata.
 
   Jogszabályi kötelezettség a fejlesztési adókedvezmény első igénybevételét követő hármadik év végéig történő minimum egyszeri ellenőrzése, de alapvető feladat a társaságok által igénybevett támogatások (államháztartással szembeni egyes juttatások) szabályszerű felhasználásának ellenőrzése is.
 
Szja - egyéni vállalkozók, őstermelők
 
  A személyi jövedelemadó ellenőrzések körében 2015 évben is a költségvetésnek szándékosan kárt okozó, valamint a jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek vizsgálata a hangsúlyos.
 
  A jövedelmek eltitkolása egyrészt a tőkejövedelmek eltitkolása, másrészt a be nem jelentett munkavégzés, illetve a munkavállalók valóságosnál alacsonyabb munkaidőre történő bejelentése (ál-részmunkaidő), vagy pedig a bérek egy részének "zsebbe fizetése" által egyaránt megvalósulhat.
 
   Az eltitkolt jövedelmek feltárása érdekében vizsgálandó a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának, illetve életvitelre fordított kiadásainak összhangja elsődlegesen a működésükre, adózói kapcsolataikra tekintettel jelentős kockázatot hordozó társaságok magánszemély tagjai; a vállalkozások pénzforgalmi számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes, az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett magánszemélyek; valamint a csőd-, a felszámolási-, a végrehajtási és a kényszertörlési eljárások alá kerülő adózók vagyonát vagy jelentős jövedelmeket eltitkoló magánszemélyek körében. A gazdasági társaságok és a magánszemélyek ellenőrzéseit egymásra épülően kell végezni.
 
   Mivel a vidéki adóigazgatóságok illetékességi körébe tartozó gazdálkodók túlnyomó többsége egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét, 2015-ben indokolt az eddigieknél nagyobb kapacitást fordítani ezen adózói kör ellenőrzésére. Az egyéni vállalkozók esetében különösen vizsgálandók:
  • a bevallási kötelezettségeiket nem teljesítők,
  • a több éve veszteséges, de ennek ellenére jelentős összegű beruházásokat végrehajtók;
  • a kiskereskedelmi jellegű tevékenységet végző adózók, ha vallott árbevételeik és értékesített készleteik értéke között aránytalanság áll fenn;
  • aktív korban lévő magánszemélyek, akik egyéni vállalkozói tevékenységüket 1-2 éve megszüntették, azonban a megszüntetés óta az adóhatóságnak nincs a jövedelemszerzésükkel kapcsolatos információja; illetve
  • az egyéni vállalkozóként több éven keresztül a bevétellel közel azonos költséget valló adózók.
 
  A személyi jövedelemadózás szempontjából nem elhanyagolhatók az adózói kör jelentős szegmensét alkotó őstermelők sem.
 
Ők sem alhatnak nyugodtan
 
   A dokumentum alapján fokozott ellenőrzésre számíthatnak továbbá:
  • az újonnan alakult cégek,
  • az online pénztárgépet használók,
  • a székhelyüket egyik megyéből a másikba áttevők,
  • a munkaerő-kölcsönzők,
  • csőd-, a felszámolási és a kényszertörlési eljárás alatt álló adózók,
  • a jelentős készpénzforgalmat lebonyolító vállalkozások.
 
   Jövedelmezőségi szempontból a gépjárműalkatrész kiskereskedelem (TESZOR: 4532) és az egyéb máshova nem sorolt új áru kiskereskedelme (4778) került az ellenőrizendő tevékenységek közé.
 
   Az ellenőrizendő főbb tevékenységi köröket az alábbi táblázat mutatja:
 

 
 


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kikre csaphat le idén a NAV?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector