Startlaphoz Csatlakozz!

Álságos és tarthatatlan szigorítás

Bilincsbe verhet a szolgálati törvény

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 05. csütörtök, 16:26

Egy külföldi nyaralás is a főnök engedélyétől függhet, a Facebookon pedig nem lehet egyenruhában pózolni, ha elfogadják a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó törvény módosítását. Az Origónak nyilatkozó szakszervezeti vezetők álságos és tarthatatlan szigorításról beszélnek, ami érinti a túlórákat és a közalkalmazottak jogállását is – a Belügyminisztérium hallgat. Kérdés, hogy így is vonzó marad-e a beígért életpályamodell.

   Készpénz, bankkártya sem lehet a szolgálatos rendőröknél, a rendvédelmi dolgozóknak közösségi oldalakon titkolniuk kell a munkájukat, civil szervezetbe külön engedéllyel léphetnek be, külföldre pedig akkor mehetnek, ha a főnökük is úgy akarja – csak néhány kitétel a szolgálati törvény tervezett módosításából, amit a kormány szerdáig véleményezhet. A tervezett változtatások miatt több szakszervezet is tiltakozik, hiszen a szigorítások alapjaiban változtatnák meg a rendvédelmi dolgozók életét.
 
Vissza a múltba
 
   „Mintha a múltban élnénk. Utoljára 1996 előtt kellett engedélyt kérnie egy rendvédelmi dolgozónak a külföldi utakhoz, leszámítva a nemzetbiztonság munkatársait” – mondta az Origónak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendészeti és Közszolgálati Dolgozók szakszervezetének főtitkára.
 
   Feleslegesnek nevezte a szigorúbb magatartási szabályokat az Origónak nyilatkozó tűzoltó-szakszervezeti vezető is. „Ma már mindenkinek van okostelefonja, közösségi hozzáférése. Ha a rendvédelmi dolgozó nem is beszélhet a hivatásáról, a haverjai még lefotózhatják egyenruhában. A tévében rendszeresen mutatnak minket, ott sem takarjuk el az arcunkat” – jegyezte meg Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke, aki inkább egy értelmes etikai kódexet szeretne az álszentnek tartott tiltások helyett. Bárdos Judit rendőr-szakszervezeti főtitkár az emelés módját is felháborítónak tartja, hiszen nem lesz egyenlő a mérce: mint mondta, a TEK, a Parlamenti Őrség vagy a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai eleve magasabb illetményszorzó után kapnak majd fizetést, mint a közrendőrök.
 
Nem csak a fizetés nő
 
  A mérleg másik serpenyőjében a július elsejétől ígért, átlagosan 30 százalékos béremelés áll, amit a kormány az életpályamodell keretében négy év alatt 50 százalékig bővítene. Sokan már ennek sem tudnak örülni, mivel a fizetés mellett nő a túlórák száma: a rendőrségnél 450-ről 480 órára emelik a maximális keretet, fizetés helyett viszont csak szabadnap jár majd a pluszmunkáért.
 
  A kormány szerdáig véleményezhette a hivatásos szolgálati törvény módosítását, de Bárdos Judit szkeptikus: szerinte 2011, a korengedményes nyugdíj eltörlése óta egyértelmű, hogy a kabinet visszamenőleges hatállyal bármilyen törvénymódosítást áterőszakolhat a parlamenten. Bárdos Judit ettől függetlenül nem számít a bohóctüntetéshez hasonló rendvédelmis demonstrációkra.
 
Ez a 30 csak 5 százalék
 
  Antalfi Zsolt a tűzoltók nevében üdvözölte a béremelést, bár ez szerinte reálértéken csak 5 százalékos pluszt jelent – utoljára 2008-ban nőttek a rendvédelmi fizetések, azóta pedig volt infláció is. Az sem mindegy, mekkorára nyílik a bérolló: bár igazságosnak tűnhet, hogy a vonuló tűzoltók kapják a 30 százalékos emelést, 25 százalékot a középvezetők és 15 százalékot a tábornokok, ez a fizetési rangsor alján plusz 30 ezer forintot, a tetején pedig akár 150 ezres többletet is jelenthet.
 
  Antalfi Zsolt attól is tart, hogy a béremelés előtt több pótlékot megvonhatnak a tűzoltóktól, pedig a fizetésük nagy része is ilyen illetményekből áll. Ekkor hiába kapnának plusz 30 százalékot, a valós növekedés csak pár ezer forint lehet. Eddig is nagy volt az elvándorlás az alacsony bérek miatt, ha a helyzet romlik, még többen hagyhatják el a pályát -– figyelmeztet a szakszervezeti alelnök.
 
Ezreket érint
 
   A törvénymódosítás túlmutat a pótlékok és túlórák kérdésén: alapjaiban változtatja meg a rendvédelmi dolgozók helyzetét azzal, hogy átmenet nélkül módosítja az alkalmazotti jogviszonyokat. Ha a kormány is rábólint, júliustól több ezer közalkalmazottból lehet egyszerű munkavállaló, akiket így sokkal könnyebben lehet elbocsátani. Mindez azokat is érinti, akik nyugdíjazás előtt állnak, a közalkalmazotti státusz 8, a versenyszféra csak 3 hónap felmentési időt biztosít.
 
   Változhat az illetményrendszer is: a volt közalkalmazottak közül sokan kormánytisztviselőként dolgoznak majd tovább, de ez a bérük befagyasztását jelentheti - korábbi fizetésüket ugyan megőrzik, de ha az magasabb a kormánytisztviselői bértábla által megszabottnál, akár 15 évig is egy helyben járhatnak a következő emelésig.
 
Belügy marad?
 
   Kíváncsiak voltunk a Belügyminisztérium álláspontjára a felsorolt problémákkal, kockázatokkal kapcsolatban – szerettük volna tudni azt is, hogy más uniós tagállamokban korlátozzák-e a rendvédelmi dolgozók külföldi utazását. Kérdéseinkre a belügyi sajtóosztály kedden írásban ígért választ, de ez azóta sem érkezett meg, a telefont nem veszik fel.
 
Egy a zászló
 
   A szolgálati törvény módosítása emellett nem titkolt csapást mér a szakszervezetekre: a szigorítás után szakszervezeti vezető nem lehet egyben a hivatalos érdekvédelmi szervezet, a Magyar Rendészeti Kar tisztségviselője is. Az MRK jelenlegi vezetőségének 30 tagja más, független szakszervezetben is betölt pozíciót. Ha a szigorítás átmegy, választaniuk kell a tisztségek között – érdekérvényesítő képességük így vagy úgy, de gyengülni fog.

Forrás: Origo

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Bilincsbe verhet a szolgálati törvény.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector