Startlaphoz Csatlakozz!

A vezetői kör bére évi bruttó 14 milliónál is magasabbra nőtt

Elbocsátás és fizetésemelés a BKV-nál

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 08. vasárnap, 07:44

Átlagosan 330 ezer forinttal emelkedett a BKV-nál dolgozó menedzserek havi bruttó fizetése az elmúlt négy évben, miközben a költségcsökkentés miatt 2300 embert bocsátottak el a cégtől. De nem a vezetők közül, a menedzsment létszáma ugyanis nőtt ezen idő alatt – tudta meg a Népszabadság.

   Ezúttal sem került utcára Várszegi Gyula, a BKV igazgatóságának elnöke. A BKV megbízott vezérigazgatói székéből az igazgatóság élére került elnököt ugyan leváltották, de nem hagyták az út szélén. A Vasúti Járműjavító Kft. tanácsadója lett: saját irodát kapott, és megtarthatta a szolgálati kocsiját is.
 
   De a BKV nem csupán távozó vezetőire fordít különös figyelmet, hanem az aktív menedzsmentjére is. A Népszabadság birtokába jutott összehasonlító bértáblázat szerint a cég vezetői körébe 297 fő tartozott 2011-ben. A bruttó bérük évente átlagosan tízmillió forint volt. Ebben az évben mondták fel a cégnél a munkavállalókkal kötött kollektív szerződést, ami a juttatások elvonása miatt összesen hat-hétmilliárd forint csökkenést jelentett a cég dolgozóinak.
 
   A menedzsment viszont nem járt olyan rosszul. A vezetői kör bére 2014 decemberére átlagosan évi bruttó 14 milliónál is magasabbra nőtt.
 
   És ebbe nem tartozik bele az őket megillető prémium összege, ami beosztástól függően az éves bértömegük 10-40 százaléka.
 
  Időközben a menedzsment létszáma is megemelkedett 317 főre, miközben a cégnél foglalkoztatottak összlétszáma 13 500-ról 11 200 főre csökkent 2014-re. Az elbocsátások szinte kizárólag a fizikai állományt érintették. 
 
   A cég éves bruttó bértömege viszont nem csökkent 2011 és 2014 között. A létszámcsökkentés ellenére 40 milliárd forint maradt. Az elbocsátásokkal „felszabaduló” pénzből azonban igen kevés jutott például a metró-járművezetőknek.
 
   A 2011-es évi bruttó 2,96 millióról tavaly decemberre 2,99 millióra növekedett a fizetésük, miközben a szakszervezetek szerint jelentősen romlottak a munkakörülmények.
 
   Az új vonal miatt tervezett létszámnövelés sem valósult meg, hiszen 362 fő helyett 305 járművezető dolgozik immáron négy vonalon. Nincsenek sokkal jobb helyzetben a buszsofőrök sem. Bruttó átlagbérük – évi 4,1-4,2 millió – ugyan a többi fizikai dolgozóhoz képest kimagaslónak tűnik, de ebben 220–282 óra túlmunka is benne van.
 


  Túlóra nélkül 150 ezer forinttal vihetnének haza többet a négy évvel korábbihoz képest, azzal együtt 200-250 ezer forinttal. Ehhez azonban be kell áldozni a családi hétvégéket és az ünnepeket. A túlóra nélkül átlagosan ötszázalékos béremelésük jelentősen elmarad a menedzsment 40 százalékos bérnövekedésétől.
 
   – A lap által ismertetett béradatok, illetve a bérstruktúrának a fizikai dolgozói körre nézve rendkívül hátrányos átalakulása miatt különösen pofátlannak tartjuk az idei évre tett nullaszázalékos béremelési javaslatot – fakad ki Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az érdekképviselet a héten már levélben kért magyarázatot Bolla Tibortól, a BKV vezérigazgatójától a táblázatban szereplő adatokra.
 
   A választ várhatóan a béremelési tárgyalások lebonyolítására létrehozott állandó bizottság jövő heti első ülésén kapják meg. Nemes ettől függetlenül bízik abban, hogy a cégvezetés és a tulajdonos hamarosan a korábbinál lényegesen jobb ajánlatot tesz az idei béremelés mértékére.
 
Forrás: Népszabadság
 
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elbocsátás és fizetésemelés a BKV-nál.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector