Startlaphoz Csatlakozz!

Sokak számára kigazdálkodhatatlan

Egységes reklámadó: több mint félezren veszíthetik el a munkahelyüket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 09. hétfő, 12:07

 Több mint 170 médiavállalkozás mehet tönkre és mintegy félezer munkahely szűnhet meg szakemberek szerint, ha a kormány egységes, 5 százalékos reklámadót vet ki a piaci szereplőkre. A módosítással csak a három legnagyobb kereskedelmi tévé járna jól, mert nekik eddig magasabb sávban kellett adózniuk. A napilapok, a kisebb rádióadók és a közterületi reklámvállalatok számára kigazdálkodhatatlannak tűnik az új, egykulcsos reklámadó. A kabinet egyeztetést ígért, időpont azonban még nincs – olvasható az mno.hu oldalán.

   „Kiadóvállalatok fognak csődbe jutni, emberek lesznek munkanélküliek, családok maradnak megélhetés nélkül.” Borúsan látja a jövőt az egyik legolvasottabb bulvárnapilap és több vidéki újság kiadója. Pallagi Ferenc szerint az egységes 5 százalékos reklámadó miatt számos munkahely kerülhet veszélybe. „A mi vállalatunknak az A variáció szerint olyan 27 millió forintot kell fizetni. A körvonalazódó, nem ismert szabályok szerint pedig úgy néz ki, hogy 120 millió forint körül fogunk fizetni. Ez – én kiszámoltam egészen precízen – a mi vállalatunknál 21 munkahelyet jelent” – mondta a Lapcom Zrt. vezérigazgatója. A Népszava már évek óta anyagi gondokkal küzd. A lapnak az eddigi sávos rendszerben nem kellett a bevételei után reklámadót fizetnie. Ha a kormány egységesre módosítja a kulcsot, akkor viszont már kell. „Nekünk nagyon sok, 8-10 millió forint lesz, tehát nem milliárdos teher, de a lap olyan nehéz helyzetben van már az elmúlt időszak megszorításai miatt, hogy ez bizony megboríthatja a költségvetést” – fogalmazott Láposi Elza, a lap ügyvezető igazgatója.
 
  A Magyar Reklámszövetség főtitkára szerint több mint 170 magyar médiavállalkozás tűnhet el a piacról. „Hadd éljek az ausztriai példával, amelyet a kormányzat is emleget. Ott végeztek gazdasági háttértanulmányt, amely szerint 17,5 százalékkal csökkent a piaci szereplők száma egyértelműen a reklámadó bevezetését követően. Ma közel 1000 médiaszolgáltató létezik Magyarországon, ha ugyanezt a százalékos arányt rávetítjük a magyar médiapiacra, az azt jelenti, hogy 175 médiavállalkozás lehetetlenedik el” – nyilatkozta Fülöp Szilvia.
 
   Az egykulcsos, 5 százalékos reklámadóval csak az RTL Klub, a TV2 és Story TV-t üzemeltető csoport járhat jól. A kisebb tévétársaságoknak viszont jóval többet kellene fizetniük a médiaadó módosítása után.
 
  „Harmincmillió forint körüli tételt jelent éves szinten. Hogy a nézők is pontosan értsék, hogy ez mit jelent az ATV életében: ez körülbelül egy drágább hírműsorunknak a teljes éves költségvetése. Egy nullszaldós tévécsatornának ez nagyon komoly pluszköltséget jelent éves szinten” – szögezte le Németh S. Szilárd. Az ATV hírigazgatója is abban bízik, hogy a kormány még meggondolja magát.
 
  A Fidesz frakciószóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy az adó mértékéről még egyeztetnek. „Lázár János miniszter úr abban kérte a felhatalmazást a frakciótól, hogy tárgyalást kezdjen a különböző érdekcsoportokkal, a média képviselőivel és az Európai Bizottsággal a tekintetben, hogy milyen irányban lehet ezt az adót módosítani” – fejezte ki Tuzson Bence frakciószóvivő.
 
  Az egyeztetés dátumát még nem tűzték ki, legalábbis az általunk megkérdezett médiavállalkozásoknál azt mondták, hogy eddig még nem kaptak meghívót semmilyen tárgyalásra.
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egységes reklámadó: több mint félezren veszíthetik el a munkahelyüket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector