Startlaphoz Csatlakozz!

Még a saját előírásukat is túlteljesíthettékaz önkéntes nyugdíjpénztárak

Nagyot hízott a nyugdíjpénz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 09. hétfő, 12:42

Az azenpenzem.hu kiszámolta: egészen fantasztikus mértékben gyarapították 2014-ben tagjaik vagyonát az önkéntes nyugdíjpénztárak. Bár a hozamkörnyezet egyre alacsonyabb, a kasszák nem egy esetben még a 2013-ben elért eredményüket is túl tudták szárnyalni. Az általunk összeállított toplistán a pálmát 18,5 százalékos hozam vitte el.

   A túlélésükért küzdő magánnyugdíjpénztárak – írtuk meg korábban – igazán bombázó hozamokkal hizlalták tavaly a tagjaik vagyonát. Körképünk alapján a 2014-es év az önkéntes nyugdíjpénztári tagokat is elégedettséggel töltheti el (a hozamoknak itt nézhet utána). Az általunk vizsgált tíz pénztár mintegy 40 befektetési palettájának adati szerint csupán egyetlen olyan portfolió akadt, amely nem biztosított három százalékos reálhozamot (a hozamok toplistáját táblázatban foglaltuk össze). A lista persze nem teljes, már csak azért sem, mert akadnak pénztárak, amelyek honlapjukon nem teszik elérhetővé a befektetések értékének alakulását, sőt még a felügyeleti hatóságnak sem szolgáltatnak adatot róla. Az ő (nem is a legkisebb piaci szereplőkről van szó) teljesítményeikről tehát még nem alkothatunk képet. A többiek azonban egészen fantasztikus eredményeket értek el. Nem egy esetben még a 2013-as hozamaikat is túl tudták szárnyalni. Közben pedig a lekötött betéteken elérhető átlagkamat 3,72 százalékról 2014-re 1,8 százalékra esett. Általában is elmondható, hogy a hozamkörnyezet egyre alacsonyabb.
 
Még a saját előírásukat is túlteljesíthették


  A pénztári megtakarítások mellett szól az áttekinthetőség (a tagok a nyilvánosan amúgy nem elérhető számokat is megismerhetik) mellett az is, hogy az idetett pénzt nem terheli adó. Az egyénileg takarékoskodók pedig még adókedvezményt is kaphatnak. Ha ezt is figyelembe vennék (mint teszik azt például a biztosítók vagy a lakástakarékpénztárak), akkor a mai piaci viszonyok között igazán meghökkentően magas hozamot lehetne kimutatni a 2014-es évre.

   Néhány pénztárnak enélkül is van most mivel büszkélkednie. Például az Aranykor közzétette: tagsága 82 százalékának tíz százalék feletti hozamot írt jóvá a 2014-ben elért befektetési eredmény révén.Az Életút az összes befektetésen közel 8,4 százalékos hozamot ért el a 2013-as nyolc százalékkal szemben. A már közzétett adatokból az is látszik, hogy minden esetben sikerült túlteljesíteniük a referencia hozamukat is. Esetenként nem is kicsit, 1,3-1,8 százalékponttal.

   A pénztárak költségei is áttekinthetőek (az egyéni számlára kerülő összegeket is itt kalkulálhatja), de ez nem azt jelenti, hogy időszakonként ne változnának. A Budapest önyp. az idén módosított. A korábbi egységes öt százalékos levonás helyett 2015-re sávos rendszert vezettek be. Az egészen kis összeget fizetők rosszabbul (tőlük kilenc százalékot csípnek le a befizetésből), míg a havonta akár 30-40 ezer forintot félretevők jobban járnak. Az OTP a havi 50 ezer forintnál többet félretevőknek „kedveskedett” egy új, a korábbinál alacsonyabb sávval. Tőlük már mindössze 1,5 százalékot von le a pénztár. A Honvédnél a minimális tagdíj összege emelkedett (a minimálbér változásának megfelelően).  A tagoktól 2015-ben már legalább 5250 forint befizetését várják el.
 
Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2014-es hozamai itt találhatóak. 
 
Forrás: azenpenzem.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyot hízott a nyugdíjpénz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector