Startlaphoz Csatlakozz!

Népszerűbbé szeretnék tenni a pedagógusképzést

Balog: cél az erős tanítói rend

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 09. hétfő, 15:33

Az emberi erőforrások minisztere szerint a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj a jövő pedagógustársadalmának egyik alapja.

    Balog Zoltán az idei ösztöndíjak ünnepélyes átadásán hétfőn a fővárosban azt mondta: azt szeretnék, hogy akik tanárnak jelentkeznek, azok jobb tanárok legyenek és tényleg tanítsanak. Azért hozták létre az ösztöndíjat, hogy megerősítsék a pedagógusok hivatásának megbecsülését, a nélkülözhetetlen tudást és tudni akarást, amivel csak a pedagógusok rendelkeznek. Erős tanítói rend, hivatásrend - fogalmazta meg a célt a miniszter Eötvös József szavait idézve.

    A kilenc évfolyamos általános iskola kapcsán kialakult vitáról azt mondta: a javaslat mögött az az igény áll, hogy jobban teljesítsen az általános iskola, kevesebben hagyják el úgy az iskolapadot, hogy alkalmatlan tudást szereztek. Úgyis jobbá lehet tenni az iskolát, ha átgondolják a plusz egy évet, a tanárképzést, vagy a diákok leterheltségét, átnézik, jól van-e elosztva a tananyag, és beszélhetek arról is, jó-e a tanév rendje így, a hosszú nyári szünettel és közbenső rövid szünetekkel - sorolta Balog Zoltán.

    A miniszter kiemelte a leendő pedagógusok felelősségét, és azt mondta, többet bíznak rájuk, mint az adófizetők pénzét, rájuk bízzák a gyermekek nevelését. Az a szerződés, amit aláírnak, a jövő szerződése, melyben elköteleződnek a jövő Magyarországa iránt is - fogalmazott a tárcavezető.

    Az ösztöndíj a jövőre vonatkozik, hosszan tartó és elegendő anyagi hátteret biztosíthat a pedagógusjelölteknek tanulmányaik idejére.

    A miniszter azt mondta, a Klebelsberg-ösztöndíjasok feladata kettős: példájukkal egyrészt egyre népszerűbbé tehetik a pedagógusképzést, másrészt emelhetik, s emelniük is kell a pedagógusok társadalmi elismerését, megbecsültségét és önbecsülését.

    Balog Zoltán szerint az a közös küldetésük, hogy olyan utánpótlása legyen a tanári karnak, amely jövőképet, a hivatás jelentőségét és az életpályát látja maga előtt.

    Kitért arra, hogy a pedagógusképzés növekedésnek indult: 2012-höz képest az összes tanárszakos jelentkezések száma tavaly 5212-vel nőtt, ami 50 százalékos bővülés. Az első helyes tanárszakos jelentkezések száma 33 százalékkal volt több, a felvett tanároké 7 százalékkal. A természettudományos tanári szakon az összes jelentkezés 325 százalékkal volt több, míg a első helyes 148 százalékkal, a felvettek száma 152 százalékkal.

    Kónya Noémi, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium igazgató-helyettese kiemelte: a tanítás olyan különleges tevékenység, amiről nem beszélnek, csak csinálják. Hozzátette: nekik nincsenek átlagos napjaik és átlagos tanítványaik. Ha jól végzik munkájukat, részévé lesznek a diákok életének, ahogy az ők is a pedagógusok életének - mutatott rá.

    Pásztor Gergely, a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója azt mondta: szívesen cserélne a leendő pedagógus-kollégákkal. A jó pedagógus ismérveiről diákjait idézte: "a jó pedagógus komoly, de humoros, következetes, de képes kivételt tenni, odafigyel a diákra, de azért nem túlságosan, érdeklődő, de nem tolakodó, tempós, de nem túl gyors (…), megjelenése esztétikus, elegáns, és a jó pedagógus szép is". Ha ilyen teremtmény nincs is, de olyan tanár van, aki folyamatosan képezi magát, nyomon követi tudományága alakulását és igyekszik diákjait bevonzani ebbe a csodavilágba - mondta, és arra biztatta a leendő pedagógusokat, hogy legyenek kezdeményezők, mert az ilyen tanárokat keresi és szereti a jó iskola.

    Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár kiemelte: különleges, ünnepi nap a mai. Megköszönte a bírálóbizottság munkáját és rámutatott: a juttatással, az életpályával igyekeztek vonzóbbá, elfogadottabbá tenni a pedagógusi hivatást. Utalva a korfára hozzátette: ha nem lépnek tudatosan, néhány évtizeden belül nem lesz, aki a magyar iskolákban tanítson.

    Reményét fejezte ki, hogy a majdani pedagógusok innovatív ismeretek birtokában lépnek be az iskola kapuján tanítani.

    A tárca háttéranyaga szerint a 2014/15-ös tanévre meghirdetett felhívására összesen 570 pályázat érkezett, a bírálati eljárás lezárását követően a Klebelsberg Ösztöndíj Bizottság 516 pályázatot terjesztett fel szerződéskötésre. A pályázatok elbírálásánál a fő szempont a hiányszakok pedagógus-igénye volt, ezt követte a pályázó felvételi eredménye, valamint a munkavállalási régió érintettsége a választott hiányszak esetében. Így 142 hallgató havonta 75 ezer, 278 hallgató havonta 50 ezer, s 96 hallgató havonta 25 ezer forint ösztöndíjban részesülhet.

    A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program célja a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatók motiválása a hivatásuk szerinti tartós elhelyezkedésre, a diplomaszerzést követően álláshely biztosítása, továbbá valamennyi tanárszakot, szakpárt - elsősorban a természettudományos tanárszakokat, hiányszakokat, szakpárokat - választó tanárjelöltek számának növelése, a hazai köznevelés szakos tanári ellátottságának megerősítése.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Balog: cél az erős tanítói rend.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector