Startlaphoz Csatlakozz!

Naponta három orvos és két nővér távozott külföldre Magyarországról

Megfordíthatatlan az elvándorlás, triplázni kellene a fizetéseket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 10. kedd, 08:45

A nemzetközi sajtó is felfigyelt nemrégiben arra, amit Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke nyilatkozott: az elmúlt hat évben naponta három orvos és két nővér távozott külföldre Magyarországról – olvasható a sonline.hu oldalán.

   Hogy a hazánkat elhagyó orvosok miért döntöttek a „kivándorlás” mellett, talán már unalmas ismételgetnünk: a norvég, brit, német fizetések tízszer magasabbak a magyar jövedelmeknél a szektorban. Ráadásul ezekben az országokban minden van, ami a gyógyító munkához szükséges. Hogy aztán a magyar orvosok kétharmada miért nem tervez hazajönni, az sem túlságosan meglepő: a megkérdezett orvosok negyede a mélyreható korrupciót nevezte meg, mint olyan okot, mely visszatartja őket a hazaköltözéstől. Jelen helyzetben Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerint a hálapénz eltörlése lehet az első lépés abban, hogy rendbe tegyék az egészségügyet. A MOSZ elnöke szerint pedig már az komoly előrelépést jelente, ha megtripláznák a magyarországi béreket 1500 euróra. De addig mi történik a hazai kórházakban a magyar betegekkel? Annyi bizonyos, hogy a kisebb településeken egyre komolyabb problémát okoz az aktív ellátás a kevés orvos miatt.

   – Amint a mellékelt adatok mutatják, az elmúlt években emelkedő tendenciát mutatott a szakdolgozói összlétszám, és a létszámkeret alapján sikerült tartósan öt százalék alá csökkenteni a betöltetlen állások számát – közölte megkeresésünkre a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetése. – Az orvosok összlétszáma is stabil, a távozó és a felvett orvosok száma összességében kiegyenlíti egymást. Fontos kiemelni a rezidensek számának folyamatos, számottevő emelkedését. A megyei kórház vezetése ugyanakkor elismerte, országos tendencia, hogy a kisebb településeken egyre nagyobb problémát okoz az aktív ellátás a kevés orvos miatt. – S úgy tűnik, a folyamat nem megfordítható – válaszolta kérdésünkre a kórházvezetés. – A Kaposi Mór Oktató Kórház Marcali Telephelyén mindössze 12 közalkalmazott orvos van, akik fele továbbfoglalkoztatott nyugdíjas.

  A kórház azt is közölte, a munkáltató nem rendelkezik adatokkal arról, hogy a munkaviszonyát megszüntetett munkavállalói közül mennyien távoztak külföldre. A kérdésre, hogy több orvossal csökkenthetők lennének-e várólisták, a kórház úgy válaszolt: a tervezhető ellátások várólistája elsősorban az arra fordítható keret szűkössége miatt keletkezik, nem az orvoslétszám a fő befolyásoló tényező. – Az intézményben – az országos statisztikákkal egybehangzóan – orvosi hiányszakmának számít az aneszteziológus, a klinikai laboratóriumi, a radiológus, s patológus és a tüdőgyógyász szakorvos.

Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megfordíthatatlan az elvándorlás, triplázni kellene a fizetéseket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector