Startlaphoz Csatlakozz!

Csökkenteni kellene a tananyagot

Nyolc helyett kilenc év: az alapfokú oktatásra szánt időt emelné a Pedagógusok Szakszervezete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 10. kedd, 14:00

Az alapfokú oktatásra szánt időt emelné a Pedagógusok Szakszervezete, ha bevezetnék a kilencosztályos általános iskolát. Az új rendszertől a kormány minőségibb oktatást remél, egyelőre azonban nincs politikai döntés arról, mikortól és hogyan vezetnék be – írja az mno.hu.

  Tanítóképzősöknek és tanárszakos hallgatóknak adott át képzési ösztöndíjat az emberi erőforrások minisztere a Művészeket Palotájában. Nem kizárt, hogy a nyertesek nem nyolc-, hanem kilencosztályos általános iskolában kezdik el a pályát, bár az alapfokú képzés átalakításáról még nincs politikai döntés. „Mi arra kaptunk felhatalmazást mint minisztérium, hogy vizsgáljuk meg mind az európai modellek, mind pedig a jól működő, hatékonyan működő iskolarendszerek alapján, melyek azok a struktúrák, melyek azok a változtatások, amelyek jól adaptálhatók a magyar iskolarendszerre” – mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár. A kilencosztályos általános iskola alaposabb tudást adhat, nemzetközi tapasztalatok alapján csökkenti a lemorzsolódást és a fiatalkori munkanélküliséget. „Az emögött az ötlet és javaslat mögötti igény – ami már egyébként régen ott van a szakma köztudatában, és most kapott egyfajta nyilvánosságot – nem arra vonatkozik, hogy milyen jó lenne egy évvel tovább tanulni, többet tanulni, hanem hogy jobban teljesítsen az általános iskola. Hogy kevesebben hagyják el úgy a nyolc osztályt, vagy a hetet, vagy ki tudja, hányat, hogy egyébként alkalmatlan a tudás, amit megszereztek, bármire. Továbbtanulni semmiképpen” – fogalmazott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
 
Ikotity: Ennél szörnyűbb rettenetet elképzelni is nehéz
 
  Az ellenzéki LMP attól tart, hogy a kilencosztályos iskolát előkészítés nélkül vezeti be a kormány, ahogy az útdíjat. „Egyetlen példát szeretnék mondani. Egy nagyon sikeres rendszer a finn rendszer: ott 15 év alatt vezették be a változást, tehát 15 év kellett egy új struktúrára való áttéréshez. Na most olyan ijesztő mondatok hangzottak el egy kormánypárti politikus szájából, hogy ez 2016-ban életbe lépne, hát ennél szörnyűbb rettenetet elképzelni is nehéz” – nyilatkozta Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő.

  A Pedagógusok Szakszervezete öt plusz négy éves felosztásban támogatná a kilencosztályos képzést. Így az alapok elsajátítására egy évvel több jutna, a diákok megtanulnának olvasni, számolni, kevesebb lenne a funkcionális analfabéta. „A hangsúlyt az alapozó időszakra tegyék. Nyújtsák meg ezt a mostani négy alsó tagozatos osztályt legalább öt vagy hat évre, csökkentsék a tananyagot, ez nagyon fontos feltétel. Annak semmi értelme nincs, hogy most ezt a nyolcéves időszakot kilenc évre elhúzzuk” – szögezte le a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné.

  A kilencosztályos iskola bevezetésének ötletét Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere vetette fel három éve. A Fidesz–KDNP akkor nem foglalkozott a javaslattal, a múlt heti, évadnyitó frakcióülésen viszont elővették.
 
Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyolc helyett kilenc év: az alapfokú oktatásra szánt időt emelné a Pedagógusok Szakszervezete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector