Startlaphoz Csatlakozz!

Népvándorlást indíthat el a szociális segélyezés áthárítása az önkormányzatokra

Új adókat hozhat a kormány lépése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 10. kedd, 14:52

Előbb virtuális, majd valódi népvándorlást indíthat el a szociális segélyezés áthárítása az önkormányzatokra. Márciustól minden település más feltételek alapján osztja a segélyeket. A rászorulók pedig várhatóan követik a pénzt. Első körben csak átjelentkeznek a bőkezűbb városrészekbe, ám néhány év után akár át is költöznek – írja a Népszabadság.

  Budapesten 80-100 ezer háztartást érinthet a segélyezési rendszer átalakítása. A kormány a szociális törvény tavalyi módosításával az önkormányzatok feladatkörébe utalta a lakásfenntartási és az adósságkezelési támogatást, valamint a méltányossági közgyógyellátást. A munkanélküliek segélyezését viszont a települési jegyzőtől a járási hivatalokhoz telepítette. A települési támogatások feltételrendszerének kidolgozása az önkormányzatok dolga.
 
   – Utoljára a rendszerváltáskor voltak ennyire tanácstalanok a kerületek. A szociális törvénymódosítása hideg zuhanyként érte őket, és egyúttal szakmai és eljárási vákuumot idézett elő – magyarázza Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai vezetője, aki tavaly decemberben egyeztetésre hívta a rendeletet előkészítő kerületi szakembereket. Őt magát is meglepte a nagy érdeklődés. A 23 fővárosi kerületből 22 képviseltette magát a megbeszélésen, néhány városrész több emberrel is. Eddig összesen háromszor ültek össze. Az ott elhangzottakból világosan érzékelhető, hogy az új helyzet erős bizonytalanságot szült nemcsak a rászorulókban, hanem a döntéshozókban is. Bár akadnak éltanulók. A III. kerület például már meg is alkotta, sőt, első körben már meg is tárgyalta az új szociális rendeletet. Másutt viszont még a körvonalak is hiányoznak. Kétségtelenül gyorsabban és könnyebben alkalmazkodnak az új szerephez azok az önkormányzatok, ahol eddig is létezett saját szociálpolitika. Ott „csak” a meglévő rendeletet kell átalakítani, illetve a már bejáratott eljárásrendet és apparátust kell hozzáigazítani az új feltételekhez.
 
   A gyors reagálás másik feltétele Győri szerint az átgondolt önkormányzati gazdálkodás. Ennek iskolapéldája a XIII. kerület, ahol a szolid adóztatási rendszer karba öltve jár a rászorulók támogatásával. Ott már tudják, hogy az új rendszer felállítása milyen költséget jelent és azt nagyjából honnan teremtik elő. Ahol a költségvetés örökké egy hajszálon függ, ahol eddig egy adót se vetettek ki, ott most a keretek meghatározása is nehézkes. De akad olyan kerület is, amely nem titkoltan a beígért állami segítségre vár.
 
   Sok függ a költségvetési lehetőségektől. A rendszeres szociális segélyezés járásokhoz rendelése felszabadít némi pénzt, de ez messze nem lesz elég. Győri szerint egyetlen eddig „szűz” kerület sem úszhatja meg az adókivetést – a törvény is ezt jelöli meg forrásként –, míg mások könnyen rákényszerülhetnek újabbak bevezetésére vagy a meglévő terhek növelésére. Bár egyelőre láthatóan egyik kerületvezetésnek sem fűlik a foga ehhez.
 
   Budapesten a három támogatás együtt 3-4 milliárd forintos megterhelést jelent az önkormányzatoknak a jelenlegi segélyezési szinten. Bár a szakember arra is lát jeleket, hogy az önkormányzatok a „saját adó-saját lakos” elve mentén csak azokat támogatnák, akik állandó lakcímmel bírnak az adott kerületben. Így a be nem jelentett albérlőket – több ezer embert – kizárnák a segélyezettek köréből. De szabadulnának az adósságkezeléstől is, mivel az állam a családsegítőkben működő tanácsadók fenntartását sem támogatja többé.
 
  Győri Péter szerint az állam kivonulása a lakhatás támogatásából nem csupán a jóléti államokhoz viszonyítva példátlan, hanem a régió országaihoz mérten is. Társadalmi hatása egyelőre megbecsülhetetlen.

Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Új adókat hozhat a kormány lépése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector