Startlaphoz Csatlakozz!

Cafeteria

Akár kéthavi fizetésünkről dönthetünk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 12:02

Aki még nem tette meg, a következő hetekben még kiválaszthatja béren kívüli juttatásait (cafeteria). Az eligazodást ugyan kissé megnehezíthetik a 2015-ös adóváltozások, számos elem azonban nem módosult: változatlan maradt az adómentes juttatások köre, így a munkáltatók és munkavállalók számára egyaránt jó lehetőség egyebek mellett a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás, a kockázati biztosítás vagy a teljes életre szóló életbiztosítás választása – írja a profitline.hu.

   Több jelentős változást hozott a cafeteria-rendszerben az idei évre vonatkozó adószabályozás. Évi 200 ezer forintos keretig az eddigi adóterhek maradnak érvényben az olyan népszerű béren kívüli juttatásoknál, mint az Erzsébet-utalvány vagy a helyi közlekedési bérlet. Ezen értékhatár felett azonban már 51,17 százalékos közterhet viselnek. Más a helyzet a Széchenyi Pihenő Kártya esetében, melynél évi 450 ezer forintig él az eddigi, kedvezményesebb, 35,7 százalékos adóteher. Számos juttatás maradt továbbra is adómentes, így például a sporteseményekre szóló belépők, a teljes életre szóló életbiztosítások, a bölcsődei támogatás, valamint a kockázati élet- és egészségbiztosítások illetve a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások.
 
  Az átlagos cafeteria keretösszeg 290 ezer forint körül mozgott a tavalyi évben , míg a KSH adatai  szerint a nettó átlagkereset a tavalyi évben a havi 155 ezer forintot sem érte el, azaz közel kéthavi fizetésünkről dönthetünk a cafeteria elemek kiválasztásakor. Fontos tehát, hogy körültekintő, anyagilag is a lehető legkifizetődőbb döntést hozzunk.
 
   A rendelkezésre álló keretösszeget leginkább az adómentes juttatásokkal használhatjuk ki, melyek közül:
 
•     a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások több okból is hasznosnak lehetnek. Kellő odafigyelés, törődés, rendezett környezet, modern felszerelés, gyors és szakszerű ellátás, rövidebb várakozási idő, de a szolgáltatás számos olyan elemet is magában foglal, melyekre nem csak betegség esetén lehet szükség, így például megelőző szűrővizsgálatokon való részvételre is jogosít.
•     A minimálbér 30 százalékáig a munkavállalók számára szintén adómentes cafeteria-elemként választhatók a kockázati élet- és balesetbiztosítások, melyek például a pár héten belül gyógyuló csonttörésektől kezdve egészen a súlyos, maradandó egészségkárosodásokig, számtalan esetben nyújtanak gyors anyagi segítséget.
•     Érdemes lehet megfontolni a rendszeres díjfizetésű teljes életre szóló életbiztosítás beválasztását is a béren kívüli juttatások közé. A konstrukció kiváló hosszabb távú befektetést jelenthet a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben.
 
  Habár nem adómentesen, de a meghatározott egyedi értékhatár mellett kedvezményes, 35,7 százalékos közteher mellett kérhető önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári hozzájárulás is. A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárnál egy számla nyitása jó megoldást jelenthet a jövő biztosítására, ugyanis igen rugalmas szolgáltatást kínál a tagok számára, akik bármikor megváltoztathatják vállalt tagdíjuk összegét, illetve ha nagyobb összeghez jutnak, eseti befizetés formájában növelhetik megtakarításukat.
 
   Azoknak a munkavállalóknak, akik inkább az aktív életkorban megjelenő egészségügyi kockázatok, vagy a társadalombiztosítás által nem támogatott ellátások finanszírozása miatt aggódnak, a Generali Önkéntes Egészségpénztárba való befizetés jelent jó lehetőséget.
 
Forrás: profitline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Akár kéthavi fizetésünkről dönthetünk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector