Startlaphoz Csatlakozz!

Holnap van a határidő

Ketyeg az óra a munkáltatói adóbevallásban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 11. szerda, 14:34

 A munkáltatóknak február 12-ig kell jelenteniük, hogy mely munkavállalójuknak készítik el az adóbevallását. A könnyített eljárásnak azonban komoly feltételei vannak és a mulasztás is az adózót terheli – írja a Piac&Profit.

   Amennyiben azt a munkáltató felajánlotta, a magánszemélynek 2015. február 2-ig kellett dönteniük arról, hogy szeretnék-e, ha 2014-es személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékaikat helyettük a cégük vallja be. A munkáltatónak pedig 2015. február 12-ig, e hét csütörtökig kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, hogy kik azok a munkavállalók, akik 2014-re a munkáltatói adómegállapítást választották.
 
   Amennyiben a munkáltató vállalja az adó megállapítását, a munkáltató által kitöltött adóbevallás a jogkövetkezmények szempontjából a magánszemély bevallásának minősül. A felelősség tehát továbbra is az adózóé.
 
   A magánszemélynek, ha a bevallással cégét bízta meg, nincs más dolga, mint átadni az időközben hozzá megérkezett igazolásokat. Ennek határideje 2015. március 20. A dokumentumok alapján a munkáltató állapítja meg az adót, erről igazolást ad a munkavállalónak, majd 2015. május 20-ig elektronikus úton beadja a bevallást az adóhatóságho – figyelmeztet a LeitnerLeitner adószakérői iroda blogjának legfrissebb bejegyzése.
 
  A könnyített eljárásnak azonban feltételei vannak: a munkáltatói adóbevallást csak az választhatja, aki 2014-ben bérjövedelem mellett csak adóköteles társadalombiztosítási ellátásból, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálat jogcímén, munkanélküli járadékból vagy belföldről származó nyugdíjból szerzett jövedelmet. Évközi munkahelyváltás esetén a korábbi munkáltató/k által kiállított igazolásokat is át kell adni az adómegállapításhoz. Azok is kérhetik a munkáltatói adómegállapítást, akik adókedvezményt érvényesítenek (pl. biztosítás, önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat), és az adó 1+1%-ról is rendelkezhet az adózó.

Forrás: Piac&Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ketyeg az óra a munkáltatói adóbevallásban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector