Startlaphoz Csatlakozz!

Rosszul számolt távolléti díjak és pótlékok

Tízmilliókkal tartozik dolgozóinak a BKV

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 13. péntek, 11:23

Összesen több tízmillió forinttal tartozik évek óta dolgozók ezreinek a BKV, ám egyelőre egyetlen fillért sem hajlandó kifizetni a rosszul számolt távolléti díjakból és pótlékból felgyűlt hátralékból. Az elmaradás kiegyenlítésére a cégnél működő szakszervezeti szövetségek hivatalosan is felszólították a vezetőséget, ám hiába, még csak nem is reagáltak rá – olvasható a Népszavában.

 Az érdekvédelem ezért próbapert fontolgatott, ám egy BKV-s alkalmazott megelőzte őket; beperelte a társaságot – közölte Szabó István. A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Munka törvénykönyve idevonatkozó paragrafusára hivatkozva határozottan állítja, hogy a munkavállalók „a munkavégzés alóli mentesülés tartalmára irányadó munkaidő-beosztás alapján bérpótlék” jár.
 
  A BTDSZ hasonló elszámolási problémát tapasztalt a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) is, ezért ott is vizsgálatot kezdeményezett. Annak ellenére, hogy korábban a BKK-nál cáfolták a szakszervezet állítását, a közelmúltban zárult eljárás végén részben elismerték: a forgalomfelügyeletnél, a jegy- és bérletértékesítésben, -ellenőrzésben dolgozók egy részének valóban szabálytalanul, kevesebb pótlékot fizettek ki a rendkívüli szabadságok idejére.
 
   Ez a BKK-nál alig néhány embert érint, s összesen mintegy 130 ezer forint az elmaradás, amit a társaság jegyzőkönyvbe vett, és ígérete szerint hamarosan kifizet. Mivel a BKK csak részben ismerte el hibáját, ez az ügy is a bíróságon fog folytatódni.
 
   A BKV-nál azonban még ennél is lényegesen súlyosabb a helyzet. Itt még a szabálytalanságot sem ismerték el- fejti ki álláspontját Szabó. Véleménye szerint a több műszakban dolgozóknak, vagy például a csuklós buszok vezetéséért a szabadságuk idejére is jár a rendes beosztásuk szerinti bérpótlék, ám a szakszervezet szerint csak a távolléti díjat kapták meg, a pótlékot a BKV egyszerűen „lenyeli”.
 
  A kollektív szerződések értelmében a munkavállalókat több különféle címen illeti meg távolléti díj, így például szabadság, orvosi vizsgálat, kötelező ismeretfelújító oktatáson való részvétel esetén. Az elnök leszögezi: a szakszervezetek nem engednek, de nem is engedhetnek a bérek behajtásából, s minden jogi eszközt bevetnek, hogy fizetésre bírják a céget.
 
Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tízmilliókkal tartozik dolgozóinak a BKV.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector