Startlaphoz Csatlakozz!

A trend veszélyezteti a népesség újratermelődését

Egyre több nő gyermektelen hazánkban is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 14. szombat, 09:30

A fővárosi és diplomás nők a legesélyesebbek arra, hogy 41-45 éves korukra még mindig gyermektelenek legyenek – állapította meg elemzésében a Népességtudományi Kutatóintézet. A hajadonok között viszont jelentősen, 67-ről 51 százalékra csökkent a gyermektelenek aránya 2001. és 2011. között – írja a Magyar Hírlap.

   A magyar közvéleményt erőteljesen foglalkoztató demográfiai jelenségek egyike a gyermektelenség kérdése, az, hogy kik és miért maradnak végképp gyermek nélkül. Erre keres választ a KSH Népességtudományi Kutatóintézete is, mivel – indoklásuk szerint – az európai példák azt mutatják, hogy ha egy társadalomban magas szintre emelkedik a gyermeket nem vállalók aránya, akkor szinte lehetetlenné válik a népesség újratermelődése. Az intézet Korfa című kiadványának legfrissebb számában a 2001. és 2011. évi népszámlálás segítségével mutatják be, hazánkban kiket érint ez a jelenség, és milyen gyorsan terjedt az elmúlt évtizedben.
 
   Az elemzésben a gyermektelenség határát a 41. életévnél húzták meg, mivel – bár egyre több gyermek születik a negyvenes éveikben járó édesanyáktól – az összes élve született gyermek 99,8 százaléka már megszületett az anyák negyven éves koráig mind 2001-ben, mind 2011-ben, a 41 éves kor után vállalt gyermek többsége már nem első gyermek.
 
  A (41 év feletti) gyermektelen nők aránya hazánkban 2001-ben 7,8 százalék volt, 2011-re ez az arány 11,2 százalékra emelkedett, 2011-ben 31 százalékuk Budapesten élt, 21 százalékuk megyei jogú városokban, 25 százalékuk kisvárosokban és 22 százalékuk községekben. A fővárosiak arányát iskolai végzettségtől, gazdasági aktivitástól és más demográfiai jellemzőktől függetlenül magasabbnak találták a gyermektelen nőknél. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a gyermektelen nők körében 31, míg gyermekes nőknél 22 százalék, ugyanakkor a gyermektelen nők között azok is többen vannak, akik a nyolc általánost sem végezték el. A gyermektelenség a trendadó társadalmi csoportokban elterjedtebb – állapítják meg az elemzésben –, a fővárosi és diplomás nők a legesélyesebbek arra, hogy 41-45 éves korukra még mindig gyermektelenek legyenek.
 
  A vizsgált időszakban húszról 24 százalékra nőtt a gyermektelen nők aránya a nyolc általánost el nem végzők között, hatról tíz százalékra emelkedett az arány a nyolc általánossal rendelkezők között, s jelentős volt a növekedés a diplomások körében is: 11,5 százalék után tizenöt százalék. A budapestiek körében 13-ról húsz százalékra növekedett a gyermektelen nők aránya. A statisztikai adatok szerint a párkapcsolattal nem rendelkező 41 év fölöttiek között több a gyermektelen, azonban míg 2001-ben még a 41-45 éves hajadonok 67 százalékának nem volt gyermeke, 2011-re arányuk 51 százalékra csökkent, ráadásul úgy, hogy közben a hajadonok száma csaknem megduplázódott (21,5 ezerről 47,5 ezerre nőtt).
 
   A gyermektelen férfiak aránya az elmúlt évtizedben minden korcsoportban növekedett, kivéve a 61-65 évesek esetében. Az 56-60 éves férfiaknál az arány tízről 13 százalékra, az 51-55 évesek között 11-ről 16 százalékra, a 46-50 éveseknél 14-ről 18-ra, a 41-45 évesek körében pedig 17-ről 22 százalékra emelkedett.
 
Forrás: Magyar Hírlap
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Egyre több nő gyermektelen hazánkban is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector