Startlaphoz Csatlakozz!

„Nem akarunk rabszolgák lenni, pedig annak kezelnek minket”

Szombat délután tizenhárom megyeszékhelyen demonstrált a Közmunkások Szakszervezete

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 15. vasárnap, 08:55

A Közmunkás Szakszervet szombaton délután tizenhárom megyeszékhelyen tartott megmozdulásokat. A résztvevők a szegénységre figyelmeztettek. Egyebek mellett a minimálbér nettójának 88 ezer forintra emelését, tisztességes munkát és tisztességes béreket, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a közszférát érintő azonnali 5 százalékos béremelést követeltek.   
   Mintegy 150-200-an demonstráltak a Közmunkások Szakszervezetének a Magyar Szocialista Párt támogatásával szervezett megmozdulásán szombaton délután a Békés Megyei Kormányhivatal épülete előtt. A résztvevők egyebek mellett a minimálbér nettójának 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelését, tisztességes munkát és tisztességes béreket, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a közszférát érintő azonnali 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos béremelést követeltek – írja a beol.hu.

   Az eseményen Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve, hogy több mint tíz megyeszékhelyen zajlott a Békés megyeszékhelyi rendezvénnyel párhuzamosan hasonló megmozdulás.
 
   Úgy vélekedett, a kormány számos dolgot, a köztársaságot, a demokráciát, az alkotmányt, a munkához való jogot és lehetőséget, a szabad sajtót, a sajtószabadságot; az igazságszolgáltatás, az Alkotmánybíróság, a szakszervezetek függetlenségét egyaránt elvette az emberektől.
 
   –Az MSZP 2018-ban, a választások idején partner lesz egy új Magyarország építésében – hangsúlyozta.
 
   Varga Zoltán, a szocialisták megyei elnöke úgy fogalmazott, azért nem mentek el még többen a szombati demonstrációra, azért hiányoztak sokan, tanárok, egészségügyi dolgozók, fizikai munkások, munkanélküliek, diplomások, mert félnek.
 
  –A kormány azt üzeni, hogy nem kellesz, nem vagy fontos nekik – adott hangot vélemények Varga Zoltán. – Éppen ezért ki kell állnunk egymásért, vállalnunk kell a szolidaritást.
 
  Pluhár László, Elek polgármestere elmondta, komoly kérdések vetődnek fel a közmunka-programmal kapcsolatban, hiszen elvileg csak a hátrányos helyzetű térségek pályázhatnak, az önkormányzatoknak pedig a kormányzati megszorítások miatt kevesebb forrásuk marad szociális támogatásokra.
 
   Mészáros János, a Közmunkások Szakszervezetének megyei koordinátora kifejtette, nem akarnak sem másodrangú állampolgárok, sem másodrangú munkavállalók, sem statisztikai adatok lenni.
 
   –Nem akarunk rabszolgák sem lenni, pedig most annak kezelnek minket.
 
   Lakner Zoltán politológus-szociológus beszédében bírálta a jelenlegi kormányzatot, amelynek tagjai megfogalmazása szerint uralkodóként és helytartóként viselkednek.
 
   –A közmunka a mai Magyarországon a kiszolgáltatottság jelképe lett, az egyik legfájóbb élmény az emberek számára – tette hozzá. – A kabinet politikája napjainkban 20-25 százaléknak kedvez, a többi társadalmi réteget pedig összeugrasztja. A helyzetet azonban senki sem fogja megoldani helyettünk.
 
   A megmozdulás végén Mészáros János felolvasta, majd Varga Zoltánnal közösen kiragasztotta petíciójukat a kormányhivatalra.
 
   Debrecen belvárosában is tüntettek a Közmunkás Szakszervezetek. A szegénységre figyelmeztettek tüntetők az MSZP támogatásával szervezett akciójukkal. Pósán László fideszes képviselő szerint a szocialisták kihasználják az embereket – olvasható a dehir.hu oldalán.
 
   Körülbelül százan demonstráltak a megyei kormányhivatal épülete előtt, táblákkal és zászlókkal a kezükben. A tüntetésen többen felszólaltak. Mindannyian munkát és tisztességes béreket követeltek. A megmozdulást a Közmunkás Szakszervezet szervezte a Magyar Szocialista Párt támogatásával.
 
   - A demonstráció célja az, hogy felhívjuk a kormány figyelmét, Magyarországon 4 és fél millió ember él szegénységben, és ez a szegénység teljes kilátástalanságot jelent ezeknek az embernek. Se munka, se munkalehetőség, se élelem, se kenyér – nyilatkozta Huszka Imre, az MSZP megyei elnöke.
   A demonstráción felolvasták a Közmunkás Szakszervezet kiáltványát. A követelések között szerepelt még a vidék leszakadásának megállítása, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése, és a közszférában dolgozók fizetésének emelése.
 
   A demonstrációval kapcsolatban Pósán László fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: a kormány a családok megélhetését egyebek mellett családi adókedvezménnyel, rezsicsökkentéssel, a devizahitelek kivezetésével, több ágazatban jelentős béremeléssel, segély helyett fizetéssel és munkával igyekszik segíteni. A politikus álságosnak tartja, hogy egy olyan párt tagjai akarnak a szegények pártfogóiként fellépni, akiknek kormányzása idején ennek a rétegeknek a helyzete drasztikusan romlott.
 
   - Azt kell mondanom, hogy a baloldal megint kihasználja, becsapja az embereket, egy olyan üres, lejárt demagóglemezt próbál újra és újra feltenni a lejátszóra, amelynek egyébként hallgatóközönsége egész egyszerűen ma már nincs – hallhattuk a képviselőt.
 
   A Közmunkás Szakszervet petícióját a megyei kormányhivatal egyik munkatársa vette át a demonstrálóktól. Szombaton délután tizenhárom megyeszékhelyen tartottak hasonló megmozdulást.
A Közmunkások Szakszervezete szervezett demonstrációt szombat délután Miskolcon is. Mint arról a minap.hu beszámolt, háromszázan követeltek magasabb minimálbért, ÁFA-csökkentést és emberibb életet.
 
- Hat nap, közel százötven kilométer, büszke fiatalok, lelkes idősebbek és igaz hit abban, hogy jó ügyért meneteltünk. Ez volt az emberei méltóság menete 2015-ben – mondta Komjáthy Imre a Közmunkás Szakszervezet társelnöke.
 
   Menetük - melyet tíz másik szakszervezet illetve szervezet is támogatott - hétfőn indult. Kiáltványukat minden dolgozó emberért és a vidéki Magyarországért fogalmazták meg.
 
   Vécsi István a Közmunkás Szakszervezet elnöke kiemelte: egyre súlyosabb mélyszegénységben élnek az emberek, helyzetük kilátástalan. Kritizálták az új Alaptörvényt, a magánnyugdíjpénztárak átalakítását, a foglalkoztatás-, az egészségügy- és az oktatáspolitikát. Nincs kitörési lehetőség Magyarországon, ha nem változik ez a politika – mondta az elnök.Varga László szocialista országgyűlési képviselő szerint ilyen állapotban lévő és ennyi problémával küzdő ország nem lehet sikeres. Kijelentette: több mint 4 millióan élnek létminimum alatt, és az elmúlt 5 évben a gazdag sokkal gazdagabb, a szegény pedig még szegényebb lett. Ezért követelik a vidéki térségek leszakadásának megállítását, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését és a minimálbér felemelését a létminimum szintjére. Elengedhetetlennek tartják a munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a béremelést a közszférában, valamint a korkedvezményes nyugdíj rendszerének felülvizsgálatát.
 
Forrás: beol.hu, dehir.hu, minap.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szombat délután tizenhárom megyeszékhelyen demonstrált a Közmunkások Szakszervezete.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector