Startlaphoz Csatlakozz!

Sok cégnél csak a minimálbér emelése elérhető

Kilátástalan bértárgyalások?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 16. hétfő, 15:23

A cégek alig felénél van esélyük a munkavállalóknak arra, hogy béremelést kapjanak. A legrosszabb helyzetben a kiscégeknél dolgozók vannak – írja a bama.hu.

   Nem egy olyan cég van a megyében, ahol gyakorlatilag a válság kitörése óta, vagyis immár hét esztendeje nem volt valamire való béremelés. A jelenség már nemcsak a kisvállalkozásoknál – sokszor legális munkaszerződés nélkül – dolgozókat érte utol, hanem a nagyobb vállalatok munkavállalóit is.
 
   – Évről évre egyre nagyobb kihívást jelent ilyenkor év elején a bértárgyalások lefolytatása. Azoknál a cégeknél, amelyeknél olyan munkavállalói érdekképviselet működik, amelyik ágazati szinten is erős, ott nagyobb az esély a megállapodásra – mondta lapunk érdeklődésére Benke Norbert, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviselője.
 
   A szakszervezeti vezető elmondta, hogy idén az érdekegyeztetés után 3-4 százalék az emelés ajánlott mértéke, és csak néhány helyen érhető el könnyen ez a szint. Az ágazatok többségénél viszont csak a minimálbér kötelező követése ösztönzi évente a bérfejlesztést, amivel viszont úgymond „összetorlódnak” a fizetések, eltűnnek az ösztönző különbségek is.
 
Sokan féltik a munkájukat, és inkább nem tiltakoznak
 
  A bértárgyalások aktualitását erősíti a Pick pécsi üzemében kedden tartott figyelmeztető sztrájk is. A demonstráció okát itt is a fizetések körül kialakult vita jelentette, a szakszervezet tájékoztatása szerint a munkáltató ellentételezés nélkül emelte meg kiadós mértékben a dolgozóktól elvárt napi normát.
 
  A húsosok sztrájkja előtt Baranyában hat, illetőleg négy éve a vasutasok és a Volán dolgozók tartottak munkabeszüntetést, illetve a pedagógusok körében merült még fel a demonstráció lehetősége. A korábban gyakoribb sztrájknak a válság, az annak nyomán kiterjedő munkanélküliség szabott gátat, a dolgozók nagy része a munkahelyét féltve nem kapcsolódik az ilyen megmozdulásokhoz.
 
   A húsipari terület pécsi munkavállalói ugyanakkor talán nem véletlenül döntöttek a figyelemfelkeltő tiltakozás mellett. Mint ismeretes, az ágazat nagy váltás előtt áll, másfél-két éven belül lép be a mohácsi giga-vágóhíd, aminek kapcsán a pécsi üzemet várhatóan bezárják. Az itteni dolgozók csak az utazást vállalva juthatnak munkához Mohácson.
 
Szegény dolgozók
 
  Benke Norbert, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége baranyai képviselője szerint a jelenlegi foglalkoztatási helyzetben a dolgozók „végső elkeseredésükben” folyamodnak a sztrájk lehetőségéhez. Ennek kiváltója lehet a munkakörülmények alakulása, de leggyakrabban a fizetésekkel van kapcsolatban. Mint a szakszervezeti vezető kiemelte, a munkáltatók a visszautasított béremelési kérelmek kapcsán gyakran hivatkoznak a kiszámíthatatlan gazdasági környezetre, a piac, a megrendelések kedvezőtlen alakulására.
   Ennél is rosszabb, amikor a cégek erőből oldják meg a kérdést, a gyakran szerződés nélküli munkavállalóknak esélyük sincs, hogy érvényesítsék érdekeiket.
 
  – Azt hiszem, hogy a helyzetről mindent elárul két szám. Ma Magyarországon a nettó minimálbér összege 68 800 forint, ezzel szemben a létminimum értéke 88 000 forint. Számos ágazatban a munkavállalók többségét a minimálbéren alkalmazzák csak, egyértelmű tehát, hogy azok körében is felütötte a fejét a szegénység, akiknek rendes munkájuk van.
 
Forrás: bama.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kilátástalan bértárgyalások? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector