Startlaphoz Csatlakozz!

Munka törvénykönyve

Ha a dolgozó felmondása jogellenes

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 17. kedd, 08:52

Ha a munkavállaló jogellenesen szünteti meg a munkaviszonyát, akkor a volt munkaadója jogosan követelheti tőle a felmondási időre járó távolléti díját, illetve akár a kárának megtérítését is követelheti a munkavállalótól – írja a munkajog.hu.

   A munkáltatóra vonatkozó szabályokhoz hasonlóan a munkavállaló is felelős azért, hogy a munkaviszonyt az Mt. szabályainak megfelelően szüntesse meg. A munkavállaló, amennyiben munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
 
  A munkavállaló jogellenes munkaviszony megszüntetését jelenti minden olyan eset, amikor a munkavállaló a megszüntetéshez kapcsolódóan megszegi a rá irányadó kötelezettségeket. Ilyennek minősül különösen az, ha a munkavállaló felmondását nem írásban közli; felmondási ideje alatt nem teljesíti rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségét; vagy indokolási kötelezettséghez kötött felmondásának indoka nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Ilyen indokolási kötelezettség fűződik a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetéséhez, illetve a határozott idejű munkaviszony felmondásához is. Ráadásul, ha a munkavállaló határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen – a korábban ismertetett jogkövetkezménnyel ellentétben – a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
 
   A jogalkotó nevesített továbbá még egy esetet, amelyre a munkaviszony-megszüntetés szabályait megfelelően alkalmazni kell: amikor a munkavállaló munkakörét nem az előírt rendben adja át. Hangsúlyozni kell, hogy az átadási kötelezettség nem jelent egyben „betanítási” kötelezettséget. A munkavállaló az átadott ügyek, és az általa végzett feladatok vitelére, ellátásra nem kell, hogy betanítsa az átvételre kijelölt munkavállalót a munkakör átadásának keretei között.
 
   Természetesen a munkáltató a felmondási idő alatt adhat betanításra vonatkozó utasítást, de annak nem teljesítése nem a munkaviszony jogellenes megszüntetésének, hanem egyéb kötelezettségszegésnek minősül. Annak érdekében, hogy a munkavállaló a munkaköri feladatait átadhassa, a munkáltatónak kell intézkednie és az átadás feltételeit biztosítania. Amennyiben ez elmarad – például a munkáltató nem határozza meg az átadás módját, vagy nem jelöl ki átvevő munkavállalót – akkor a jogellenes munkaviszony megszüntetésére az átadás elmaradása miatt nem hivatkozhat.
 
   A munkáltató a fentebb meghatározott összeget meghaladó kárának megtérítését is követelheti a munkavállalótól, de ezek a követelések együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét. Ilyenkor a munkáltatónak kell bizonyítani a kár bekövetkezését, annak összegét, valamint a kár és a jogellenes munkajogviszony-megszüntetés közötti okozati összefüggést.
 
  A munkáltató a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatti jogkövetkezmények alkalmazása érdekében az általános elévülési időn (3 év) belül fordulhat az illetékes munkaügyi és közigazgatási bírósághoz. A munkavállaló jogellenes felmondására a munkáltatói felmondás esetén irányadó 30 napos keresetindítási határidőre vonatkozó szabály nem alkalmazható.
 
Forrás: munkajog.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha a dolgozó felmondása jogellenes.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector