Startlaphoz Csatlakozz!

Bármelyik hipermarket kinyithatna

Kiskapu a vasárnapi zárva tartáson

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 17. kedd, 10:34

Simán nyitva tarthatna vasárnap az összes bevásárlóközpont, ha a jegyzők piaccá nyílvánítanák őket (ehhez külön eljárás kell, amit még eddig senki sem kezdeményezett). Arról többen beszélnek, hogy érdekes helyzetek alakulnak majd ki a piacoknál. A szabályok szerint ugyanis az a bolt, amelyik épületen belül van, kinyithat vasárnap is, de az nem, amelyik vele szemben – írja a Világgazdaság.

  Bármelyik hipermarket nyitva tarthatna vasárnap, sőt még éjjel is, ha sikerül elintéznie, hogy piacnak minősítsék a helyet, ahol árul. Ez az önkormányzati döntéshozókon múlik: a piaccá nyilvánítás eljárása ugyan akár hosszadalmas is lehet, de, ha az akarat megvan, akkor nem annyira veszélyes. A bevásárlóközpontot és a piacot ugyanis alapvetően az különbözteti meg, hogy másra kérték az engedélyt.
 
   A vasárnapi zárvatartásról szóló törvény eleve nem terjed ki a piacokra és vásárokra. Márpedig piac – a kereskedelmi törvény szerint – “olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet”. Vagyis: minden olyan épület lehetne piac, ahol legalább ketten kereskednek. Ha piac, akkor nem vonatkozik rá a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény sem, viszont ha bevásárlóközpont, akkor igen.
 
   Piac a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint ott lehet, ahol a település rendezési terve ezt lehetővé teszi – ezért a képviselőtestület döntésére is szükség lehet ahhoz, hogy a bevásárlóközpontból piac legyen. Át kell ugyanis írni a rendezési tervet. Innentől azonban már minden mehet, mint a karikacsapás, hiszen a szabályok majdnem ugyanazok, tulajdonképpen a bevásárlóközpontok esetében még szigorúbb nyilvántartásokra is szükség van. A piac működésére – ha az a feltételeknek megfelel, és megvan két szakhatóság engedélye is – a jegyző adja meg az engedélyt. A kormány ebbe bele nem szólhat. Az egyetlen akadály, hogy a piacok csak reggel öt és este nyolc között lehetnek nyitva alapesetben – de ez alól is felmentést adhat a jegyző, ha kikéri a helyi rendőrkapitányság véleményét (nekik azonban nincs egyetértési joguk az ügyben).


   A fogalommeghatározás alapján akár egy hipermarketet is nevezhetnénk piacnak, a gyakorlatban azonban nem olyan egyszerű az átminősítés – mondta a Világgazdaságnak a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. Nánási Éva rámutatott: ahhoz, hogy egy település jegyzője működési engedélyt adjon ki egy piac számára, számos szakhatósági engedélyre, valamint a képviselő-testület pozitív döntésére is szükség van. Nánási Éva nem is tud arról, hogy valamelyik településre érkezett átminősítéssel kapcsolatos megkeresés, ahogyan a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő sem hallott ilyenről.
 
   Számtalan esetben azonban fejtörést okozhat majd a helyi döntéshozóknak, engedélyezzék-e a piacok mellett lévő üzleteknek, hogy csatlakozzanak az árusítóhelyekhez. A vasárnapi zárvatartásról szóló rendelkezések ugyanis most igazságtalan helyzetet teremtenek. Az a kereskedelmi egység ugyanis, amelyik egy piac vagy egy korábban piacnak nyilvánított épület területén működik – és ez lehet akár egy több száz négyzetméteres szupermarket is – a mai szabályok alapján nyitva lehet vasárnap. Az se feltétel, hogy a tulajdonos jelen legyen: a piacon nyitva lehetnek a multik is – akár éjjel-nappal, ha erre a jegyző engedélyt adott. Az a bolt viszont, amelyik az utca másik oldalán vett vagy bérel üzlethelyiséget csak akkor nyithat ki, ha csak a tulajdonos vagy a családtagjai állnak a pult mögött. (Részleges felmentést – mint megírtuk – ez alól csak a tóparti települések kereskedői kapnak: a szezonban egy tulajdonosra négy alkalmazott is juthat, így van esély valóban kinyitni a boltot).
 
   Ma Budapesten több piac is nyitva van a hét utolsó napján: a Lehel csarnok és a Fehérvári úti piac, valamint – egyedi, vagyis üzletenkénti nyitvatartási rendben – a Fény utcai piac is látogatható vasárnap délelőtt. A két utóbbi ráadásul bevásárlóközpont mellé épült: a piacokon ugyanúgy található egy élelmiszerbolt (CBA), ahogyan a velük szinte egybeépült bevásárlóközpontokban (Spar), ám amíg az egyik nyitva lehet majd vasárnap, addig a másik nem.
 
   Korábban még reménykedni lehetett abban, hogy a kormány a vasárnapi zárvatartást elrendelő törvényben rendezi a kényes helyzetet. A jogszabály tervezete azonban egyelőre nem tartalmaz utalást arra, hogy jegyzők milyen feltételek alapján adhatnának engedélyt a piacok közvetlen közelében, de nem azok területén működő üzleteknek a vasárnapi nyitvatartásra.
 
   Más kérdés, hogy mindezek alapján a piacok árushelyei hirtelen még sokkal értékesebbek lehetnek. Mint megírtuk, a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak küldött válaszaiban – tájékoztatásként és nem jogértelmezés gyanánt – azt közölte: mindazok végezhetnek kiszállítási tevékenységet a zárvatartási időszakban (vasárnap és éjjel), akik egyébként nyitva lehetnének. Szerintük ezért lehet vasárnap újságot kivinni – de ez alapján a piacon területet bérlő online boltok is végezhetnek majd kiszállítást vasárnap.
 
Egyeztetnek a bérpótlékról
 
   Csak jövő héten tárgyalja a parlament a vasárnap is dolgozó kereskedelmi dolgozók száz százalékos bérpótlékáról szóló törvényjavaslat. Szatmáry Kristóf, a kereskedelemért felelős miniszteri biztos a javaslat egyik előterjesztője azért kezdeményezte a halasztást, mert az érintettek köréről még egyeztet a szaktárca. Szatmáry Kristóf kiemelte: a bérpótlékot a szakszervezetek kezdeményezték, azzal együtt, hogy havonta csak két vasárnap legyenek munkára kötelezhetők a dolgozók.
 
Forrás: Világgazdaság



Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kiskapu a vasárnapi zárva tartáson.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector