Startlaphoz Csatlakozz!

A munkáltatókra komoly költséget ró az elképzelés

Becsukhatnak a kisboltok is

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 17. kedd, 12:07
 
 Jövő hétre halasztották a százszázalékos vasárnapi bérpótlék bevezetéséről szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalását. Az előterjesztés egyik benyújtója, Szatmáry Kristóf (Fidesz) kiskereskedelemért felelős miniszterelnöki megbízott a gazdasági bizottság hétfői ülésén úgy nyilatkozott, hogy a szaktárca – Nemzetgazdasági Minisztérium – még egyeztet az érintettek körével – írja a Népszabadság.

  Hogy pontosan kikkel, azt nem tudni – az általunk megkérdezett kiskereskedelmi érdekképviseletek, kereskedőláncok illetékesei nem emlékeztek arra, hogy a bérpótlék megemelése kapcsán politikai oldalról bárki is kikérte volna a véleményüket. (Korábban a vasárnapi bezárás más kérdéseiről ugyanakkor az NGM többkörös egyeztetést folytatott le az érintettekkel.) Szatmáry Kristóf és Harrach Péter KDNP-s honatya közös tervezete egyértelműen fogalmaz: e szerint a munkáltatónak dupla bért kell fizetnie a hét utolsó napján is dolgozó alkalmazottaknak.
 
  Könnyen lehet, hogy a kormányzatnál most szembesültek azzal, hogy a munkáltatókra komoly költséget ró az elképzelés. A tavaly decemberben elfogadott törvényjavaslat főszabálya szerint a vasúti, repülőtéri, benzinkúti, tej- és kenyérboltokon és a gyógyszertárakon kívül csak a családi tulajdonú kisboltok maradhatnak nyitva, azzal a megkötéssel, hogy vasárnaponként a tulajdonosnak vagy résztulajdonosnak is be kell állnia a pult mögé. Az említett céges körön túl további „felmentettek” lesznek, így főszezonban a kiemelt nyaralóhelyek kisboltjai, a családi tulajdonú kertészeti boltok, kisebb tüzépek is nyitva maradhatnak.
 
   A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kitűnik, hogy sok tízezer kisbolt tartozhat ebbe a körbe, nekik azonban így jócskán megugrik a bérköltségük. Ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a vasárnapi pluszforgalom kitermeli-e ezt a többletterhet. Az átlagos kiskereskedelmi bérviszonyok ismeretében a Szatmáry–Harrach-féle javaslat az egy alkalmazottal működő kisbolt esetében a bérjárulékokkal együtt havi több tízezer forintnyi többletköltséget jelent, ami különösen egy vidéki kisbolt esetében érzékeny veszteség lehet.
 
   Különösen, hogy elemzői vélekedések szerint a vasárnapi zárás „fordítva sülhet el”, mint ahogy a kormány tervezte, azaz: aki csak tud, szombaton a túlzsúfolt nagy áruházakban fog bevásárolni. Még azt is ott és akkor veszi meg, amit normál esetben vasárnap vett volna meg a kisboltban.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Becsukhatnak a kisboltok is.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector