Startlaphoz Csatlakozz!

A korábban végzett szakorvosok a rezidensekre vonatkozó feltételekkel kaphatnának támogatást

Elképzelhető a szakorvosi minimálbér kiterjesztése

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 17. kedd, 16:36

Minderről Bélteczki János tájékoztatta a Weborvost, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke ugyanis részt vett azon a szakmai egyeztetésen, amelyet az egészségügyi államtitkár,Zombor Gábor tartott.

  Több témát érintettek, köztük a szakorvosi minimálbért, amely fontos szerepet játszik abban, hogy a rezidens ösztöndíj lejárta után ne legyen kevesebb a fiatal szakorvosok fizetése. Jelenleg a tárcánál számolják, mekkora költségigénye lenne a szakorvosi minimálbérnek, ám azzal is tisztában vannak, hogy a bevezetendő bérminimum újabb feszültséget kelthet, ezúttal a fiatal és a korábban végzett szakorvosok között. Ezért a bérminimum kiterjesztése is felvetődött, vagyis az, hogy ne csak a frissen végzett szakorvosok kaphassák meg, hanem az alkalmazotti státuszban dolgozó, korábban végzett orvosok is. Ennek érdekében nekik is vállalniuk kell a rezidenspályázatok bizonyos feltételeit. Ilyen például a hálapénz elutasítása, az állami egészségügyi rendszerben való munkavállalás, s az, hogy meghatározott ideig nem mennek külföldre dolgozni.
 
  A háziorvosok helyzetére térve Bélteczki János elmondta, hogy az egészségpolitika továbbra is preferálja a vállalkozói formát, de gondolkodnak az alapellátás állami feladatként való átvételében, ugyanis úgy látják, az önkormányzatok inkább ódzkodnak a feladattól. Készül az alapellátási törvény, amit hamarosan társadalmi vitára bocsát a tárca.
 
  Markánsan visszatérő panasz az államtitkárság felé, hogy a közfinanszírozott fogorvosi rendelőkben keveredik a magán- és a közellátás. Ezért az államtitkárság profiltisztítást kíván ezen a területen végrehajtani. Ez nem azt jelenti, hogy gátolni akarják a fogorvosi magántevékenységet, ám csak elkülönülten, a közfinanszírozott rendelési időtől teljesen eltérő időben végezhetnének magánellátást az egyébként közfinanszírozásban részesülő fogorvosok.
 
   Az egészségügy átalakításáról március végéig kell a koncepciót letennie az államtitkárságnak a kormány asztalára, ebben kell felvázolnia, mekkora ellátórendszer mekkora forrásigénnyel jár – mindez a megyei , fővárosi egyeztetések után derülhet ki. Ismét cáfolta, hogy 8-10 ezer ember elbocsátására készülnének, de jelezte, hogy nyilván az elfogadott kapacitás nagysága fogja meghatározni az ágazat munkaerőigényét.
 
   Bélteczki János lapunk kérdésére, miszerint hogyan értékelte a megbeszélést, így válaszolt: „Enyhe rosszallásra számítottam, mert ehhez szoktam hozzá az elmúlt ciklusban, akkor ugyanis elmarasztalás járt a kritikai megnyilvánulásokért. Most azonban kellemesen csalódtam: az államtitkár elmondta, hogy nem zavarja a kritika, mert így legalább mindenki értesülhet problémákról, beleértve a döntéshozókat, az állami költségvetés felett őrködőket is. Ezt jó volt hallani” – tette hozzá a MOSZ elnöke.
 
Forrás: weborvospro.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elképzelhető a szakorvosi minimálbér kiterjesztése.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector