Startlaphoz Csatlakozz!

Deloitte-felmérés:

A foglalkoztatást terhelő adók kulcsának csökkentése segítené a versenyképesség javulását

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 06:57

Az adórendszer kiszámíthatatlanságát tartják a legnagyobb kockázatnak a magyar vállalatok, viszont alapvetően jónak érzik a kapcsolatukat az adóhivatallal - derül ki a Deloitte adótanácsadó cég friss európai adófelméréséből.

    A 29 ország közel ezer vállalatának megkérdezésével készített kutatás szerint továbbra is a holland és a brit adórendszer kedvez a leginkább az üzletnek, de nem elsősorban az ott érvényes adókulcsok, hanem az országok egyszerűsített szabályozása, a kiszámítható és tervezhető adózási környezet miatt. A válaszok alapján a legtöbb kihívással Olaszországban találkoznak a cégek.

    Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. adóosztályának vezetője a közlemény szerint elmondta: a magyar válaszadók 100 százaléka véli úgy, hogy nagy az adózással kapcsolatos bizonytalanság az országban, 93 százalékuk szerint ennek fő oka a jogszabályok gyakori változása. Hozzátette: komoly problémának érzik a vállalatok az adóhatóság gyakorlatában és nyilvános tájékoztatásaiban lévő ellentmondásokat és hiányosságokat, de a megkérdezettek kiemelték az adminisztrációs terheket, a bonyolult, új adókat is, valamint az adózási szakemberek egyre növekvő hiányát az állami szerveknél.

    A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatának munkáját illetően a válaszadók 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ügyintézés menete gyors, 33 százalékuk szerint lassú volt, 13 százalékuk átlagos gyorsaságúnak ítélte azt. A válaszadók több mint fele vélte úgy, hogy teljes körű volt az adóhatóság tájékoztatása az ügyintézés során, 40 százalékuk szerint hiányos, 8 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem volt használható.

    Mindössze a megkérdezett vállalatok 17 százaléka nem volt elégedett a revizorok munkájával - derült ki a kutatásból. A válaszadók 23 százaléka találkozott felkészült ellenőrökkel, a többségük, 60 százalékuk szerint viszont a revizorok bár felkészültek voltak, nem rendelkeztek a szükséges iparági ismeretekkel.

    Az európai vállalatokhoz hasonlóan a magyar válaszadók nagy többsége, 78 százaléka szerint is egy kiszámíthatóbb, 39 százalékuk szerint pedig egyszerűbb adórendszer gyakorolná a legkedvezőbb hatást az ország versenyképességére. Többen vélik úgy, hogy az adóhatóság következetes és együttműködő munkája, valamint a foglalkoztatást terhelő adók kulcsának 1-2 százalékos csökkentése is segítené a versenyképesség javulását. Más adókulcsok, például a közvetett adók és a társasági adó kulcsának csökkentését igen kevesen jelölték meg - derül ki a Deloitte felméréséből.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A foglalkoztatást terhelő adók kulcsának csökkentése segítené a versenyképesség javulását.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector