Startlaphoz Csatlakozz!

Többet dolgoznak heti 40 óránál

Pedagógusok Szakszervezete: Egyre túlterheltebbek a pedagógusok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 11:23

A tanárok többségének nem változott, vagy javult az életminősége a pedagógus-életpályamodell bevezetése óta, de többet kell dolgozniuk, mint korábban – derül ki a Pedagógusok Szakszervezete által készített munkaidő-felmérésből. A válaszadók csaknem kilencven százaléka azt állítja, hogy többet dolgozik heti 40 óránál – írja az mno.hu.

  Február végéig gyűjtik a tanárok válaszait, de már most tíz és fél ezren töltötték ki a Pedagógusok Szakszervezetének az életpályamodell bevezetésének hatásaira rákérdező felmérését. Az eddig beérkezett visszajelzések szerint a pedagógusok kilencven százaléka több időt tölt munkával, mint az életpálya, illetve az ahhoz kapcsolódó új munkarend 2013-as bevezetése előtt. Kilenc százalékuk ugyanannyit dolgozik, mint eddig, és mindössze egy százalék jelezte a munkaterhek csökkenését. Ismeretes, korábban minden pedagógusnak heti 22 órát kellett megtartania, ezen túl nem volt megszabva, ki hogyan osztja be a negyvenórás munkaidejét.
 
  Az életpályamodell megjelenésével viszont eltűnt a fix óraszám, ehelyett heti 32 órás kötött munkaidőt határoztak meg, ezen belül 22 és 26 között szabadon változhat a tényleges tanórák száma, a beosztásról mindenhol az intézményvezetők döntenek. A válaszadók 86 százaléka számolt be arról, hogy az új rendszerben gyakrabban tapasztalja a kimerültség és a fáradtság jeleit, sőt 56 százalék még különféle egészségügyi és mentális problémák kialakulását is az új munkarend számlájára írja.
 
   Panaszkodnak a tanárok a túlmunka honorálására, pontosabban annak hiányára is: a túlórázó pedagógusoknak saját bevallásuk szerint csak 10 százaléka tudta „lecsúsztatni” (ez azt jelenti, hogy az egyik héten ledolgozott túlórák miatt később kevesebbet kell dolgozni) a pluszban ledolgozott órákat, és mindössze 2 százaléknak fizetett túlóradíjat a munkáltató. A kérdőívet kitöltő tízezer pedagógus 11 százaléka számolt be arról, hogy összességében heti 40 órát vagy ennél kevesebbet dolgozik, 89 százalék ennél több időt tölt munkájával. A válaszadók 28 százaléka még heti 50 óránál is többet dolgozik.
 
   Az életpályarendszerrel bevezetett követelmények és elismerések összhangjával a válaszadók 3 százaléka elégedett, 35 százalék reménykedik a helyzet javulásában, 61 százalék szerint pedig túl sokat várnak el a tanároktól, túl kevés ellentételezésért. Ezzel együtt összességében csak a kérdőívet kitöltők egyharmada (34 százalék) jelentette ki, hogy romlott az életszínvonala, 40 százalék nem tapasztalt változást e tekintetben, 26 százalék pedig jobban él, mint korábban.
 
   Ismeretes, az előmeneteli rendszer garantálja, hogy 2017-ig minden tanévkezdéskor emelkedik a pedagógusok bére, szeptemberben 3,4 százalékos alapilletmény-emelés várható. Ennél is nagyobb összeghez jutnak hozzá a minősítésen átesők: a mostani évváltáskor 22 ezren léptek fizetési fokozatot, a mesterpedagógus kategóriába lépők 25-30 százalékos béremelést kaptak, a Pedagógus II. szintre lépők 8 százalékkal vihetnek haza több pénzt, mint tavaly.
 
   A pedagógusok béremelésére az idén 38 milliárd forinttal jut több pénz, mint 2014-ben, de a költségvetési többletráfordítás 2012-höz képest már meghaladja a 200 milliárd forintot. Idén ősztől ráadásul a pedagógus szakképesítéssel rendelkező, de nem pedagógus munkakörben dolgozó alkalmazottakra (pl. asszisztensek, iskolatitkárok, laboránsok) is kiterjed az előmeneteli rendszer.
 
Változik a felvételi a keretszámok miatt
 
   Átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképző iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok – közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium. Korábban megírtuk, a szakiskolai keretszámokat rögzítő kormányrendelet a kelleténél csaknem fél évvel később jelent meg. Érdekvédők szerint emiatt állami támogatástól eshetnek el a létszámaikat rosszul tervező szakiskolák. (MN)
 
Forrás: Magyar Nemzet

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pedagógusok Szakszervezete: Egyre túlterheltebbek a pedagógusok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector