Startlaphoz Csatlakozz!

Több generációból eltűnt a legmagasabban kvalifikáltak jelentős része

Érettségi után irány külföld: magyar diákinvázió a nagyvilágba

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 13:04

 Az osztrák vagy német universitasok mellett népszerű célpont Nagy-Britannia és Dánia is, de akadnak, akik az Egyesült Államokba szeretnének továbbtanulni – íra a sonline.hu.

  – Beadtam a pécsi egyetemre a felvételi jelentkezésemet, de csak akkor mennék oda, ha nem sikerül kimennem Angliába – mondta Katalin. Az érettségi előtt álló kaposvári gimnazista tervei nem egyediek, a megyeszékhely végzős középiskolásai közül meglepően sokan készülnek külföldi továbbtanulásra a matúra után. Ahogyan egy felmérés szerint kortársaik jelentős része: két év alatt többszörösére nőtt a külhoni egyetemekre vágyó diákok száma. Az ingyenes képzésekkel csábító osztrák vagy német universitasok mellett népszerű célpont Nagy-Britannia és Dánia is, de akadnak, akik még messzebb, az Egyesült Államokba szeretnének megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat.

   Akadnak képzések, melyeken radikálisan csökkent a jelentkezők száma: elsősorban azok a szakok, ahol az oktatási kormányzat szinte teljesen eltörölte az állami finanszírozást, vagyis a diákok jellemzően csak költségtérítéssel juthatnak diplomához. Egyetemi oktatók tapasztalata szerint az egyes népszerű – mint például az elemző közgazdász – képzésre vágyók közül alig jelölnek be hazai intézményt, akad olyan fővárosi gimnázium, ahonnét az idén érettségizők 90-95 százaléka külföldi továbbtanulást tervez.

   – Sokat beszélgettünk erről anyuékkal – állította a szintén az idén végzős kaposvári gimnazista Bálint –, akik elsőre nem örültek, amikor azt hallották, hogy az edinburgh-i egyetemet néztem ki magamnak, hiszen Skócia nagyon messze van, évente talán, ha egyszer tudnék hazajönni a nyári szünet kivételével. Viszont belátták, sokkal jobb esélyekkel indulhatnék el a diplomámmal, hiszen a végére bizonyosan anyanyelvi szinten beszélném az üzleti angolt is, lennének kapcsolataim szerte a világban, s persze az sem mindegy, hogy hol lesz pályakezdő az ember.

  Merthogy Bálint nem feltétlenül csak a diploma megszerzéséig akar külföldre menni, egyáltalán nem tartja lehetetlennek, hogy nem Magyarországon éli le az életét.
– Tudni kell kompromisszumokat kötni – jelentette ki korához képest meglepő érettséggel (utóbbit erősíti, hogy a fizetős angliai egyetemekkel szemben az ingyenes skóciait választja) –, a család, az ismerősök, a megszokott környezet természetesen ideköt, viszont a lehetőségek, egy anyagi és szakmai szempontból is jobb élet várhat kint. Persze semmi sincs kőbe vésve, az is lehet, hogy néhány hónap után nem bírom majd egyedül kint, s hazajövök. Bár erre most kevesebb esélyt látok, hiszen ha sokszázezren kibírják, nekem is menni fog...

   A tizennyolc esztendős fiú szavai elgondolkodtatóak, hiszen egy teljes generáció világnézetét tükrözik a szakemberek szerint. Szabó János kaposvári szociológus szerint teljesen másképp éli meg valaki a külhoni tartózkodást, aki felnőttként, akár családot alapítva dönt a külföld mellett, mint aki szinte gyerekfejjel indul neki a világnak.

   – Aki tizennyolc évesen megy ki, hogy továbbtanuljon, sokkal könnyebben gyökeret ver az új helyen – mondta a szociológus –, hiszen nincs annyi kapocs, ami Magyarországhoz kötné, az utolsóként kialakuló baráti köre is az új országban lesz, könnyebben alkalmazkodik a helyi szokásokhoz, elvárásokhoz, vagyis zökkenőmentesebb a beilleszkedése, mint aki felnőtt fejjel dönt a külföld mellett. A legfrissebb számok alapján utóbbiak harmada sem akar már hazajönni, a külföldön egyetemre járók esetében ez az adat könnyedén átlépheti az ötven százalékot is.

  Főként, hogy a kinti oktatásért jellemzően fizetni kell – például a most végzős középiskolások körében népszerű angliai intézményekben –, s nem minden család engedheti meg magának, hogy finanszírozza a gyerek külhoni felsőfokú tanulmányait. Az esetleges ösztöndíjak persze segítenek, ám sokan munka mellett vagy helyi diákhitelből akarják fizetni tandíjukat – utóbbit pedig a hazai kezdő diplomás fizetésből meglehetősen nehéz lenne törleszteni.
– Ettől függetlenül sok külföldi költségtérítéses képzés olcsóbb, mint a hazaiak – jegyezte meg Szabó János –, igaz, a megélhetés jellemzően drágább. Viszont a gyerekek szempontjából a külföldi továbbtanulás mellett szólhat, hogy odakint a legmagasabb szinten elsajátíthatnak egy vagy két idegen nyelvet, ráadásul az oktatás színvonala is egyenletesebb, mint idehaza, ahol a képzési nívó sok helyen évek óta romlik.
Ennek persze egyik oka, hogy a külhoni továbbtanulásba jellemzően a jobban teljesítő diákok vágnak bele, vagyis sok hazai intézménybe a középszer jut be, azaz a „diákalapanyag” sínyli meg a matúráltak kivándorlását. És persze hosszú távon a teljes társadalom.

   – Minél többen tanulnak külföldön, annál többen maradnak kint véglegesen – mondta a kaposvári szociológus –, aminek komoly hatása lesz a gazdaságra, az értelmiségi rétegre. Persze nem néhány éven belül, de tíz-húsz-harminc esztendő múlva igencsak megérezheti az ország, hogy több generációból eltűnt a legmagasabban kvalifikáltak egy jelentős része...
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Érettségi után irány külföld: magyar diákinvázió a nagyvilágba.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector