Startlaphoz Csatlakozz!

Üzemorvos a munkahelyen

Milliós bírság szerződés-mulasztásért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 13:59

A Munkavédelmi törvény minden munkáltató számára kötelezővé teszi, hogy foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítson a munkavállalók számára. A köznyelvben „üzemorvos”-ként használt szolgáltatást 2011. óta már nem kötelező az OMMF részére bejelenteni, azonban a szolgáltatási kötelezettség továbbra is fennáll még akkor is, ha csak egyetlen bejelentett munkavállalónk van – írja a Piac&Profit.

   A munkavédelemről szóló törvény alapján a munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot szab ki ránk, ha munkáltatóként elmulasztjuk kötelezettségünket. A bírságot, a törvény értelmében, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben szabják ki. A munkavédelmi bírság összege 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet.
 
  Tévhit azt gondolni, hogy nálunk nem végeznek a dolgozók olyan veszélyes munkát, amely alapján a fenti veszélyeztetés megvalósulna. Egy egyszerű irodai alkalmazott egészsége is veszélyeztetve lehet ugyanis, ha mondjuk gerincsérvet kap az állandó gép előtt ülés és a rossz munkakörülmények következtében. De az is előfordulhat, hogy a munkavégzés során alkalomszerűen köteles a munkavállaló veszélyesebb tevékenységet végezni.
 
Mire jó ez?
 
   A foglalkozás-egészségügyi szolgálatnak elsősorban megelőző szerepe van. Közreműködik az egészséges munkakörnyezet kialakításában és az egészségkárosodások megelőzésében. Feladata egyrészt, hogy a munkahelyi megterhelés (fizikai, szellemi, lelki) és a munkakörnyezeti káros tényezőket (fizikai, kémiai, biológiai, pszichoszociális, ergonómiai) felkutassa, ellenőrizze, másrészt hogy javaslatot tegyen arra, milyen módszerekkel lehet ezeket olyan szinten tartani, ami nem károsítja az egészséget. Emellett ellenőrzik a munkavállalók egészségét is, munkahigiéniai tanácsadással segítik a munkáltatókat és a veszélyhelyzetek megelőzésében is közreműködnek.
 
  Munkahigiénés vizsgálat az egészségkárosító kockázat meghatározásához és nyomon követéséhez szükséges. E vizsgálat keretében a foglalkozás-egészségügyi szolgálat feltárja a munkakörnyezetben lévő kóroki (fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai, pszichoszociális) tényezőket és olyan vizsgálatokat végez, amelyek eredményeként javaslatot tudnak tenni az egészségkárosító kockázatok csökkentésére.
A munkaköri alkalmassági vizsgálatot a munkaköri feladat jellegétől függően évente vagy kétévente kell elvégeztetnünk és azon részt is kell vennünk. Enélkül nem alkalmazhatunk senkit.

Forrás: Piac&Profit

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milliós bírság szerződés-mulasztásért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector