Startlaphoz Csatlakozz!

Észrevétlenné tették a munkabeszüntetést

Liga Szakszervezetek: ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2015. február 18. szerda, 18:20

Ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon a Liga Szakszervezetek szerint egy korábbi törvénymódosítás nyomán, egyebek mellett azért, mert a biztosítandó elégséges szolgáltatás szintjét a törvény olyan magasan határozza meg, hogy az észrevétlenné teszi a munkabeszüntetést - közölte az érdekvédelmi szervezet a sztrájk napja alkalmából elküldött tájékoztatásában.

    A közlemény szerint a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) február 18-át a sztrájk napjává nyilvánította, miután a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) munkáltatói oldala továbbra sem fogadja el a sztrájkjog nemzetközi szintű védettségét.

    Jelentősen kibővült a sztrájk jogellenességének fogalma a 2010-es sztrájktörvény-módosítással - írta Kéri Ádám, a Liga jogi szakértője a tájékoztatásban. Jogellenesnek minősül a sztrájk akkor, ha a felek nem működnek együtt a munkabeszüntetés során, akkor is, ha visszaélnek a sztrájkjoggal, valamint abban az esetben is, ha az elégséges szolgáltatás teljesítését gátolja a sztrájk olyan szolgáltató esetében, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet folytat.

    A szakértő szerint a megváltozott szabályozás egyrészt általános kategóriák - joggal való visszaélés, együttműködési kötelezettség - beemelésével definiálatlan fogalmaktól teszi függővé a sztrájk jogszerűségét. Ezen kívül az elégséges szolgáltatásban való megállapodás is feltétel lett, amit vagy a törvény definiál, vagy a felek határoznak meg. A törvényi meghatározás olyan magasan határozza meg az elégséges szolgáltatás szintjét, hogy az észrevétlenné teszi a sztrájkot - írta a szakértő.

    Amikor a feleknek kellene megállapodniuk az elégséges szolgáltatás mértékében, de ez nem sikerül, a bíróság dönt róla. Azonban a bíróságok eljárása elhúzódik, több esetben előfordult, hogy akkor hoztak döntést, amikor a sztrájk már aktualitását vesztette - jegyezte meg a jogi szakértő a tájékoztatásban.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Liga Szakszervezetek: ellehetetlenült a sztrájkjog gyakorlása Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector